Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PIAŢA IMOBILIARĂ, DUPĂ PRIMELE ŞASE LUNIDTZ Echinox: "Vânzările din segmentul rezidenţial autohton vor rămâne constante, în acest an"

Piaţa Imobiliară /

DTZ Echinox: "Vânzările din segmentul rezidenţial autohton vor rămâne constante, în acest an"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Vânzările de pe piaţa rezidenţială autohtonă vor rămâne constante în a doua parte a anului, ne-au declarat reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, care susţin că programul Prima Casă va rămâne motorul principal al acestui segment.

    Specialiştii DTZ ne-au precizat: "Numărul tranzacţiilor pe segmentul rezidenţial a crescut în mod evident în 2013 şi începutul lui 2014. Astfel, observăm o revigorare a pieţei rezidenţiale pe două segmente. În primul rând, în cadrul nivelului high-end (n.r. de lux) - caracterizat, în prezent, de practicarea unor preţuri rezonabile şi considerate interesante pentru investitorii privaţi - s-a înregistrat o stabilizare a cererii cu oferta disponibilă pe piaţă. Apoi, la nivelul low-end (n.r. ieftine), locuinţele de acest tip s-au aliniat condiţiilor impuse de programul Prima Casă. Până la finalul acestui an, nu ne aşteptăm la o evoluţie semnificativă a preţurilor de tranzacţionare".

    În opinia consultanţilor DTZ, preţurile aplicate locuinţelor care se încadrează în "Prima Casă" nu vor scădea, dar pot apărea uşoare diminuări în cazul segmentului mediu, caracterizat printr-o cerere mai redusă.

    Pe segmentul high-end a fost observată o intensificare a vânzărilor, dar analiştii imobiliari spun că nu pot estima cu exactitate dacă aceasta va duce la creşterea preţului, bazându-se, în principal, pe presiunea exercitată de bănci asupra actualilor proprietari.

    În ceea ce priveşte apartamentele scoase la vânzare de bănci, specialiştii DTZ arată că doar unităţile locative din segmentul high-end vor rămâne atractive pentru investitorii privaţi, în timp ce marea masă a apartamentelor puse la vânzare nu va avea o influenţă asupra evoluţiei preţurilor.

    Tudor Popp, managing partner al companiei Immpuls Real Estate Solutions, estimează că piaţa imobiliară va creşte treptat în următorii 3-4 ani. Pe de altă parte, domnia sa susţine că, în primele şase luni, piaţa de birouri a fost mai dinamică decât segmentul rezidenţial.

    Pentru prima dată după 2009, există semnale pozitive în piaţa imobiliară atât din partea dezvoltatorilor, cât şi din partea potenţialilor chiriaşi, ne-a declarat, la rândul său, Răzvan Iorgu, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară CBRE România. Domnia sa apreciază că datele macroeconomice înregistrate în prima parte a anului dau speranţe că toate segmentele pieţei imobiliare vor înregistra tendinţe pozitive la sfârşitul lui 2014.

    DTZ: "Piaţa de birouri a înregistrat cea mai mare cerere din ultimul an şi jumătate"

    În primul trimestru, piaţa de birouri a înregistrat cea mai mare cerere de spaţii din ultimul an şi jumătate, ne-au declarat analiştii DTZ, care au adăugat: "Tranzacţiile de relocare continuă să fie dominante, reprezentând 85% din totalul cererii, în contextul în care majoritatea tranzacţiilor de pre-închiriere sunt, în fapt, tranzacţii de relocare. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, remarcăm o creştere considerabilă a interesului chiriaşilor de a semna contracte de pre-închiriere şi anticipăm că această tendinţă se va menţine şi în trimestrele următoare. De asemenea, este remarcabil că interesul multinaţionalelor de a deschide noi operaţiuni în România a crescut considerabil şi ne aşteptăm ca nivelul închirierilor pe acest segment să înregistreze un nivel record, în prima jumătate a anului".

    În ceea ce priveşte zonele de business ale Capitalei, zona Centru Nord cu Barbu Văcărescu Floreasca rămâne cea mai activă, atât în privinţa cererii, cât şi a volumului de spaţii noi.

    Jucători importanţi îşi deschid birouri în marile oraşe din ţară

    De asemenea, importanţi jucători de pe piaţa corporate care au birouri deschise în Bucureşti s-au orientat către oraşele regionale (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov) pentru a îşi extinde operaţiunile, fiind motivaţi de forţa de muncă educată, nivelul salarial sau costurile totale de închiriere. În acest an, specialiştii DTZ au înregistrat, în cele patru oraşe menţionate, un total al tranzacţiilor de peste 18.000 de metri pătraţi, cu 50% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

    Proiectele de birouri livrate sau în curs de livrare în 2014, pentru Bucureşti, sunt Hermes Business Campus (faza 1), Metropolis 2 (reconversia Starlight Hotel), AFI Business Park (fazele 2 şi 3), Green Gate, Green Court (faza 1), City Offices (reconversia City Mall), Ethos House şi HBC Dorobanţi.

    În Cluj Napoca a fost livrată prima fază a proiectului The Office (19.000 mp) şi urmează livrarea United Business Center Tower (10,000 mp) şi a doua fază a proiectului Liberty Technology Park (11.400 mp).

    În Iaşi, vor fi gata 10.000 mp prin reconversia Moldova Mall, iar pentru Timişoara şi Braşov următoarea livrare de spaţii noi este anunţată pentru anul viitor.

    Tranzacţiile imobiliare, dinamice la început de 2014

    Începutul anului a fost destul de dinamic cu privire la tranzacţiile de investiţii imobiliare, resimţindu-se un oarecare optimism în piaţă, ne-au declarat reprezentanţii DTZ. În condiţiile în care marile fonduri de investiţii au o prezenţă destul de limitată în ţara noastră, consultanţii ne-au spus că o bună parte dintre achiziţiile de anul acesta au fost realizate de investitori locali cu o atitudine preponderent speculativă, vizând, în general, oportunităţi şi active la preţuri reduse.

    Printre exemplele pe care ni le-au oferit specialiştii DTZ amintim achiziţia Moldova Mall Iaşi de către omul de afaceri Gheorghe Iaciu, achiziţia unei părţi din Mario Plaza de către compania Romconsulting şi cumpărarea fostei fabrici de bere Griviţa de către Kiseleff Development.

    În plus, o nouă tendinţă observată de DTZ Echinox vine din partea dezvoltatorilor rezidenţiali care caută terenuri pentru a începe dezvoltări de locuinţe adecvate cererii solvabile din această perioadă. "Aceşti dezvoltatori dispun, în general, de capitaluri proprii suficiente în contextul în care băncile nu finanţează dezvoltarea speculativă de proprietăţi imobiliare", potrivit surselor citate.

    Retailerii, apetit crescut pentru extinderea reţelelor de magazine

    În ceea ce priveşte cererea de spaţii comerciale, a fost observat un apetit crescut al retailerilor naţionali şi internaţionali de a îşi dezvolta reţelele de magazine, trend ce a început anul trecut şi continuă într-un ritm susţinut şi în acest an, ne-au declarat reprezentanţii DTZ Echinox. În opinia lor, principalul target al retailerilor este Bucureştiul atât în proiecte existente, dar şi în zone neacoperite unde se dezvoltă mall-uri ce vor fi livrate în anii următori. În plus, oficialii companiei de consultanţă au precizat că aproape toate segmentele de retail sunt active în această perioadă. Condiţiile şi caracteristicile pieţei locale sunt analizate de retaileri internaţionali de articole sportive, care nu sunt prezenţi pe piaţa din România, dar sunt interesaţi de deschiderea unor unităţi în Bucureşti şi în ţară.

    Alte segmente active pe piaţa de retail sunt operatorii de centre wellness cu locaţii in Bucureşti, care vizează extinderea prin deschiderea de noi centre în ţară şi operatorii de cafenele şi restaurante.

    În prezent, sunt în construcţie peste 275.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale moderne, cu termen de finalizare în perioada 2014-2016, peste 70% din aceste dezvoltări fiind în Bucureşti.

    Pentru acest an, în Capitală este anunţată livrarea Galeriei Comerciale Auchan Tricodava (21.000 mp galerie comercială + Hipermarket Auchan) şi a proiectului Vulcan Value Center (35.000 mp), iar în ţară a centrului comercial Shopping City Târgu-Jiu dezvoltat de NEPI (cu o suprafaţă închiriabilă de 27.000 mp).

    Sectorul industrial, caracterizat de prudenţa dezvoltatorilor şi chiriaşilor

    În acest an, segmentul industrial nu va fi cu mult diferit faţă de evoluţia relativ liniară din ultimii 5-6 ani, apreciază oficialii DTZ, care susţin că vor fi foarte puţine dezvoltări speculative, respectiv proiectul VGP (Timişoara) de extindere cu încă 17.000 mp şi Ploieşti West Park - extindere cu o suprafaţă între 10.000 şi 20.000 mp destinată companiilor mici şi mijlocii, pentru producţie şi distribuţie.

    În Bucureşti, este posibil ca Immofinanz să dezvolte prima etapă de construcţie a parcului LogCenter Mogoşoaia, cu o suprafaţă de aproximativ 20.000 mp, susţin cei de la DTZ Echinox, care nu anticipează mari schimbări pe piaţa logistică, întrucât trendul este unul stabil, lent şi extrem de prudent.

    "Cererea pe piaţa logistică provine de la companii de producţie şi distribuţie în zonele de vest ale ţării şi Ploieşti, iar în Bucureşti, fiind o piaţă cu precădere de consum, cererea este generată de companii din domeniul logisticii şi retailului", mai arată specialiştii DTZ.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional