Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

PREŞEDINTELE TITU BOJIN:"Consiliul Judeţean Timiş va realiza investiţii de 76,2 milioane lei"

Investiţii /

"Consiliul Judeţean Timiş va realiza investiţii de 76,2 milioane lei"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Bugetul administraţiei judeţene Timiş pentru 2015 este de circa 360 de milioane de lei (aproximativ 80 de milioane de euro), urmând ca din această sumă să fie realizate investiţii în valoare de 76,2 milioane de lei, după cum ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.

    Lista de investiţii aprobată în luna ianuarie de plenul CJ Timiş pentru acest an cuprinde atât lucrări aflate în continuare, cât şi investiţii care sunt preconizate să fie iniţiate în acest an.

    Astfel, 70,8 milioane lei este suma alocată investiţiilor în continuare, realizate direct de Consiliul Judeţean Timiş, ne-a precizat Titu Bojin, subliniind: "Tot în continuare sunt realizate lucrări la şcolile speciale (ca de exemplu reabilitarea clădirii atelierului de la Liceul "Gheorghe Atanasiu"), precum şi consolidarea corpului funcţional al Clinicii Austria (cu o valoare de 2,3 milioane lei), lucrări de amenajare la Palatul Baroc din Timişoara sau proiectul de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii prin dezvoltarea unei infrastructuri de e-business (4 milioane lei)".

    Potrivit sursei citate, cele mai relevante investiţii noi sunt cele în domeniul infrastructurii rutiere, precum asfaltarea drumului judeţean care face legătura între localităţile Săcălaz şi Sânmihaiu Român, sau a drumurilor judeţene DJ Deta - Opaiţa, DJ Balinţ - Susani, DJ Dobreşti - Ohaba.

    În plus, preşedintele CJ Timiş ne-a menţionat că printre cele mai importante obiective de investiţii din 2015 se înscriu modernizarea ambulatoriului Spitalului Judeţean, care beneficiază de fonduri europene în valoare de 45,5 milioane de lei, în vreme ce contribuţia Consiliului Judeţean este de 5 milioane de lei.

    Domnia sa a adăugat: "Derulăm şi proiectul "Creşterea capacităţii de management printr-o mai bună comunicare în cadrul Comitetului Judeţean pentru situaţii de urgenţă, Program european PODCA", căruia îi este alocată suma de 1,2 milioane de lei sau modernizarea sistemului de apă şi canalizare în judeţul Timiş cu 2,8 milioane de lei. Avem prevăzute şi lucrări de investiţii în infrastructura de drumuri, precum sporirea capacităţii de circulaţie pe DJ 609D, centura de ocolire Timişoara - Aeroport (300.000 lei), asfaltarea drumurilor judeţene DJ 591C Săcălaz - Sânmihaiu Român (1,5 milioane lei), DJ 595D Moşniţa Veche - Bucovăţ (800.000 de lei), DJ 588 Clopodia - Ferendia (800.000 de lei), DJ 682J Zorani - Groşi - Bulza (1,5 milioane lei), DJ 595C Deta - Opatiţa - Birda (1,5 milioane lei), DJ 609G Balinţ - Nevrincea - Susani (2,8 milioane lei), DJ 692A Becicherecu Mic - Dudeştii Noi - Sânandrei (2,8 milioane lei), DJ 595B Banloc - Partoş (1,2 milioane de lei), DJ 609C Dobreşti - Ohaba (2,8 milioane lei) şi ranforsarea sistemului rutier pe DJ 592A Otveşti - Berini (2,8 milioane lei)".

    Pentru investiţiile preconizate să se deruleze pe parcursul acestui an, CJ Timiş are ca principale surse de finanţare fondurile europene, bugetul propriu al judeţului Timiş şi fonduri din bugetul naţional.

    Reabilitarea Muzeului Banatului - în exerciţiul bugetar 2014-2020

    Potrivit sursei citate, atragerea fondurilor europene reprezintă o prioritate pentru instituţia administraţiei publice judeţene, fiind înregistrat un singur proiect "cu probleme", care nu va fi încheiat până la sfârşitul anului 2015.

    Titu Bojin ne-a explicat: "Din exerciţiul bugetar 2007-2013, Consiliul Judeţean Timiş urma să reabiliteze clădirea Muzeului Banatului din Timişoara. Din păcate, am fost nevoiţi să oprim acest proiect, deoarece, pe de o parte nu era bine întocmit, iar pe de altă parte nu ni s-a prelungit durata de realizare. În aceste condiţii, am decis să renunţăm deocamdată la acest proiect şi să încercăm accesarea de fonduri europene din următorul exerciţiu bugetar 2014-2020".

    Consiliul Judeţean Timiş şi-a propus să recupereze cât mai rapid disparităţile de dezvoltare socio-economice faţă de media dezvoltării regiunilor Uniunii Europene, elaborând, în acest sens, Strategia de Dezvoltare Economico-Socială a judeţului Timiş.

    Preşedintele CJ Timiş ne-a declarat că strategia se bazează pe un concept specific adaptat politicii europene de coeziune economică şi socială şi reprezintă documentul de planificare strategică şi de programare financiară multianuală a judeţului, elaborat în baza consultărilor programatice anterioare.

    "Rolul Consiliului Judeţean Timiş este să dezvolte proiecte de investiţii cu impact major asupra comunităţii locale", apreciază Titu Bojin, menţionând: "În acest sens, o mare importanţă este acordată atragerii investitorilor români şi străini, care să vină cu capital în Timiş, creând astfel noi locuri de muncă. Modalitatea prin care instituţia administraţiei publice judeţene poate să îndeplinească acest deziderat este prin crearea infrastructurii necesare. Şi mă refer aici, în special, la infrastructura de transport apă şi canalizare".

    CJ Timiş are planuri pentru conectarea viitorului Centru Intermodal de Marfă de la Remetea Mare cu aeroportul din Timişoara, centrul urmând să fie realizat pe exerciţiul financiar 2014-2020. "Centrul regional de transport intermodal de marfă este unul dintre proiectele majore de in vestiţii care se află în pregătire, la care vom conecta şi Aeroportul Internaţional Timişoara, valoarea proiectului fiind de 21 milioane de euro", ne-a mai spus Titu Bojin, precizând: "La fel de importante sunt realizarea centurii de ocolire a Timişoarei şi dezvoltarea de noi investiţii la Aeroportul Internaţional "Traian Vuia". În ceea ce priveşte apa şi canalizarea, Aquatim derulează un proiect de aproape 120 de milioane de euro, un proiect pe fonduri de coeziune, pentru extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş. De acest proiect beneficiază foarte multe dintre satele noastre, oraşele mai mici, chiar şi Timişoara".

    Pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, CJ Timiş a contractat în luna martie a anului trecut un credit de investiţii în valoare de 165 de milioane de lei, dar care poate ajunge până la cel mult 200 milioane lei, potrivit sursei citate, care susţine că banii sunt dirijaţi pentru sprijinirea proiectelor de dezvoltare în infrastructura judeţului.

    Judeţul Timiş beneficiază de o strategie de dezvoltare economico-socială, care acoperă ariile şi proiectele de dezvoltare (inclusiv prin finanţări europene) până la finalul acestui an. Însă, Titu Bojin ne-a declarat că, la nivelul CJ Timiş, este în lucru noua strategie, care vizează programul investiţional până în 2020.

    "Acest document nu este încă finalizat pentru că nu toate programele de finanţare ale Uniunii Europene au fost definitivate şi este necesară o corelare obiectivă şi pragmatică între necesităţile de la nivel judeţean şi oportunităţile oferite de UE", a subliniat domnul Bojin.

    Reabilitarea drumurilor judeţene DJ 682 şi 592, investiţie de 27 milioane euro

    Printre investiţiile Consiliului Judeţean Timiş se numără şi proiecte finanţate cu fonduri europene privind dezvoltarea infrastructurii rutiere. Astfel, CJ Timiş derulează proiectul de reabilitare a drumului judeţean DJ 682, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Domeniul major de intervenţie: DI 2.1 - Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane şi şosele de centură. Valoarea totală a proiectului este de 12,3 milioane euro, dintre care 10,2 milioane euro reprezintă fondurile nerambursabile. Potrivit datelor CJ Timiş, scopul proiectului este îmbunătăţirea infrastructurii de transport rutier prin reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean care asigură legătura între oraşul Sânnicolau Mare, comunele Periam, Saravale şi limita judeţului Arad, pe o lungime de 24 de kilometri.

    Un alt proiect privind infrastructura rutieră din Timiş este reabilitarea drumului judeţean DJ 592, Buziaş - Lugoj, pe o lungime de 29,2 kilometri. Proiectul este derulat de Consiliul Judeţean prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Domeniul major de intervenţie: DI 2.1 - Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane şi şosele de centură, valoarea investiţiei fiind de 16,8 milioane de euro, cu o finanţare nerambursabilă de 13,2 milioane euro şi o contribuţie a CJ Timiş de 3,5 milioane euro. Potrivit datelor prezentate de instituţie, scopul acestui proiect este ameliorarea infrastructurii de transport rutier prin modernizarea drumului judeţean care asigură legătura între Buziaş şi Lugoj, precum şi dezvoltarea potenţialului turistic regional prin reabilitarea legăturilor directe de transport către principalele facilităţi turistice ale oraşului Buziaş.

    Centura Nord-Vest Buziaş - proiect de 5,7 milioane euro

    La capitolul infrastructură rutieră, Consiliul Judeţean Timiş mai are în derulare şi proiectul de modernizare a centurii nord-vest de ocolire a oraşului Buziaş, investiţia fiind desfăşurată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Domeniul major de intervenţie: DI 2.1 - Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane şi şosele de centură. Conform datelor administraţiei judeţene, valoarea totală a proiectului este de 5,7 milioane de euro, cu fonduri nerambursabile în sumă de 4,5 milioane de euro. Scopul investiţiei este să interzică traficul greu de tranzit în zona centrală a oraşului şi deservirea rutieră directă a platformei industriale existente în partea de nord a oraşului, prin construcţia centurii de ocolire.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional