Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PISCINAPiscine pentru toate gusturile şi toate buzunarele

F.A. Amenajări /

Piscina Styropool, din cofraje de polistiren cu liner, producător D&W Pool, Germania. Preţuri începând de la 4.726 euro + TVA (montaj şi transport incluse în preţ).

Piscina Styropool, din cofraje de polistiren cu liner, producător D&W Pool, Germania. Preţuri începând de la 4.726 euro + TVA (montaj şi transport incluse în preţ).

Piscinele fără margini sau piscinele ecologice reprezintă noutăţile în acest domeniu

Se pare că din ce în ce mai mulţi români doresc să-şi realizeze propria piscină, nu numai ca mijloc practic de relaxare, ci şi ca element de design în propria curte. Puteţi alege între piscinele "construite" sau "montate". Rapid şi uşor de instalat, o piscină în curtea casei, aduce bucurie întreagii familii. Poate fi montată în numai câteva zile, în variantele semiîngropat, îngropat sau suprateran.

O piscină reprezintă o investiţie imobiliară majoră ce necesită un buget pe măsură. Piscina, însă, va creşte considerabil valoarea casei oferindu-i rafinament şi extravaganţă.

Pentru a construi o piscină aveţi nevoie de un proiect şi o autorizaţie de construcţie. Scăpaţi de probleme dacă alegeţi o piscină montată suprateran deoarece acest model nu are nevoie de autorizaţie şi proiect. "Este nevoie de autorizaţie de construcţie atât în cazul piscinelor publice, cât şi al celor rezidenţiale. Celor care doresc să îşi construiască o casă şi au planuri şi pentru o piscină le recomand să includă în proiectul casei şi piscina atunci când solicită autorizaţia de construcţie", ne-a sfătuit doamna Marilena Badea, brand manager www.piscine-online.ro.

Dacă v-aţi hotărât să construiţi o piscină în curtea casei trebuie să fiţi atenţi la câteva aspecte foarte importante. În primul rând locul de poziţionare a piscinei vă va da adevărate bătăi de cap: în spatele casei sau în faţă, în grădină sau lângă terasă, dar vecinii? Un lucru este sigur: nu o construiţi lângă copaci ale căror rădăcini cresc orizontal sau lângă cei cu frunze căzătoare.

"Primul pas îl reprezintă stabilirea locului cel mai indicat pentru viitoarea piscină. Pentru asta trebuie să aveţi în vedere faptul că piscina trebuie să fie încălzită de soare la maximul de ore posibile. Dacă este posibil, ar fi de preferat ca piscina să fie situată în afara câmpului vizual al vecinilor dumneavoastră pentru vă simţiţi mai comod. De preferat să o situaţi în spatele casei", ne sfătuieşte domnul Adrian Stere, director vânzări în cadrul companiei "Fiona Construct" SRL din Bucureşti.

"Piscina trebuie adaptată, din punct de vedere estetic, peisajului din care face parte. În grădină ea va reprezenta un element estetic deosebit, de aceea locul ales trebuie să fie suficient de vizibil. De obicei clienţii solicită poziţionarea piscinei în faţa terasei", ne-a declarat doamna Marilena Badea.

Al doilea pas îl reprezintă găsirea constructorului potrivit. "Mare atenţie ca devizul sau oferta prezentată de constructor să includă absolut toate fazele de construcţie, astfel încât piscina să fie predată . Oferta trebuie studiată cu atenţie şi este necesar să conţină sistemul de filtrare, provenienţa echipamentelor etc. Nu în ultimul rând experienţa şi portofoliul constructorului ar trebui să fie un reper. În cazul în care este un constructor cu experienţă solicitaţi sfaturi referitoare la poziţionare, formă, sisteme de filtrare, adâncimea apei etc", este de părere domnul Stere.

"Piscina trebuie construită de şi cu ajutorul profesioniştilor în domeniu. Însă foarte mulţi români nu apelează la serviciile lor, o greşeală încă des întâlnită în ţara noastră, ceea ce duce la o cheltuială ulterioară mai mare pentru reparaţii sau chiar la abandonarea utilizării piscinei", ne-a mărturisit doamna Badea. Pentru a stabili adâncimea piscinei sau ce accesorii vreţi să adăugaţi va trebui să ţineţi cont de vârsta şi preferinţele celor care vor utiliza piscina.

După ce aţi stabilit şi aceste aspecte mai trebuie să ştiţi că pentru piscină mai aveţi nevoie şi de racorduri la canalizare, apă şi energie electrică. De asemenea, echipamentele şi accesoriile specifice piscinei trebuie adaptate volumului de apă din piscină, precum şi numărului de utilizatori. "Există calităţi diferite la echipamente şi accesorii pentru piscine, deci preţuri diferite", ne-a declarat doamna Badea.

Este bine de ştiut că firmele din domeniu execută, la cerere, şi lucrările de excavaţii şi turnare a şapei, dar în cele mai multe situaţii clienţii preferă realizarea excavării prin resurse proprii. "În acest caz noi trasăm forma piscinei şi supraveghem momentul excavării", ne-a declarat domnul Stere.

"În cazul piscinelor prefabricate, lucrările pregătitoare sunt asigurate de către clienţi, noi urmând să efectuăm montarea propriu-zisă a piscinei. Pentru lucrările pregătitoare punem la dispoziţie schiţa, necesarul de materiale şi asistenţa de specialitate. În cazul piscinelor din beton, oferta este ", ne-a spus doamna Badea.

Durata de execuţie a unei piscine variază în funcţie de complexitatea lucrării, de dimensiunile şi tipul constructiv al piscinei, dar şi de contiţiile meteo. Astfel, specialiştii de la piscine-online.ro ne-au spus că, în cazul unei piscine prefabricate din perete metalic cu dimensiunile de 8 m x 4 m şi adâncimea de 1,5 m, montarea poate dura maxim o săptămână, în afara lucrărilor pregătitoare. Pentru aceleaşi dimensiuni piscinele prefabricate din cofraje de polistiren montajul durează maxim două săptămâni; pentru cele din beton amprentat durata de execuţie este de 20 de zile (în condiţii meteo favorabile) iar pentru piscinele din beton armat durata se prelungeşte la două luni şi jumătate, datorită timpilor mari de maturare a betonului.

Modele de piscine

Pe piaţa din ţara noastră puteţi găsi foarte multe modele de piscine cu diverse sisteme constructive: piscine prefabricate din perete metalic, piscine din beton armat, din beton amprentat sau din beton proiectat sub presiune - "gunite".

Societatea "Fiona Construct" cu sediul în Bucureşti are ca domeniu de activitate execuţia de piscine din beton proiectat sub presiunie - "gunite", fiind o tehnologie nouă în construcţia de piscine din ţara noastră. Prin această tehnologie betonul poate îmbrăca orice fel de suprafaţă, adaptându-se oricărui tip de teren sau formă de construcţie, la orice dimensiune cerute de beneficiar. De asemenea, locaţia poate varia de la un teren plan, la un teren în pantă sau chiar pe terasa unui bloc.

Piscine-online.ro comercializează mai multe modele de piscine printre care piscinele prefabricate din perete metalic zincat, din cofraje de polistiren, din beton armat sau amprentat.

Piscinele prefabricate din perete metalic zincat sunt foarte avantajoase pentru persoanele cu buget mai redus şi care doresc să profite într-un timp foarte scurt de piscină.

Piscinele din cofraje de polistiren se pretează foarte bine în zonele mai reci, de deal şi munte datorită faptului că fac termoizolaţie, având în componenţă polistiren. Un alt avantaj al acestui tip de piscină este preţul mai scăzut comparativ cu o piscină din beton.

Cele mai preferate de beneficiarii din ţara noastră sunt piscinele din beton armat. Ele permit dimensiuni şi forme personalizate, finisaje deosebite, durată de viaţă mai mare şi sunt destinate categoriei de populaţie cu pretenţii mai ridicate. În schimb, cele mai trainice şi cu o durată de execuţie mai mică decât cele din beton armat sunt piscinele din beton amprentat. Piscinele de acest tip au o permeabilitate redusă şi o libertate vis-s-vis de geometria bazinului.

Forme, dimensiuni şi accesorii

Firmele de specialitate comercializează piscine cu forme şi dimensiuni prestabilite sau pot ţine cont şi de cerinţele clientului.

"De obicei se solicită dimensiuni de 8 m x 4 m şi adâncimea de 1,5 m sau 10 m x 5m şi adâncime de 1,5 m, iar forma dreptunghiulară este cea mai solicitată în rândul clienţilor noştri", ne-a prezentat doamna Badea preferinţele clienţilor săi.

Domnul Stere ne-a spus că "în general sunt solicitate piscine în forme clasice, dreptunghiulare, eventual cu o scară romană pe una dintre laturi".

Cele mai utilizate accesorii pentru o piscină sunt: prelata acoperitoare sau sistemele de acoperire a piscinei; sistemul de iluminat; hidromasajul, sistemul de înot contra curentului; sistem de încălzire a apei; aspiratorul manual sau automat şi chiar duşurile solare.

Cât costă o piscină?

Preţul unei piscine este greu de apreciat, deoarece poate fi influenţat foarte mult de dimensiuni, finisaje şi accesorii. Doamna Badea ne-a oferit însă un preţ mediu pentru fiecare tip de piscină comercializat cu dimensiunile de 8 m x 4 m şi adâncimea de 1,5 m. Astfel, pentru o piscină din prefabricate, cu perete metalic preţul mediu este de 6.200 euro + TVA. Cele prefabricate, din cofraje de polistiren preţul este de 8.000 euro + TVA. Ceva mai scumpe sunt cele din beton armat care pot ajunge până la 15.000 de euro + TVA şi chiar până la 18.000 euro+TVA în cazul piscinelor din beton amprentat.

Întreţinerea piscinei

Un aspect foarte important în cazul piscinelor rezidenţiale, aspect pe care foarte mulţi dintre cei care vor să îşi construiască o piscină nu îl iau în calcul, se referă la curăţarea şi întreţinerea piscinei cu scopul menţinerii calităţii apei. "Pentru întreţinerea ulterioară a piscinei, posesorii vor trebui să aloce un buget anual de 100 - 150 de euro pentru un volum de apă de 30 mc", ne-a declarat domna Marilena Badea.

Câteva sfaturi am primit şi de la domnul Adrian Stere: "Tratarea apei din piscină este un capitol foarte important pentru toţi proprietarii de piscine fie publice sau private. Apa din piscină este vie deoarece este expusă la condiţii extrem de variate zi de zi iar o apă netratată oferă condiţii ideale de dezvoltare a bacteriilor şi a a algelor. Reglarea valorii Ph-ului este un element esenţial în tratarea şi menţinerea în bună stare a apei din piscină. Valoarea ideală trebuie menţinută între 7,0 - 7,4. De asemenea, dezinfectarea apei este un aspect foarte important. Aceasta se poate realiza cu clor, oxigen activ sau prin electroliză salină. Este important ca tratamentul apei să fie făcută la îndrumarea unui specialist, folosind produse de foarte bună calitate"

Noutăţi în domeniu

Piscina cu margine infinită

"Ultima tendinţă în proiectarea piscinelor o reprezintă piscinele cu margine infinită, în trei modele: piscina cu margini care dispar (vashing edge swimming pool), piscina cu margini negative (negative edge swimming pool) sau piscina cu margini care tind spre infinit (infinity edge swimming pool)", ne-a declarat domnul Adrian Stere.

Piscina cu margini "negative" este săpată, fără una sau mai multe margini. Majoritatea piscinelor au o margine definită care le înconjoară, însă piscina cu margine negativă creează iluzia că apa nu este limitată de nicio margine. Piscina cu margine negativă este deosebit de eficientă când secţiunile fără margini ale piscinei sunt situate deasupra unui nivel supraînălţat care pare suspendat. Acestea sunt, de asemenea, frumoase când se află lângă o sursă de apă, ca de exemplu lângă un lac. Lângă apă, piscina cu margine negativă oferă iluzia că apa din piscină nu se opreşte ci se continuă în mod armonios către sursa de apă.

De fapt, piscina cu margine negativă are o parte ascunsă vederii pe partea fără margini. Obţinerea imaginii fără margini este realizată prin plasarea unui rezervor de colectare a apei sub piscină, în afara câmpului vizual. Această iluzie este facilitată când piscina este situată la un nivel supraînălţat, deoarece orice obiect dedesubt nu este uşor de văzut.

Piscina cu margine negativă este deosebit de atrăgătoare noaptea, iar proprietarii acestor piscine se bucură deseori de capacitatea lor de reflectare. Când cerul este plin de stele, piscina reflectă stelele şi cerul nopţii, reprezentând infinitatea cerului.

Piscina cu margine negativă este frumoasă, însă poate fi o decizie nepotrivită pentru familii cu copii mici. Pentru ca efectele vizuale ale piscinei să funcţioneze eficient, îngrădirea nu trebuie să întrerupă accesul vizual al piscinei.

Cu toate acestea, îngrădirea eficientă a oricărei piscine într-o casă cu copii mici este recomandată. Dacă aveţi copii, luaţi în considerare construirea unei piscine care poate fi modificată ulterior pentru a include o margine negativă.

Piscina ecologică

Alte tendinţe pe piaţa piscinelor ne-au fost prezentate de doamna Marilena Badea de la Piscine-online.ro: "Pe plan naţional, tendinţa este ca toate vilele nou construite să includă piscină şi jacuzzi. Pe plan internaţional, tendinţele ar fi piscinele ecologice (sau piscinele fără clor). Surprinzător este că am avut persoane interesate de acest tip de piscine şi la noi în ţară".

Principiul de funcţionare a acestor piscine este foarte simplu. Apa din piscină este filtrată, trecând prin mai multe bazine alăturate piscinei, unde diferite culturi de plante, atent selecţionate, o curăţă şi o oxigenează. Plantele, adică zeci de specii de alge, trestii, nuferi, alese cu grijă de specialişti, sunt specializate pentru a "digera" particulele din apa piscinei, astfel încât se crează un sistem complet de purificare a apei.

În ţara noastră sunt societăţi de profil care au executat deja aceste tipuri de piscine. Un exemplu este societatea "Samy Nice" SRL cu sediul în Constanţa care a şi executat patru astfel de piscine în Bucureşti.

Cea mai mare piscină ecologică executată de societate are dimensiunile de 30 m x 5 m şi adâncimea de 2,5 m, iar cele mai mici au dimensiunile de 4-5 m x 2-2,5 m. Preţul de execuţie a unei piscine ecologice variază foarte mult în funcţie de dimensiuni, design şi accesorii. Valentin Samoilă, administratorul societăţii "Samy Nice" ne-a declarat că pentru cea mai mică formă de piscină preţul începe de la 1.200 euro, fără TVA, numai partea de execuţie.

Pentru întreţinerea şi curăţarea apei aveţi de nevoie de filtre biologice şi de plante subacvatice printre care, în preferinţele clienţilor este nufărul.

Preţuri accesorii

- prelate: preţuri începând de la 99 euro + TVA

- aspiratoare manuale: de la 99 euro + TVA

- duşuri solare: preţuri la 599 euro + TVA

- sisteme de înot contra curent: de la 1700 euro + TVA

- sisteme de iluminat: de la 207 euro + TVA

(oferite de piscine-online.ro)

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional