Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PIAŢA IMOBILIARĂValea Prahovei: După doi ani de hibernare, piaţa se dezmorţeşte

F.A. Piaţa Imobiliară /

Valea Prahovei: După doi ani de hibernare, piaţa se dezmorţeşte

Tranzacţiile cu proprietăţi imobiliare de pe Valea Prahovei au dat mai multe semne de revigorare în primele luni ale acestui an, în special pe segmentul apartamentelor şi terenurilor mici, susţine domnul Mihai Mircea Totpal, manager agenţiei imobiliare "Mervani" Sinaia.

Comparativ cu primul trimestru din anul trecut, analiştii agenţiei Mervani au identificat o creştere de peste 30% a numărului de vizionari şi cu 19% a numărului tranzacţiilor realizate. Cele mai căutate sunt casele şi vilele de vacanţă, cu suprafeţe construite de 150 - 200 mp, al căror preţ nu depăşeşte 100.000 euro.

În comparaţie cu anul trecut, domnul Totpal apreciază că interesul investitorilor a crescut şi pare că a trecut perioada de aşteptare şi tatonare a pieţei. "Potenţialii cumpărători au înţeles că, în acest moment, piaţa imobiliară prezintă poate unul din cele mai mici praguri, din punct de vedere al preţurilor", subliniază domnul Totpal,

Piaţa construcţiilor pare că încet, încet se dezmorţeşte şi pe Valea Prahovei după aproape doi ani de "hibernare". Apar, din nou, dezvoltatori care încep timid să lanseze pe piaţă proiecte rezidenţiale mici, cu maxim 15 - 20 de unităţi locative. Din urmă, vin însă proiectele mari, nefinalizate, cu 200 - 300 de garsoniere şi apartamente de vacanţă care îşi aşteaptă cu nerăbdare clienţii. Domnul Totpal estimează un număr de aproximativ 700 - 800 de imobile noi (garsoniere, apartamente, case, vile, duplexuri etc.) aflate în luna mai în diverse faze de execuţie, imobile care constituie piaţa locuinţelor cu destinaţie de vacanţă scoase la vânzare de diverşi dezvoltatori. "Ne aşteptăm ca numărul lor să crească în următoarea perioadă asigurând o divesitate în rândul ofertei şi o adaptare la noile condiţii ale pieţei, dictate de cerere", afirmă domnul Totpal.

Preţuri medii ale proprietăţilor imobiliare pe Valea Prahovei

Preţurile medii rezultate, pe diverse categorii de imobile în Valea Prahovei, în urma analizei efectuate de specialiştii agenţiei Mervani:

- garsoniere: 35.000 - 39.000 euro,

-apartamente: 60.000 - 65.000 euro,

- case: 80.000 - 90.000 euro,

- vile: 150.000 - 180.000 euro,

- terenuri: 80.000 - 90.000 euro.

Preţul, la fiecare categorie de imobil, este foarte mult influenţat de anul construcţiei, calitatea finisajelor, zona şi localitatea de amplasare, dotările şi facilităţile oferite.

Un preţ mediu/mp rezultat la garsonierele şi apartamentele din Sinaia, Buşteni, Azuga şi Predeal este cuprins între 900 şi 1200 euro. În zona de jos (Câmpina, Breaza, Brebu etc.) preţul mediu coboară până la 600 - 800 euro/mp.

Casele şi vilele au un preţ mediu solicitat cuprins între 1100 şi 1400 euro/mp în zona superioară a Văii Prahovei şi 700 - 900 euro/mp în zona limitrofă. Acest preţ include terenul, anexele, mobilierul şi toate facilităţile aferente imobilului.

Terenul este categoria imobiliară care a fost cel mai mult afectată de scăderea preţurilor, ajungând la o medie de puţin peste 100 euro/mp în staţiunile consacrate (Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal) şi sub 50 euro/mp în localităţi precum Comarnic, Breaza, Cornu, Câmpina şi altele.

Chiriile au scăzut, de asemenea, cu peste 30% în raport cu anii precedenţi, ajungând să fie încadrate între 250 - 380 euro/ lună pentru apartament şi 450 - 600 euro/lună pentru case/vile. Spaţiile comerciale din zonă (extrem de puţine ca număr) se închiriază cu un preţ mediu lunar de 18 - 25 euro/mp.

Domnul Totpal este de părere că diferenţa de preţ între locuinţele vechi şi cele noi este puţin vizibilă având în vedere faptul că posesorii imobilelor mai vechi nu sunt constrânşi de bancă sau alţi creditori să vândă într-un termen scurt, în timp ce dezvoltatorii locali care deţin în portofoliu mai multe imobile sunt interesaţi să vândă cât mai repede şi coboară preţurile, de multe ori, chiar mai jos decât cele solicitate pentru imobile mai vechi şi cu mai puţine facilităţi (termopan, izolaţie, centrală termică etc.)

Tendinţa este de stagnare a preţurilor în trimestrul doi

Pentru trimestrul al doilea al acestui an, managerul agenţiei imobiliare Mervani Sinaia se aşteptă ca pe Valea Prahovei preţurile să înregistreze o stagnare la toate categoriile de imobile. "Până la sfârşitul anului, însă, ne aşteptăm la o uşoară scădere a preţurilor la segmentul de case şi vile. În acelaşi timp proprietarii de apartamente şi garsoniere vechi vor trebui să mai scadă preţurile solicitate până vor ajunge sub nivelul celor noi", afirmă domnul Totpal.

Domnia sa este de părere că terenurile vor înregistra o fluctuaţie uşoară de creştere/scădere în funcţie de anotimp, numărul solicitărilor şi tranzacţiilor înregistrate. Pentru imobilele care sunt vizionate de mai multe ori, proprietarii, au tendinţa clară de a revizui în sens pozitiv preţul, considerând că scaderea succesivă a preţului în ultimul an nu a fost pe deplin justificată.

Agenţia Mervani a înregistrat în acest an mai multe modificări de preţ, în sens pozitiv, pe oferte care au devenit din ce în ce mai interesante pentru potenţiali cumpărători. De remarcat este faptul că indicele mediu de negociere a crescut în raport cu anii trecuţi ajungând până la 5-8% din valoarea iniţială. "Anul 2012 va readuce imobiliarele în prim plan, ca segment prioritar economic, şi cei care investesc cu încredere acum în acest domeniu nu vor avea decât de câştigat în viitor", susţine domnul Totpal.

Au apărut mai multe solicitări pentru pensiuni turistice şi hoteluri

De la începutul anului şi până în prezent cea mai tranzacţionată categorie de imobile a fost cea a apartamentelor cu două şi trei camere în proiecte rezi­denţiale noi unde preţurile au fost cât se poate de atractive.

Terenurile mici şi casele bătrâneşti sunt un segment de piaţă din ce în ce mai solicitat şi, aproape surprinzător, sunt constatate din ce în ce mai multe solicitări pe hoteluri şi pensiuni turistice.

Există în piaţă, în acest moment, un segment de potenţiali cumpărători care "vânează" orice oportunitate din orice categorie de imobil. Proprietăţi ipotecate şi aflate în litigiu cu creditorii, imobile neutilizate sau neexploatate corespunzător şi care produc pierderi deţinătorilor, cazuri sociale extreme aflate sub presiunea timpului sunt genul de oferte căutate şi aşteptate de diverşi speculanţi. Criza economică şi socială va genera în continuare "materie primă" pentru cei care, în acest moment, fac mişcarea inteligentă de a-şi utiliza resursele financiare în scopul investiţiilor imobiliare.

Managerul agenţiei imobiliare "Mervani" Sinaia, domnul Mihai Mircea Totpal apreciază că interesul dezvoltatorilor de proiecte rezidenţiale a început să reapară, sunt mulţi proprietari de terenuri care vor să exploateze acest moment bun din punct de vedere al preţurilor la materialele de construcţii şi mâna de lucru pentru a demara lucrări şi proiecte noi. "Cei care înţeleg pulsul pieţei vor lua cu siguranţă în considerare demararea unor investiţii noi cu încrederea că în următorii ani piaţa imobiliară va reveni acolo unde îi este locul, cumpărătorii vor recăpăta încrederea pierdută şi vor debloca toate acele resure financiare <înţepenite> în depozite sau alt fel de plasamente financiare de mai bine de trei ani", subliniază domnul Totpal.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional