Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Piaţa imobiliară MoldovaGalaţi - Tranzacţiile se fac numai la preţuri "relativ reale"

F.A. Piaţa Imobiliară /

Tranzacţiile imobiliare în Galaţi sunt anul aces-ta, comparativ cu anul trecut, şi mai puţine ca număr şi mai mici ca valoare, afirmă agenţii imobiliari din oraş.

Programul "Prima Casă" nu a avut un impact semnificativ, deoarece în Galaţi au fost date foarte puţine credite, afirmă Marian Mardare, agent imobiliar al agenţiei Casa Stefano, din Galaţi. Mai mult, preţurile au crescut în vară după anunţarea acestui program cam cu 20.000 - 30.000 lei. Astfel, un apartament de două camere într-o zonă bună, de la 140.000 -150.000 lei, înainte de Prima Casă, a ajuns în vară la 170.000 lei, apreciază domnul Mardare. Totuşi, conform aceleiaşi surse, în medie, preţurile apartamentelor au scăzut cam cu 25-30% faţă de anul trecut.

"Sunt cu cel puţin 40% mai puţine tranzacţii decât anul trecut", apreciază doamna Vasilica Grigorescu, administratorul agenţiei imobiliare Gala Casa, din Galaţi.

Prima Casă a avut o influenţă foarte mică, chiar dacă oferta de proprietăţi este mare. "Deşi programul se adresează în principiu tinerilor, în fapt, aceştia nu au salarii pentru a accesa credite mari, incluzând aici şi pe cele din Prima Casă", sesizează doamna Grigorescu. În plus, "Prima Casă a generat o scumpire artificială, dar, cum nu este cerere, proprietarii au fost nevoiţi să reducă iar preţurile. Anul trecut erau preţurile sus, dar erau şi cumpărători", subliniază doamna Grigorescu.

Se caută apartamentele ieftine

Tranzacţiile se fac numai la preţuri "relativ reale". Cumpără cei care au lichidităţi şi beneficiază de negociere. De exemplu, se vând apartamente cu două camere, cu îmbunătăţiri, la 150.000 lei şi cu 3 camere la 200.000 lei, susţine domnul Mardare.

Doamna Grigorescu precizează că se caută apartamentele ieftine şi distinge două categorii de cumpărărtori. Pe de o parte sunt tinerii, care caută prin "Prima Casă" garsoniere în jur de 100.000 - 120.000 lei, de vreme ce apartamente cu două camere nu prea se găsesc la un astfel de preţ. Pe de altă parte, sunt şi cei cu salarii mari, care preferă, tot prin program, apartamente de trei camere, în jur de 55.000 - 60.000 euro.

Apartamentele noi nu se mai cumpără

Preţurile apartamentelor noi sunt similare cu ale celor vechi, raportat la suprafaţă. Preţurile nu s-au modificat faţă de anul trecut deoarece au fost în general cumpărate încă din faza de construcţie, în intenţia de a fi revândute, explică domnul Mardare.

În cazul imobilelor vechi, un apartament de două camere, amplasat în zona mediană, la parterul blocului, s-a vândut cu 165.000 lei. Garsonierele din zona centrală sunt între 70.000 lei (fără alimentare cu gaze) şi 90.000 lei (cu gaze), mai spune domnul Mardare.

Sunt foarte multe apartamente noi oferite spre vânzare, ne spune doamna Grigorescu. Suprafeţele lor sunt mari, de peste 100 mp şi astfel se justifică preţurile. Au fost la peste 100.000 euro anul trecut, dar acum sunt la 80.000 - 90.000 euro şi nu se cumpără de vreme ce nu se acordă credite.

În cazul imobilelor vechi, un apartament de două camere în centru, la etaje intermediare, cu îmbunătăţiri, este în jur de 200.000 lei. La periferie sunt şi la 100.000 lei, dar au suprafeţe mici. De asemenea, se face diferenţa între garsoniere, cu suprafeţe mici şi chicinetă şi apartament cu o cameră, care este decomandat şi prezintă suprafeţe mai mari. Astfel, garsonierele sunt de la 40.000 lei în sus la periferie şi între 80.000 şi 100.000 lei în centru, în zona falezei, precizează doamna Grigorescu.

Casele vechi ieftine sunt cerute pe piaţă

La casele vechi, preţul este în jur de 250.000 lei. Casele noi costă între 70.000 - 80.000 euro la roşu şi peste 100.000 euro finisate. Sunt imobile amplasate şi în oraş şi în afara oraşului, relatează reprezentantul agenţiei Casa Stefano.Deşi sunt case vechi şi la 150.000 euro, nu au cău-tare.

Terenuri pentru case la 10-15 km de Galaţi

Preţurile terenurilor au cam stagnat şi sunt căutate mai mult cele din apropierea oraşului, apreciază Marian Mardare.

Vasilica Grigorescu ne spune că preţurile pe metrul pătrat sunt mai mari în cazul parcelelor mici. În oraş, preţurile sunt de la 80 euro/mp, la periferie, la 200 euro/mp şi excepţional 400-500 euro/mp în cartierul Ţiglina, în centru, dar care nu se cumpără. Preţul este mare şi datorită ofertei limitate. În schimb, au căutare terenurile ieftine, dar acestea sunt amplasate la 10-15 km de Galaţi, spre Vânători, unde se cumpără loturi pentru case la 25 euro/mp.

Mulţi dintre cei care nu mai pot achiziţiona apartamente se orientează spre chirii

Chiriile nu prea variază în funcţie de zonă, ci mai mult în funcţie de nevoia de bani a proprietarilor. Sunt mulţi care închiriază ca să poată plăti ratele, explică domnul Mardare. De asemenea sunt totuşi şi mulţi cetăţeni străini care închiriază apartamente de lux. În aceste cazuri, un apartament de două camere poate fi la 500 euro/lună, iar unul de trei camere poate ajunge până la 1.000 euro pe lună, pe faleză, în condiţii de lux, completează sursa citată.

Doamna Grigorescu apreciază că au scăzut chiriile în concordanţă cu creşterea euro. Pe de altă parte, cererea a crescut pe fondul imposibilităţii multora de a mai achiziţiona un apartament. Astfel, pentru un apartament de două camere în centru, ar fi o medie de 200 euro pe lună.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional