Investitorii străini şi români care activează pe piaţa proprietăţilor comerciale din România au înfiinţat recent o organizaţie profesională - Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România (RABO).
Liviu Tudor, preşedintele RABO, ne-a declarat: "RABO a luat naştere din dorinţa de a oferi proprietarilor de spaţii comerciale din România o voce comună la Bruxelles, acolo unde este alcătuit cadrul european din domeniu şi, în acelaşi timp, de a aduce în România soluţiile şi practicile utilizate pe celelalte pieţe. În acest scop, suntem mândri să fim parte a European Property Federation, liderul de opinie şi iniţiatorul celor mai importante demersuri în beneficiul pieţei proprietăţilor, o organizaţie care deţine resurse şi expertiză vastă în toate ţările membre UE. Ne-am alăturat EPF pentru a-i susţine eforturile de a construi o piaţă imobiliară europeană eficientă şi consolidată",
În ultimii 10 ani România a beneficiat de investiţii semnificative, aduse în principal de marile companii multinaţionale în căutare de locaţii strategice pentru dezvoltarea operaţiunilor în regiune. Toate aceste investiţii au impulsionat economia, au crescut rata angajărilor şi au generat o evoluţie importantă a sectorului proprietăţilor comerciale, care a atras investitori instituţionali, locali şi internaţionali.
Sectorul de real-estate se dezgheaţă
În opinia preşedintelui RABO, piaţa proprietăţilor în România este încă în faza de maturizare. Totodată, aceasta continuă să prezinte potenţial de creştere pe termen lung pentru investitori. Criza imobiliară încă se manifestă prin lipsa vânzărilor de portofolii imobiliare. Industria face închirieri, însă faptul că nu sunt vânzări şi achiziţii înseamnă că lipseşte o componentă a pieţei, cea tranzacţională. Lipsa finanţării şi încrederii reprezintă principalele probleme ale acestei pieţe, care, timp de doi ani, a fost amorţită.
"Totuşi, în acest moment, sectorul de real-estate a început să se dezgheţe. Gradul de neocupare a imobilelor de calitate se va reduce în următorii doi ani, iar preţurile chiriilor vor scădea, dar nu foarte mult", apreciază domnul Liviu Tudor.
Cererea se orientează spre spaţii de birouri eficiente
În prezent, gradul de neocupare de pe piaţa de birouri este cauzat de contextul economic, precum şi de livrarea unor proiecte care nu întrunesc standardele chiriaşilor în ceea ce priveşte, de exemplu, calitatea, preţul, amplasarea.
Situaţia economică actuală a adus schimbări importante pe piaţa de birouri. "Observăm o mai mare atenţie a proprietarilor faţă de standardele la care livrează proiecte, facilităţile pe care acestea le oferă , precum şi soluţii practice pentru reducerea costurilor operaţionale ale chiriaşilor. Chiriaşii se vor orienta, în principal, spre spaţii de birouri care le pot aduce eficienţă din punct de vedere al costurilor operaţionale (consum de energie, alte utilităţi ş.a.m.d). Aceşti factori economici vor determina dezvoltatorii şi proprietarii să implementeze soluţii eco şi certificări care vor garanta eficienţa energetică pe termen lung şi reducerea costurilor pentru chiriaşi", mai spune domnul Liviu Tudor.