Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Potenţialul anual de vile al municipiului Piatra Neamţ va depăşi 1.000 de unităţi

F.A. Piaţa Imobiliară /

Turnul cu ceas din Piatra Neamţ

Turnul cu ceas din Piatra Neamţ

Localităţile limitrofe vor fi transformate în cartiere satelit ale municipiului

În timp ce populaţia din Roman scade, Piatra Neamţ are tot mai mulţi locuitori

În circa patru - cinci ani, tot intravilanul din localitate va fi ocupat

Municipiul Piatra Neamţ devine o localitate tot mai populată, în ultima vreme, potrivit agenţilor imobiliari din zonă, care apreciază că, în circa 4-5 ani, tot spaţiul intravilan din oraş va fi ocupat. În acest sens, Adrian Adiaconiţei, de la agenţia imobiliară "Big House Group", ne-a precizat că, în timp ce populaţia din Roman scade, cea din Neamţ se menţine. Domnia sa estimează că localităţile limitrofe municipiului Piatra Neamţ - Dumbrava Roşie, Alexandru cel Bun şi Gârcina - vor deveni cartiere satelit ale oraşului. Astfel, potenţialul anual de vile al municipiului va depăşi 1.000 de unităţi.

De asemenea, domnia sa ne-a spus că, în timp ce apartamentele costă de două ori mai mult faţă de anul trecut, preţurile terenurilor s-au triplat şi continuă să crească. Până la finalul anului în curs, terenurile din zona semicentrală se vor majora din nou, ca urmare a reabilitării infrastructurii, ajungând până la 250-350 de euro/mp. Totodată, preţurile terenurilor industriale vor creşte până la circa 200-300 de euro/mp.

Piatra Neamţ va avea "Selgros", "Carrefour", "Billa" şi "Mall"

Pe segmentul comercial din localitate există supermarketuri de tip "Plus" şi "Kaufland", urmând să fie deschise un "Selgros", un "Carrefour" şi un centru "Billa", precum şi un "Mall". Primele două tipuri de supermarketuri se află deja în lucru, potrivit domnului Adiaconiţei. Domnia sa ne-a spus, de asemenea, că şi în zona centrală a oraşului va fi deschis un supermarket, adăugând că în zona Pieţei centrale urmează să fie deschis un supermarket "Billa". În acelaşi perimetru, deasupra pârâului Cuieşti, se află în faza de finalizare o parcare supraetajată cu patru niveluri.

Totodată, în zona ultracentrală, va fi ridicat un bloc de de birouri, spaţii comerciale şi locuinţe, cu parcări subterane. La finele lunii septembrie, investitorul german era în etapa de obţinere a autorizaţiei. Imobilul va avea un regim de înălţime parter şi 12 etaje şi va fi construit pe 1.000 de metri pătraţi. Un metru pătrat de spaţii de birouri poate fi închiriat la 15-30 de euro lunar, în timp ce spaţiile comerciale sunt închiriate cu 25 până la 65 de euro/mp/lună, în zona ultracentrală aceste preţuri ajungând chiar la 1.500-2.000 de euro/mp/ lună.

Liliana Romanescu, din cadrul agenţiei "Image Consulting", ne-a precizat că, la intrarea dinspre Bacău, a început amenjarea şantierului pentru construirea unui mall, pe o suprafaţă de 5.000-10.000 de metri pătraţi.

În zona ultracentrală, terenul ajunge la 1.500 de euro/mp

Preţurile terenurilor din municipiul Piatra Neamţ au cunoscut un trend ascendent accentuat, în perimetrul ultracentral acestea ajungând la 1.000-1.500 de euro/mp. În centru, terenul costă 600-1.000 de euro/mp, în timp ce în zona semicentrală un metru pătrat de teren ajunge la 300-500 de euro. În zona periferică, preţul terenurilor se ridică până la 100 de euro/mp, cele industriale costând 10-30 de euro/mp. La ieşirea înspre drumul naţional către Bacău, un metru pătrat de teren este comercializat la 100-120 de euro. Parcul industrial al oraşului este realizat la Săvineşti.

Cerere mare şi ofertă redusă pentru apartamentele vechi din Piatra Neamţ

Unul dintre segmentele imobiliare pe care se înregistrează o cerere mare şi o ofertă redusă vizează apartamentele vechi. Preţurile acestora s-au majorat şi ele, în ultima vreme. Astfel, potrivit doamnei Romanescu, un apartament cu două camere, care are o suprafaţă de 50-54 de metri pătraţi, costă de la 55.000 la 70.000 de euro. O locuinţă cu trei camere ajunge la 75.000-100.000 de euro, în timp ce preţul unei garsoniere situate într-o zonă defavorizată este de 35.000-50.000 de euro.

O serie de proiecte rezidenţiale se află în faza de autorizare

Municipalitatea derulează un proiect important de refacere şi modernizare a reţelei de canalizare din localitate, ne-a spus Liliana Romanescu, adăugând că antreprenorul este societatea "Strabag". Acest program este desfăşurat în paralel cu o serie de proiecte rezidenţiale, prevăzute cu câteva blocuri fiecare, potrivit domnului Adiaconiţei.

Domnia sa ne-a precizat că în zona Mihai Viteazu au fost deja ridicate două imobile, urmând ca pentru celelalte două construcţii ce vor fi edificate să fie eliberate autorizaţiile de construcţie. Clădirile sunt înalte (p+12) şi sunt prevăzute cu 35-40 de apartamente cu trei şi patru camere. Loturile de teren din această zonă pe suprafaţa cărora sunt derulate proiectele prezentate măsoară circa 1.000 de metri pătraţi. În centrul oraşului, acestea ajung la 6.000-15.000 de mp. Preţul unui metru pătrat construit se ridică la 1.000-1.200 de euro, fără TVA. Astfel, o locuinţă cu trei camere este comercializată la 80.000-90.000 de euro, preţul unui apartament cu patru camere ajungând la 110.000-120.000 de euro, fără TVA.

Pe lângă alte câteva proiecte care se află în desfăşurare, există discuţii pentru autorizarea construirii unor blocuri cu regimul de înălţime parter şi 12 etaje, în zona Decebal-Petru Movilă, pe o suprafaţă de patru hectare.

Totodată, la ieşirea din oraş către Bacău urmează să fie edificate blocuri mici şi vile, pe o suprafaţă de 40 de hectare.

La Pietricica, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a început să construiască un semicartier din circa 40 de bloculeţe cu trei niveluri (p+2), ne-a spus Adrian Adiaconiţei.

Locuitorii din Piatra Neamţ preferă casele în defavoarea apartamentelor

O mare parte dintre locuitorii din localitatea Piatra Neamţ preferă să-şi vândă apartamentele ca să-şi cumpere sau să-şi construiască vile. Cele mai căutate loturi de teren în acest sens sunt cele de 650-750 de mp. Zonele unde sunt edificate case în regie proprie sunt Fermelor şi Balaurului.

În Fermelor există şi doi investitori străini care au achiziţionat câte cinci şi, respectiv opt hectare de teren, pentru construirea de imobile cu câteva etaje. La finele lunii septembrie au început lucrările, investiţia fiind în etapa de obţinere a documentaţiei.

Referitor la preţurile din această locaţie, una dintre persoanele care au investit în zonă a scos la vânzare noua casă, la preţul de 110.000 de euro. Locuinţa are parter şi mansardă şi este situată pe 500 de metri pătraţi, fiind ofertată fără să fie finisată. Aceeaşi persoană construieşte o a doua casă, cu acelaşi regim de înălţime, care măsoară circa 70 de metri pătraţi la sol şi care va fi scoasă la vânzare la 120.000 de euro. O locuinţă pe două niveluri, de circa 200 de metri pătraţi utili, costă peste 300.000 de euro, ne-a precizat reprezentantul "Image Consulting".

La rândul său, reprezentantul "Big House Group" ne-a spus că există un investitor israelian care a achiziţionat cinci hectare de teren pentru construcţia de vile, urmând să mai cumpere, în acest sens, până la 30 de hectare. Preţurile acestor locuinţe vor ajunge la 800-900 de euro/mp.

În prezent, au loc discuţii pentru realizarea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare a unui teren de zece hectare, în perimetrul semicentral. În acest caz, există certificatul de urbanism necesar pentru derularea unei investiţii rezidenţiale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional