Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Piaţa imobiliară din Caransebeş este blocată de preţurile mari

F.A. Piaţa Imobiliară /

Pe piaţa imobiliară din Caransebeş nu sunt investitori

În Caransebeş, piaţa construcţiilor este aproape inexistentă, ne-a subliniat Bianca Şark, directorul companiei "Imobiliare Nestamis". Nici blocuri noi, nici spaţii de birouri, nici imobile cu destinaţie comercială nu se află în construcţie. Investitorii nu sunt interesaţi să deruleze proiecte în acest oraş.

Aşadar, locuitorii din zonă îşi construiesc singuri case, în regie proprie sau cu firme. În Municipiul Caransebeş există trei cartiere rezidenţiale, în zonele Aeroportului, Racoviţa şi Teiuş, unde, un metru pătrat de teren costă între 20 şi 30 de euro. Imobilele construite în aceste perimetre sunt amplasate pe parcele de 800-1.000 de metri pătraţi de teren, suprafeţele caselor fiind de minim 120 de metri pătraţi. Re-gimul de înălţime a acestor locuinţe este parter şi etaj.

Întrucât în oraş nu există loturi de teren disponibile pentru construirea locuinţelor, cei interesaţi recurg la achiziţionarea de terenuri cu tot cu case vechi, pentru demolarea acestora şi edificarea unor unităţi locative noi. Preţurile acestor imobile (care includ loturi de teren de circa 500 de metri pătraţi şi un imobil vechi) se cifrează între 50.000 şi 60.000 de euro, un metru pătrat de teren ajungând, astfel, la aproximativ 100 de euro.

Bianca Şark ne-a mai specificat că este anunţat un proiect de circa zece case, ce urmează să fie derulat în zona Aeroportului. Acestea vor avea un regim de înălţime parter şi mansardă şi vor fi construite pe suprafeţe de 500 de metri pătraţi. Suprafaţa desfăşurată a locuinţelor va fi de circa 160 de metri pătraţi, valoarea estimativă a acestora fiind de aproximativ 70.000 de euro. Casele vor fi vândute la cheie, finisajele fiind de calitate medie.

Singurii care cumpără apartamente sunt românii plecaţi să lucreze în străinătate

"Preţurile apartamentelor vechi au crescut foarte mult, nejustificat, în primele luni ale acestui an", ne-a spus reprezentantul "Imobiliare Nestamis". Astfel, un apartament cu două camere care, la începutul lui 2007 costa circa 19.000-20.000 de euro valorează, în prezent, aproximativ 23.000 de euro. O garsonieră este ofertată la preţul de 14.000-16.000 de euro, în funcţie de locaţie, finisaje, îmbunătăţiri etc. Apartamentele cu trei camere ajung la 30.000 - 40.000 de euro.

Majoritatea cererilor de apartamente vechi vin din partea persoanelor plecate să lucreze în străinătate, "astfel de tranzacţii efectuându-se mai mult în jurul sărbătorilor de Crăciun şi Paşte, când aceştia sunt în ţară", potrivit doamnei Şark. Domnia sa ne-a precizat că piaţa este blocată la tranzacţiile cu locuinţe de două camere, celelalte fiind mult prea scumpe pentru posibilităţile locuitorilor zonei.

Nici pe segmentul chiriilor rezidenţiale nu sunt cereri, preţurile ajungând la 200 de euro/lună, pentru apartamentele cu două camere tip vagon şi de 250 de euro/lună, pentru apartamentele decomandate cu două camere.

Prin deschiderea unei societăţi pe segmentul industrial vor fi create 1.000 de locuri de muncă

În zona industrială a Caransebeşului va funcţiona o societate care va produce subansambluri auto, urmând să fie, astfel, create 1.000 de locuri de muncă, ne-a spus directorul companiei "Imobiliare Nestamis". În acest sens, deja a fost achiziţionat terenul de la primăria din oraş.

Zona industrială a localităţii este situată la ieşirea dinspre Caransebeş către Herculane, terenurile din perimetrul respectiv fiind achiziţionate de la municipalitate. Aici, un metru pătrat de teren costă circa 10-15 euro. Şi în acest caz, cererea pentru halele industriale ofertate spre închiriere, la preţul de 1,5 - 2 euro/mp/lună, este inexistentă.

Referitor la segmentul comercial, urmează să fie construit un supermarket, pe un teren de circa 3.500 de metri pătraţi. Sursa citată ne-a subliniat că, în prezent, nu există un teren disponibil în oraş pentru investiţia anunţată, astfel că, cel mai probabil, vor fi achiziţionate mai multe terenuri cu case, urmând ca acestea să fie demolate, pentru ridicarea spaţiului comercial.

Preţurile în continuă creştere ale imobilelor din Municipiul Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, au blocat tranzacţiile de pe piaţa de profil.

Potrivit Biancăi Şark, directorul companiei "Imobiliare Nestamis", deşi oferta este mare pe toate segmentele, cererea este foarte scăzută, chiar inexistentă în unele domenii. Acest lucru, din cauza preţurilor care au crescut foarte mult de la începutul anului şi până în prezent. De asemenea, salariile mici ale muncitorilor din oraş nu permit contractarea unor credite mai mari de 20.000 de euro, ne-a precizat Bianca Şark.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional