PIAŢA IMOBILIARĂTerenuri: În unele oraşe preţurile terenurilor au crescut în ultimele şase luni
F.A. Piaţa Imobiliară / 01 octombrie 2011
Preţurile terenurilor au continuat să scadă în acest an, înregistând în primul semestru o reducere de 18% faţă de semestrul I al anului 2010 la nivel naţional. Faţă de semestrul II 2010 scăderea a fost de aproximativ 7%, potrivit analistului Cătălin Novac, de la compania de evaluare Darian DRS SA.
În ceea ce priveşte Bucureştiul, preţurile au scăzut (per ansamblu) cu aproximativ 15% în semestrul I din 2011 comparativ cu semestrul I din 2010, şi respectiv cu 5% comparativ cu semestrul II din 2010. Terenurile din zona ultracentrală a Capitalei se tranzacţionează la preţuri cuprinse între 1200 şi 1700 de euro/mp, - preţuri similare celor din semestrul al doilea al anului trecut - în timp ce în zonele mărginaşe preţurile au fost cuprinse între 30 şi 120 de euro/mp.
De remarcat este faptul că există oraşe în care creşterea pe acest segment a început deja. Este vorba de Târgu Mureş pentru care - deşi comparativ cu semestrul I din 2010 s-a înregistrat o scădere de aproximativ 12% -, în ultimele şase luni preţurile au crescut cu aproximativ 6%. La fel şi în Miercurea Ciuc, dacă raportat la 12 luni preţurile au rămas relativ neschimbate, pentru ultimele şase luni s-a înregistrat o creştere de 6%. O situaţie similară s-a înregistrat şi la Galaţi, unde comparativ cu semestrul I din 2010 scăderea a fost de 3%, în timp ce comparativ cu S2 2010 s-a înregistrat creştere de aproximativ 8%.
La Cluj Napoca, deşi comparativ cu semestrul I din 2010 scăderea a fost de aproximativ 11%, în primul semestru al acestui an s-a constatat că preţurile au rămas relativ neschimbate.
Sectorul DIY (Do It Yourself) şi operatorii alimentari vor rămâne principalii generatori ai cererii atât pentru închiriere cât şi pentru achiziţia de terenuri pentru constructia de big box-uri în oraşele mari.
Deşi în semestrul I 2011 activitatea pe segmentul terenurilor a fost destul de redusă, puţinele tranzacţii încheiate au vizat în primul rând terenurile având ca destinaţie construcţia de platforme industriale pentru activitatea de depozitare şi producţie.
Pentru parcări sau spălătorii auto se închiriază terenuri
O tendinţă actuală este aceea de închiriere a terenurilor, care se manifestă ca rezultat al faptului că tranzacţiile sunt puţine. Această tendinţă pleacă de la faptul că proprietarii aşteaptă preţuri mai mari pentru terenurile lor, dar şi de la faptul că potenţialii cumpărători nu dispun de prea mulţi bani de blocat în achiziţii. Principalii solicitanţi de terenuri pentru închiriere sunt proprietarii clădirilor de birouri care au nevoie de spaţii mai numeroase de parcare. Şi proprietarii terenurilor de fotbal, precum şi cei ai spălătoriilor auto sunt adepţii închirierilor de terenuri.
Terenurile care vor fi cele mai rentabile în viitor vor fi cele agricole, iar asta se va întâmpla în primul rând datorită faptului că acestea au cunoscut cea mai mare scădere în cei trei ani de la începutul crizei, dar şi datorită faptului că există o tendinţă globală de creştere a preţului la terenurile agricole din Uniunea Europeană.