Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piaţa imobiliară TransilvaniaBraşov: Preţul face piaţa

F.A. Piaţa Imobiliară /

  • document ataşat Preţurilor apartamentelor din ţară
    apasă aici pentru a descărca.

    După un an dificil, tranzacţiile imobiliare din Braşov se menţin la un nivel scăzut, în pofida reducerilor de preţ practicate de proprietari.

    Sunt căutate ofertele atractive ca preţ, fie ele pentru apartamente sau case, ne-a spus Aurel Guţă, consultant imobiliar al agenţiei Euro Dome. Domnia sa distinge două tipuri de cumpărători: cei care vor să locuiască în locuinţele achiziţionate şi cei care vor să investească şi caută un preţ mai bun, urmăresc piaţa, iar când găsesc mai ieftin, cumpără. De regulă, caută proprietari presaţi de bănci. De exemplu, un "preţ bun" ar fi 50.000 euro pentru un apartament cu două camere în Centrul Civic sau în blocuri construite după 1985. Însă cele mai multe tranzacţii se fac pentru scop personal. "Activitatea agenţiei noastre s-a menţinut, s-a şi redus numărul de agenţii, deci suntem solicitaţi. Am fi cam la 70% din activitatea 2007-2008", subliniază domnul Guţă.

    Domnul Zoltan Haller, administratorul agenţiei Zoltim Trading, precizează că se tranzacţionează doar apartamentele cu o cameră sau două, criteriul de departajare fiind "Preţul". "Activitatea noastră este poate mai bună cu un 10% decât anul trecut, însă nu vorbim o creştere spectaculoasă", mai spune domnul Haller.

    "Prima Casă II" este sub aşteptări

    În Braşov programul Prima Casă II nu are efectele scontate. "Prima Casă II nu s-a resimţit ca Prima Casă I, când mai multe persoane au accesat programul. Anul trecut a existat o oarecare presiune pe clienţi, în sensul temerii că într-o lună-două se termină fondurile programului, acum s-au mai domolit", explică domnul Aurel Guţă.

    Similar, domnul Zoltan Haller consideră că efectul programului a fost mic în acest an: "Cei care vor să cumpere garsoniere sau apartamente cu două camere, tot cumpără, de exemplu în situaţia în care se extinde familia sau sunt tineri care se mută de la părinţi".

    Apartamentele din Braşov sunt mai ieftine cam cu 35-40% faţă de 2008, însă comparativ cu anul trecut, preţurile nu s-au modificat mult, ci numai cu 2-3%. Oricum se fac puţine tranzacţii pe segmentul de locuinţe individuale. Preţul este în jur de 1.000 euro/mp pentru casele din zone precum Tractorul, Noua şi Stupini.

    Nici vara nu a "dezgheţat" piaţa terenurilor

    Sunt foarte multe terenuri disponibile spre vânzare. Deşi preţurile sunt şi cu 50% mai mici faţă de 2008, atractive sunt doar cele care au utilităţi şi pe care se poate construi. Însă, chiar şi acestea se vând greu. Nu se mai vând terenuri pentru investiţii, de mii de metri pătraţi, care ulterior erau parcelate şi revândute. Şi în ultimul an s-au redus preţurile la terenuri cam cu 10-15%. Astfel, în comuna Hălciu s-a vândut un teren de 1.000 mp, cu 6.500 euro, cu utilităţi la drum. Se mai vând terenuri în zona Tractorul, unde preţul variază de la 40 la 100 euro pe mp, în funcţie de apropierea de drum şi de alte case construite. Zona prezintă canalizare, străzile sunt trasate, curentul este în zonă. Sunt deja 10-15 case în construcţie în zonă.

    Preţurile terenurilor au scăzut cu 20% faţă de 2009. De exemplu, în cazul unor terenuri aflate în zonă cu potenţional de dezvoltare, dacă acum doi ani preţul era de 70 euro pe mp, în 2009 ajunsese la 45 euro pe mp, iar acum este la 30 euro pe mp. Chiar şi în aceste condiţii, nu sunt tranzacţii.

    Reduceri importante la chirii

    Şi nivelul chiriilor pentru apartamente a coborât. Astfel, chiria la apartamentele cu două sau trei camere, de la 300-350 euro în 2007-2008, acum este la 200-250 euro, în funcţie de zonă şi dotări. Faţă de anul trecut chiriile au scăzut puţin, cu 5%, maxim 10%.

    De asemenea, sunt multe spaţii comerciale libere, în contextul în care chiriile s-au redus şi la jumătate faţă de perioada de vârf, deoarece multe firme mici au dat faliment. De exemplu, în zona Petru Maior, pentru un spaţiu de 100 mp, cu destinaţie de birou la etajul unui imobil se cerea 800 euro, iar acum poate fi închiriat cu 400 euro. De asemenea, deşi sunt oferte de spaţii industriale pe zonele fostelor platforme, precum Tractorul, cererile sunt rare.

    În opinia domnului Zoltan Haller: "Pentru spaţiile comerciale chiriile sunt în cădere liberă faţă de anul trecut, preţurile scăzând cu 50%". Pentru spaţiile de birouri valoarea medie a chiriilor în Braşov ar fi de 5 euro pe mp pe lună.

    Preţuri apartamente

    24.000-37.000 euro - pentru garsoniere

    40.000-60.000 euro - pentru 2 camere

    50.000-70.000 euro - pentru 3 camere

    Preţuri terenuri

    Noua - 100 euro/mp

    Centru - 200-250 euro/mp

    În jurul Braşovului - 18 euro/mp

    La marginea Braşovului - 70 euro/mp

    Chirii apartamente

    Garsoniere - la 100-150 euro/lună

    2 camere - de la 180 - 200 euro/lună

    3 camere - în jur de 250 euro/lună

    Chirii spaţii comerciale

    Central - 35-40 euro/mp/lună.

    Pe artere comerciale (cartiere) - 10 euro/mp/lună.

    Spaţii industriale -2-7 euro/mp/lună

    sursa: agenţii imobiliare din Braşov

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional