În trimestrul IV al acestui an, Consiliul Judeţean Bistiţa Năsăud va organiza licitaţii în vederea achiziţiei de echipamente pentru colectarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud, precum şi pentru echipamente destinate Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Dumitra.
Domnul ing. Dorel Rusu, expert tehnic, în cadrul compartimentului U.I.P Management Deşeuri, ne-a spus că "este posibil ca licitaţiile să fie organizate la sfârşitul trimestrului III, cam pe la finele lunii septembrie - începutul lui octombrie". Domnia sa ne-a precizat că, la jumătatea lunii august, mai erau de lămurit câteva detalii legate de colectare, posibilitatea sau imposibilitatea de a plasa puncte de colectare în spaţii publice. "Sunt localităţi mici, comune, unde nu există spaţii pentru amplasarea facilităţilor de colectare (containerelor de colectare), drumul are zonă de siguranţă, după care urmează direct gardul proprietarilor. Problema se poate rezolva, spre exemplu, prin plasarea de containere îngropate, dar asta este doar o posibilitate", menţionează domnul Rusu.
Proiectul se derulează până în 2011
Proiectul intitulat "Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud" se derulează în perioada 2009 - 2011 şi presupune realizarea unor investiţii de importanţă majoră pentru protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud:
1. Construirea unui Centru de management integrat al deşeurilor în comuna Dumitra, a unei staţii de transfer la Bistriţa, precum şi a patru puncte de transfer în localităţile, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei.
2. Construirea în municipiul Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al Judeţului.
3. Achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora
4. Închiderea şi ecologizarea a patru depozite urbane şi 200 depozite rurale existente neconforme.
Contractul pentru finanţarea "Sistemului de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud" a fost semnat în luna mai a anului trecut şi se va derula pe perioada a 30 de luni.
În acest an au fost atributie, prin licitaţie, contracte de lucrări pentru trei proiecte. Primul vizează construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, Staţie de Sortare, Staţie de Compost în judeţul Bistriţa-Năsăud, şi a fost câştigat de "Iridex Group Construcţii". Contractul a fost semnat în ianuarie anul acesta pentru suma de 32,8 milioane lei. Ordinul pentru începerea lucrărilor a fost dat în data de 8 martie 2010.
Al doilea proiect pentru care s-a semnat contractul de lucrări este "Reabilitarea şi închiderea depozitelor urbane, precum şi a celor rurale neconforme", şi a fost atribuit firmei "Bilfinger Berger". Contractul, în valoare de 28,2 milioane lei, a fost atribuit în februarie 2010. Lucrările au început în martie 2010.
Al treilea proiect atribuit presupune construcţia a cinci staţii de transfer şi a cinci platforme de colectare în judeţul Bistriţa-Năsăud, şi va fi realizat tot de "Iridex Group Construcţii". Valoarea contractului este de 14 milioane lei. Termenul de finalizare este de 10 luni de la atribuirea contractului în februarie 2010. Lucrările au fost demarate în luna mai 2010.
De asemenea, au fost atribuite trei contracte pentru asistenţă tehnică, un contract de verificare tehnică şi un contract de audit financiar. Contractul de asistenţă tehnică pentru acordarea de sprijin în gestionarea şi implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor a fost atribuit firmelor SC KVB SRL, SC KPMG SRL şi SC Visual SRL, în timp ce de asistenţa tehnică pentru supervizarea contractelor se vor ocupa firmele SC Eptisa România SRL şi Eptisa Servicios de Ingenieria SRL. Serviciile de asistenţă a proiectantului vor fi asigurate de firma SC Intergroup Engineering SRL, iar verificarea tehnică a documentaţiei de execuţie a fost realizată de firma SC Istru Con SRL. Auditul financiar pentru proiect va fi asigurat de SC Arexim Audit SRL.
Domnul Dorel Rusu ne-a spus că derularea lucrărilor este întârziată din cauza condiţiilor meteo.
Valoarea totală a proiectului "Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud" este de 155 milioane de lei, din care valoarea eligibilă conform POS este de 141,7 milioane lei. Grantul nerambursabil este de 138,87 milioane lei.