Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Prahova Trei proiecte interconectate vor fluidiza traficul dintre Ploieşti şi localităţile prahovene

F.A. Investiţii /

Trei proiecte interconectate vor fluidiza traficul dintre Ploieşti şi localităţile prahovene
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Un complex program de investiţii în infrastructura rutieră implementat de Consiliul Judeţean Prahova va spori accesibilitatea judeţului şi va fluidiza traficul.

    Beneficiile investiţiilor vor fi majore având în vedere poziţionarea strategică a judeţului în ţară şi importanţa pe care o prezintă din punct de vedere economic şi turistic.

    Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, ne-a declarat:

    "O infrastructură rutieră modernă va contribui la creşterea mobilităţii forţei de muncă spre zonele economice, comerciale şi de servicii, va contribui la dezvoltarea mai rapidă a regiunii, prin facilitarea accesului şi deschiderea intraregională care vor stimula dezvoltarea întreprinderilor, în special a celor pentru care transportul este esenţial."

    Trei proiecte interconectate majore de infrastructură rutieră vor fi implementate prin Programul Operaţional Regional în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare a Polului de Creştere Ploieşti-Prahova.

    Licitaţia pentru construcţia unui pasaj superior tip giraţie se află în derulare

    În curs de implementare se află proiectul de construcţie a unui pasaj superior tip giraţie pe traseul drumului judeţean DJ102 pe teritoriul comunei Blejoi, chiar la ieşirea din municipiul Ploieşti. Conform contractului de finanţare, valoarea proiectului este de 78,59 milioane lei.

    Pasajul va fi construit peste DN1B, investiţia incluzând realizarea legăturii între DJ102 şi DN1B prin bretele de acces denivelate. Lucrările au ca scop separarea traficului general de tranzit de cel comercial în zona de dezvoltare din partea nordică a Ploieştiului şi de traficul periurban.

    Pasajul superior tip giraţie nu a fost singura soluţie tehnică avută în vedere pentru implementarea proiectului. O alternativă o reprezenta construcţia unui pasaj denivelat pe DJ 102 şi realizarea legăturii între DJ 102 şi DN 1B prin bretele de acces denivelate tip treflă, ne-a precizat Mircea Cosma.

    După analizarea soluţiilor, reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova şi ai administratorului drumului naţional DN 1B (CNADNR) au recomandat soluţia pasajului tip giraţie. Acesta are avantajul ocupării definitive a unei suprafeţe mai mici, posibilitatea efectuării manevrei de întoarcere mai uşor, cost redus. Opţiunea este, de asemenea, din punct de vedere arhitectural şi tehnic, o soluţie deosebită.

    Astfel, pentru realizarea pasajului se va construi un inel central din care se vor desprinde bretelele de acces ale DJ 102, precum şi ale DN1B. Pentru asigurarea traversării DN1B de către pietoni şi biciclişti, va fi realizat un pasaj superior pietonal cu două rampe circulare la capete, amplasat în zona interioară a inelului central.

    Adiacent părţii caro­sabile, stânga-dreapta, vor fi piste de biciclişti, spaţii verzi destinate amplasării reţelei electrice de iluminat stradal şi trotuare pietonale.

    Lungimea totală a pasajului va fi de 956,86 m, iar a inelului central de 282,84 m. Podul va avea o înălţime de şase metri şi un număr de patru ieşiri.

    După semnarea contractului de finanţare prin Programul Operaţional Regional cu autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării Regionale, au fost demarate procedurile privind achiziţiile publice pentru lucrări şi servicii. Astfel, la data de 11 aprilie 2013 a fost lansată licitaţia pentru lucrări în cadrul proiectului. Potrivit estimărilor, contractul de execuţie se ridică la 59,8 milioane lei fără TVA, perioada de implementare fiind de 18 luni.

    Urmează să fie demarate procedurile de atribuire pentru alte patru contracte de servicii: dirigenţie de şantier, management, audit informare/publicitate, potrivit domnului Cosma.

    Proiectul interconectat de construcţie a DJ236 este finalizat

    Proiectul de creştere a capacităţii de trafic prin realizarea legăturii rutiere între DN1 şi DN1B a fost deja finalizat. Investiţia a presupus construcţia drumului judeţean DJ236 în zona de nord a municipiului Ploieşti. Lungimea traseului DJ 236 este de 2,16 km (inclusiv pasajul suprateran 104,90m), la care se adaugă lungimea totală a bretelelor de 1,44 Km (inclusiv 205 m pene racordare). Lucrările au fost realizate din fonduri europene nerambursabile şi contribuţia Consiliului Judeţean Prahova, secţiunea de drum fiind inaugurată în luna noiembrie a anului trecut. Conform contractului de finanţare investiţia a fost de circa 44 milioane lei. Drumul este în prezent deschis circulaţiei, a declarat Mircea Cosma.

    Zonele industriale ale Ploieştiului vor fi legate odată cu finalizarea pasajului tip giraţie

    Cele două investiţii (construcţia DJ236 şi pasajul tip giraţie) vor duce la interconectarea zonelor: platforma industrială Brazi, zona comercială din partea de nord a municipiului Ploieşti (cuprinzând centre de retail şi DIY), zona existentă şi în dezvoltare a parcurilor industriale: Plopeni, Alinso Group Ploieşti West Park, WDP Development RO Ariceştii Rahtivani. De asemenea, prin realizarea acestor legături, vor fi create alternative viabile de transport rutier pentru direcţiile: Bucureşti - Braşov (DN1), Ploieşti - Buzău (DN1B), prin separarea de traficul urban şi periurban.

    Un al treilea proiect se află în plan şi va fi implementat imediat ce primele două vor fi încheiate. Acesta vizează extinderea transportului public urban (troleu) către zonele limitrofe ale municipiului Ploieşti.

    73% din drumurile judeţene din Prahova au durata de serviciu expirată

    Reţeaua de drumuri judeţene din Prahova are o lungime totală de 1146,87 km. Din totalul de 202,743 km de drumuri modernizate (asfalt tip beton, beton de ciment pavaj), 160 km sunt drumuri cu durată de serviciu expirată, reprezentând circa 79% din total. Din totalul de 861,657 km de drumuri cu îmbrăcăminţi rutiere uşoare, 629 km sunt drumuri cu durata de serviciu expirată, reprezentând circa 73% din total.

    În ceea ce priveşte reţeaua de drumuri comunale a judeţului Prahova, aceasta are o lungime totală de 764,69 km. Din totalul de 50,703 km de drumuri modernizate (asfalt tip beton, beton de ciment şi pavaj), 34 km sunt drumuri cu durată de serviciu expirată, reprezentând circa 67% din total.

    Proiecte de investiţii în căutare de finanţare

    Consiliul Judeţean Prahova se află căutarea unor surse de finanţare pentru următoarele proiecte de investiţii în infrastructură rutieră:

    - Drum de legătură între DJ 156 şi DN 1 (E 60) (tronsoanele II, III);

    - Pasaj denivelat peste DN 1 (Century Vest) la intersecţia cu DJ 101 I şi strada Buda - municipiul Ploieşti şi comuna Ariceştii Rahtivani;

    - Reabilitare DJ 1021 Câmpina-Valea Doftanei-Limita Judeţ Braşov, km 35+100 - km 50+924;

    - Modernizare DJ 101 T, Valea Doftanei (DJ 102 I) - Bertea - Vărbilău (DJ 102), 10,454 km (Tronsonul Bertea - Valea Doftanei).

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional