Numărul tranzacţiilor imobiliare din Bacău a scăzut dramatic anul acesta ajungând cam la 20% din cele de anul trecut, subliniază Florin Dudău, managerul agenţiei imobiliare Pro-House, din Bacău.
Şi Florin Popovici, managerul agenţiei Apollon, din Bacău, are o poziţie similară: "Anul acesta a fost o cădere continuă, cu o creştere artificială generată de programul Prima Casă în lunile iulie-august, perioadă care s-a suprapus şi cu venirea tinerilor plecaţi în afară, care mai achiziţionau unele proprietăţi, dar din septembrie au început iar să scadă tranzacţiile". Domnul Popovici sesizează şi un aspect pozitiv al programului: "Prima Casă este o idee bună şi a avut totuşi un impact pozitiv deoarece a dezmorţit puţin piaţa". Pe de altă parte, proprietarii au urcat preţurile cu 10-15%, fapt ce a blocat iar tranzacţiile.
Puţinii cumpărători caută terenuri mici şi apartamente până în 40.000 de euro
La momentul de faţă se cumpără terenuri mici şi apartamente foarte ieftine, respectiv garsoniere şi apartamente cu două camere, la un preţ între 25.000 şi 40.000 euro. Cererea ar fi pentru apartamente de 2 camere cu 35.000 euro, apreciază domnul Dudău.
Domnul Popovici consideră că au prioritate parcelele mici, de 500 mp, cu utilităţi, amplasate în apropiere de Bacău, dar la un preţ de cel mult 15.000 euro.
Preţurile apartamentelor sunt cam cu o treime mai mici faţă anul trecut
În privinţa preţurilor, Florin Dudău subliniază faptul că este greu de întocmit un raport de piaţă: "Evaluatorii vin să ne întrebe pe noi cam cu cât am mai făcut tranzacţii". La apartamentele vechi scăderea este de 25 - 40% faţă de anul trecut, dar tendinţa este de stabilizare.
Florin Popovici consideră că în ansamblu, faţă de anul trecut, preţurile au scăzut cam cu 30 - 35%, atât la apartamentele vechi, cât şi la cele noi. De asemenea, a apărut şi "moda" schimburilor imobiliare. De exemplu, se oferă casă pentru apartament şi diferenţă sau garsonieră pentru teren şi diferenţă.
Multitudine de oferte la achiziţionarea apartamentele noi
Cele mai multe tranzacţii se fac în general cu apartamente între 25.000 şi 38.000 de euro. Dar sunt şi apartamente cu două camere, amplasate central, la 60.000 de euro. În cazul apartamentelor noi de două camere s-a manifestat tendinţa de aliniere la pragul maxim de 60.000 de euro prevăzut de "Prima Casă". Un apartament nou de 50 mp utili este la peste 80.000 de euro.
Domnul Popovici ne spune că un apartament de două camere în zona Republicii este în jur de 35.000 de euro, la trei camere sunt între 40.000 şi 42.000 de euro şi similiar în cazul apartamentelor cu patru camere. Pe de altă parte, dezvoltatorii imobiliari "s-au întrecut în oferte", de exemplu au dat gratuit loc de parcare sau bucătărie mobilată, au propus scheme de finanţare cu avans de 10%, chirie timp de 1-2 ani şi apoi rate. În paralel, au scăzut şi preţurile. Dacă anul trecut erau la 1.000-1.100 euro pe metrul pătrat construit, acum sunt şi la 700 euro/mp sau chiar 500 euro/mp, dar în zona cartierului Letea. În general, cele de la periferie sunt la 450 - 550 euro/mp, iar cele ultracentale sunt la 750 euro/mp, dar fără parchet, gresie, faianţă, obiecte sanitare. Cu toate finisajele sunt la 825 euro/mp.
Dacă oraşul Bacău s-a dezvoltat preponderent pe direcţia nord-sud, de doi ani s-a orientat spre dezvoltarea est-vest. Constructorii mari merg mai departe, cei mici s-au oprit şi lucrează doar dacă sunt solicitaţi de clienţii care au bani. "Oricum, a încetinit ritmul în construcţii. Depozitele de materiale au fost nevoite să reducă preţurile. Acum toţi vor doar plata cash pentru a mai face un discount", conchide domnul Popovici.
Case noi între 80.000 şi 200.000 de euro
Casele vechi nu se tranzacţionează. În schimb casele noi, din lemn, amplasate în oraş, pe un teren de aproximativ 500 de mp, se vând la 80.000 euro, precizează Florin Dudău.
Florin Popovici menţionează că sunt case vechi amplasate în cartierul Şerbăneşti, ultracentral, la 150.000 - 200.000 de euro. În zona semicentrală sunt pe la 100.000 de euro. În zona centrală nu prea sunt oferte. Casele noi din cartierul Şerbăneşti, cu suprafaţa de 180 mp, teren de 400 mp, în condiţii de lux, sunt la 125.000 de euro. În cartierul Dereşti, o vilă de 732 mp utili, pretabilă pensiune este la 300.000 de euro, dar nu sunt clienţi, completează sursa citată.
Cel mai mult au scăzut preţurile terenurilor extravilane
Tranzacţiile cu terenuri tind spre zero. Managerul agenţiei Pro-House apreciază că preţurile terenurilor au scăzut mai puţin decât cele ale apartamentelor, cu aproximativ 25-30% faţă de anul trecut, dar pentru că nu se vând probabil că vor mai scădea. "Mulţi cumpărau anul trecut în ideea de a revinde mai scump, deci mizând pe speculă, acum aceştia au dispărut şi cei care cumpără vor să construiască", apreciază domnul Dudău.
"La terenuri cumpărătorul dictează, îşi permite să propună preţul, mai ales în privinţa celor extravilane", consideră managerul agenţiei Apollon. Scăderea cea mai mare de preţ s-a propdus în cazul terenurilor extravilane, până la 75%. Multe dintre acestea au fost cumpărate în ideea de a fi trecute în intravilan, dar sunt fără ieşire la drum, fără utilităţi. Terenurile extravilane au preţurile în cădere, de la 20-30 euro/mp, anul trecut, la 5-8 euro/mp şi tot nu au căutare, explică domnul Popovici. Scăderi importante sunt şi la terenurile intravilane. Un astfel de teren, la ieşirea din Bacău, cu deschidere la E85, de la 90-100 euro/mp, anul trecut, a ajuns la 45 euro/mp, precizează aceeaşi sursă.
Totuşi, "lucrurile încep să se mişte puţin, parcă ar reveni şi unii investitori. Proprietăţile bine amplasate nu îşi pierd valoarea, depinde dacă proprietarul este constrâns sau nu cu banii", conchide domnul Popovici.
Chiriile la apartamente au scăzut cu 25-30% faţă de anul trecut, iar oferta este mare
Oferta de imobile scoase la închiriat este foarte mare. Chiriile au scăzut cu 25-30% faţă de anul trecut, estimează domnul Popovici. Astfel, chiriile pentru apartamentele de două camere încep de la 100 euro în zona periferică şi chiar la 200 de lei dacă sunt suprafeţe mici, confort 2 şi 3. În zone bune, dacă sunt mobilate, chiria ajunge la 200-250 euro. De asemenea, pot fi închiriate şi apartamente noi de două camere, având suprafeţe mari şi condiţii de lux, la 350 euro. Apartamentele noi de 3 camere, în aceleaşi condiţii, sunt la 500 de euro, conform sursei citate.
Chiriile pentru spaţiile comerciale au scăzut şi la jumătate
În cazul spaţiilor comerciale, cel mai important aspect este dat de locaţie. În ultima perioadă chiriile au scăzut, chiriaşii au tot negociat, iar apoi, dacă nu au primit reduceri, au plecat. Pe Bulevardul Mărăşeşti, artera principală a oraşului, de la 50 euro/mp, anul trecut, s-a ajuns la 25 euro/mp. De asemenea, pe Strada Mihai Viteazu, de la 30 euro/mp, s-a ajuns la 10-12 euro/mp, dacă spaţiul se află la parter.
Pe Strada Nicolae Bălcescu, un spaţiu comercial amplasat la etajul 1, de 240 mp plus 160 mp terasă, este disponibil pentru 800 euro în total, relatează Florin Popovici. De asemenea, există posibilitatea achiziţionării unei hale plătind un avans de 10% şi chirie timp de doi ani. Ulterior, chiriaşul are drept de preempţiune la cumpărare, completează aceeaşi sursă.