Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

POR Axa 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelorMunicipiul Suceava - 104,3 milioane lei investite în infrastructura rutieră

F.A. Investiţii /

Municipiul Suceava - 104,3 milioane lei investite în infrastructura rutieră

În municipiul Suceava vor fi implementate cinci proiecte finanţate prin Axa 1, "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor" a Programului Operaţional Regional. Aceste proiecte vizează în principal reabilitarea străzilor dar şi rezolvarea problemei parcărilor sau a iluminatului public.

Până la momentul de faţă au fost lansate licitaţii doar pentru contractele de consultanţă, prima etapă a fiecărui proiect. "Estimăm lansarea anunţurilor pentru atribuirea contractelor de lucrări în luna octombrie 2010", ne-a declarat domnul Dan Dura, Şef Departament Integrare Europeană din cadrul Primăriei Municipiului Suceava.

Infrastructură rutieră

Primăria Municipiului Suceava implementează în perioada 22 mai 2010 - 22 mai 2012 proiectul "Reabilitare străzi, pod şi pasaj, modernizare parcuri şi creare staţii modulare de transport public în comun în municipiul Suceava". Inves­tiţia se ridică la valoarea de circa 66,5 milioane lei din care finanţarea nerambursabilă reprezintă 54,5 milioane lei.

Proiectul cuprinde reabilitarea a 14 străzi urbane cu o lungime totală de 12,268 km. Se va realiza, de asemenea, o pistă de biciclişti de 12.000 ml, ne precizează domnul Dan Dura.

Astfel, vor fi reabilitate 7 străzi situate pe Artera principală a Municipiului, iar în cartierele Burdujeni şi Iţcani vor fi reabilitate 6 străzi. Proiectul include şi reabilitarea Străzii Mitropoliei, pe o lungime de 0,631 km. Lucrările vor include lărgirea străzii la 4 benzi de circulaţie.

De asemenea, vor fi reabilitate un pod şi un pasaj situate pe Calea Unirii şi vor fi modernizate parcurile Gara Suceava Nord/Iţcani şi Parcul Cinema Burdujeni. Lucrările din parcuri vor cuprinde refacerea căilor de acces, a aleilor din interiorul parcurilor, toaletarea vegetaţiei şi plantarea de vegetaţie proaspătă. Proiectul mai include şi crearea de 8 staţii modulare pentru transport public.

Al doilea proiect îşi propune să reabiliteze zona centrală a municipiului Sucea­va prin crearea de parcaje subterane şi reconstrucţia străzilor şi a zonei pietonale. În acest scop vor fi investite 37,8 milioane de lei din care asistenţa financiară nerambursabilă reprezintă 29.8 milioane lei.

Astfel vor fi create două parcaje subterane cu o suprafaţă de 5.352 mp (parcaj 1 - 108 locuri, parcaj 2 - 55 locuri) şi o zonă pietonală plus spaţii verzi aferente de 13.375 mp. Vor fi reabilitate şi 8.170 mp de străzi din municipiul Suceava. Durata de implementare pentru acest proiect este de 33 luni.

Iluminat public

Problema iluminatului public va fi, de asemenea, rezolvată prin fonduri europene. În perioada 18 iunie 2010 - 18 noiembrie 2011 va fi implementat proiectul "Modernizare iluminat public pe artera principală în municipiul Suceava". Costurile totale ale proiectului sunt de 11,3 milioane lei, din care 9,3 milioane lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă.

Astfel, va fi construită o linie electrică subterană de alimentare cu energie a sis­temului de iluminat, vor fi montate aparate moderne de iluminat pe stâlpii noi, vor fi realizate conexiunile electrice şi coloanele de alimentare, vor fi montate noi instalaţii la pământ şi se va realiza comanda de aprindere a sistemului nou de iluminat.

Primăria va investi şi în promovarea tradiţiilor bucovinene prin construirea unui centru în acest sens. Fondurile necesare pentru realizarea proiectului se ridică la valoarea de 8,3 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă acordată prin POR este de 3,2 milioane lei.

Al cincilea proiect are în vedere creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în municipiul Suceava. Proiectul prevede amenajarea unui centru de supraveghere în incinta Primăriei municipiului Suceava şi achiziţionarea plus instalarea unui sistem de supraveghere în cele 80 de locaţii stabilite în proiect. Implementarea va dura 12 luni şi presupune costuri de 2,46 milioane de lei, din care asistenţa financiară neram­bursabilă este de 1,70 milioane lei.

În vederea finanţării acestor proiecte deja au fost depuse cereri de prefinanţare urmând ca până la sfârşitul anului primăria să primească aproximativ 5 milioane de euro, precizează domnul Dan Dura.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional