Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PREŢUL CORECTÎn Bucureşti, piaţa încă îşi caută preţurile de tranzacţionare

F.A. Piaţa Imobiliară /

În Bucureşti, piaţa încă îşi caută preţurile de tranzacţionare

Momentul este extrem de favorabil pentru cei ce caută chilipiruri

Ca şi în restul ţării, preţurile pe piaţa imobiliară din Capitală au scăzut, de la începutul anului, cu o valoare cuprinsă între 25% (în centrul oraşului) şi 40% (în cartiere). În acelaşi timp tranzacţiile sunt foarte puţine. Agenţii imobiliari intervievaţi estimează că valoarea imobilelor va mai scădea cu circa 10%. Ei afirmă că se reduc şi preţurile cerute şi cele oferite: "Toţi întreabă, nimeni nu cumpăra. Oferă jumătate din preţ ori aşteaptă. Ofertele scad în fiecare săptămână".

Clienţii se arată interesaţi de apartamentele mici, cele cu trei şi patru camere înregistrând mai puţine cereri. În perioada aceasta, în majoritatea lor tranzacţiile sunt realizate de către persoanele care dispun de lichidităţi şi care profită de criza din piaţă. Acestea achiziţionează imobile de excepţie, situate în locuri ultracentrale, de dimensiuni mari sau cu o arhitectură deosebită, care constituie oportunităţi pentru viitor, ne-a precizat Daniela Golea, director în cadrul agenţiei "Gold Concept Grup".

Astfel de locuinţe ajung la preţuri de peste 500.000 - 1 milion de euro. Spre exemplu, o casă cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, ridicată pe parter şi etaj, cu o arhitectură deosebită, situată în Piaţa Spaniei, costă circa 700.000 de euro. Potrivit doamnei Golea, după negociere se poate ajunge la un preţ mai mic cu peste 10%.

Agenţii imobiliari speră că preţurile se vor stabiliza şi preconizează pentru lunile următoare că o garsonieră confort unu, situată într-o zonă civilizată din Bucureşti, va rămâne la preţul de 50.000 - 60.000 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere vor costa circa 65.000 - 75.000 de euro, iar locuinţele cu trei şi patru camere vor ajunge la 75.000 - 85.000 şi, respectiv 100.000 de euro.

În zona ultracentrală, există şi garsoniere confort unu, decomandate, construite după anul 1990, cu suprafeţe de peste 40 metri pătraţi, cu îmbunătăţiri, mobilate şi utilate modern, pentru care proprietarii cer circa 200.000 de euro.

Piaţa încă îşi caută preţurile de tranzacţionare

Aceste cereri arată că piaţa încă nu şi-a găsit un punct de echilibru şi ca urmare nu se fac tranzacţii. Agenţii imobiliari sunt optimişti şi spun că piaţa a fost şi mai înfrânată la începutul anului în curs, pentru că în februarie deja au primit mai multe apeluri telefonice de la persoane interesate să vândă sau să cumpere un imobil. Situaţia arată că se manifestă o presiune atât din partea cererii, cât şi din partea ofertei, ceea ce ar putea forţa realizarea unui echilibru pentru a debloca tranzacţiile. Această echilibrare se va realiza când proprietarii vor înţelege că în următoarele luni sau poate ani nu vor mai găsi cumpărători dispuşi să plătească preţurile cerute pentru proprietăţile respective. Pare din ce în ce mai puţin probabilă posibilitatea să existe din nou în viitorul apropiat pe piaţă infuzii de bani ieftini prin credite bancare. Ori, atât timp cât se diminuează semnificativ principala sursă de finanţare a potenţialilor clienţi imobiliari, aceştia nu vor mai putea oferi preţurile actuale, nicidecum mai mari.

Totuşi, piaţa imobiliară nu rămâne fără clienţi. Exis-tă încă persoane (fizice şi juridice) care obţin venituri importante şi care sunt interesate să plaseze pe piaţa imobiliară, dar numai în condiţii foarte avantajoase.

Preţuri ultracentrale în nordul Capitalei

O zonă aparte o constituie nordul Capitalei, unde preţurile de pe piaţa imobiliară concurează cu cele din centrul oraşului, în unele cazuri, depăşindu-le chiar pe cele din perimetrul ultracentral al Bucureştiului. Astfel, potrivit reprezentanţilor "Hoffman Internaţional", la începutul lunii februarie proprietarii cereau pentru o garsonieră între 65.000 şi 150.000 de euro, în funcţie de localizare (Floreasca, Aviaţiei, Herăstrău) şi anul construcţiei, iar la închiriere 300 - 600 de euro/lună.

Imobilele cu două camere din nordul Capitalei erau ofertate, de asemenea, la preţuri de 70.000 - 150.000 de euro, chiria pentru locuinţele de acest tip ajungând la 600 - 900 de euro.

În acelaşi timp, pentru apartamentele cu trei şi patru camere erau solicitate preţuri între 150.000 şi 450.000 de euro şi la închiriere 900 - 1.500 de euro/lună.

Potrivit doamnei Daniela Golea, cele mai scumpe sunt imobilele situate pe străzile cu nume de capitale (Roma, Paris, Londra), precum şi cele din Primăverii sau Dorobanţi, unde, pentru apartamentele ridicate după anul 2000, cu dimensiuni cuprinse între 130 şi 200 de metri pătraţi, se cer sume de 700.000 - 1 milion de euro. Totodată, există vile pentru care proprietarii cer circa 2 milioane de euro. Şi la terenuri proprietarii ţin încă la preţ, cerând 3.000 - 4.000 de euro/mp, potrivit agenţilor imobiliari de la "Alliance".

Apartamentele noi - mai ieftine cu 25-30%

Preţurile apartamentelor din imobile construite în ultimii ani au scăzut, un metru pătrat construit costând în februarie între 800 şi 2.500 de euro, ne-au precizat reprezentanţii agenţiei "Hoffman International". Aura Sacalus, directorul firmei "Imobiliare Italia", ne-a spus că pe acest segment de piaţă preţurile au înregistrat scăderi de 25-30%. Astfel, un apartament de 150 de metri pătraţi din Herăstrău, care se vindea cu 3.500 de euro/mp, costă 2.500 de euro/mp. De asemenea, imobilele care aveau un preţ de 2.000 de euro/mp erau ofertate, în februarie, cu circa 1.500 de euro/mp. Doamna Sacalus spune că proprietarii negociază, fac reduceri sau vin cu diverse oferte, cum ar fi parcările gratuite.

Cu toate acestea, potrivit doamnei Mirela Zeca, directorul general al "High Class Consulting", oamenii preferă să cumpere apartamente puţin mai vechi: "Apartamentele noi din strada <13 Septembrie>, care costă peste 500.000 de euro, nu se vând, o contraofertă bună fiind imobilele din anii "80-"90, construite pe . De aceea, preţurile locuinţelor construite, spre exemplu, în zona parcului vor staţiona sau chiar vor scădea".

Segmentul de lux

Posibil ca pe segmentul de lux să apară cele mai interesante oportunităţi, când unii proprietari vor trebui să lase destul de mult din preţuri ca să poată vinde.

Pe piaţă sunt ofertate şi apartamente cu preţuri foarte mari, în funcţie de zona în care sunt situate şi de îmbunătăţirile de care dispun. O astfel de locuinţă de excepţie o reprezenta în februarie un apartament cu trei camere, de 160 de metri pătraţi, dintre care 130 mp utili, construit în urmă cu doi ani lângă Arcul de Triumf, mobilat integral, cu garaj, ce ajunge la un preţ de 700.000 de euro, ne-a exemplificat doamna Golea. Un alt apartament cu trei camere, living şi bucătărie, de 230 mp, mobilat, cu garaj şi parcare, din Bulevardul Primăverii, a fost scos la vânzare la preţul de 1 milion de euro. Şi în zona centrală sunt astfel de locuinţe cu trei şi patru camere, construite în urmă cu unu - doi ani, ofertate la 650.000 -750.000 de euro.

Casele costă şi câteva milioane de euro, iar la închiriere au preţuri lunare de până la 7.000 de euro, în centrul oraşului, şi la circa 6.000 de euro în cartiere. Un exemplu în acest sens îl reprezintă o vilă din Şoseaua Nordului, construită în 2007, cu regimul de înălţime demisol, parter şi două etaje, cu o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, cu piscină, care costă 3 milioane de euro.

Construcţiile interbelice şi-au păstrat valoarea

Imobilele cu arhitectură interbelică (fără bulină roşie) reprezintă un segment aparte pe piaţa imobiliară din Bucureşti. Specializată pe monumente, doamna Zeca recomandă persoanelor care îşi permit să cumpere imobile ce valorează peste 300.000 de euro să se orienteze către construcţiile vechi. Domnia sa susţine ca locuinţele de acest tip sunt căutate mai ales în centrul oraşului. De aceea, foarte bine cotate sunt casele din zonele cu străzi denumite după capitale de ţări, flori (nord), monumente (centrul vechi), ultracentrală (Piaţa Victoriei şi perimetrul adiacent), Ateneul Român.

Imobilele cu arhitectură interbelică nu s-au ieftinit, ne spune domnia sa, şi totuşi există cereri pentru ele: "În ultimele două luni am înregistrat 160 de apeluri de la persoane interesate să achiziţioneze astfel de locuinţe în locaţiile ultracentrale". Ca şi apartamentele situate în vilă, acestea costă minim 180.000 de euro. Unicatele ajung şi la 550.000 de euro la ofertare, putând fi cumpărate cu 480.000 - 500.000 de euro. Mirela Zeca ne-a spus că apartamentele cu arhitectură veche din centrul Bucureştiului pot fi închiriate la preţuri cuprinse între 2000 şi 3000 de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional