Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Prima şcoală reabilitată energetic cu fonduri prin PNRR

Investiţii /

Prima şcoală reabilitată energetic cu fonduri prin PNRR
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    O şcoală dintr-o comună din Buzău, construită în urmă cu patru decenii, care până acum câţiva ani avea toaletă în curte şi sobe cu lemne, a fost transformată într-una dintre cele mai moderne unităţi de învăţământ din judeţul. Transformarea a început în urmă cu câţiva, cu fonduri atrase prin PNDL, iar anul acesta a fost reabilitată energetic cu bani accesaţi prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba despre Şcoala Gimnazială Săpoca, prima unitate din România care a benficiat de reabilitate energetică prin PNRR.

    Proiectul a avut o valoare de 1,6 milioane de lei şi a fost depus pentru obţinerea finanţării prin PNRR de primarul comunei Săpoca. Iulian Manea a declarat că proiectul a fost scris în urmă cu un an şi a urmărit eficientizarea energetică a şcolii. Mai exact, în urma lucrărilor s-a obţinut o reducere a consumului de energie cu 52%.

    "A fost o mobilizare exemplară din partea tuturor. Proiectantul a predat la timp proiectul, constructorul a muncit şi în weekend, şi când a fost nevoie, astfel că lucrările care au presupus montarea sistemului de încălzire prin pardoseală s-au derulat în zece săptămâni, adică doar pe perioada vacanţei de vară. Când a început anul şcolar, lucrările au fost gata, iar elevii s-au întors într-o şcoală nouă, şi cel mai important în condiţii foarte bune, cu încălzire în pardoseală în fiecare sală de clasă. Au fost montate pompe de căldură şi urmează să fie montate, pentru că sunt lucrări de exterior şi au fost lăsate la urmă, panourile fotovoltaice pentru a asigura în totalitate consumul de energie electrică" a spus Iulian Manea, primarul comunei Săpoca.

    Şcoala de la Săpoca a mai beneficiat de renovare şi în 2019, când primarul a mai accesat fonduri prin PNDL. La acel moment, au fost investiţi circa 3 milioane de lei pentru consolidarea clădirii construite în 1982, dar şi în dotarea laboratoarelor, amenajarea unei săli de sport şi teren pentru activităţile sportive desfăşurate în aer liber.

    Potrivit lui Iulian Manea, următoarea pe listă renovărilor este Şcoala Gimnazială de la Măteşti, o localitate din comuna Săpoca, pentru care a fost depus un proiect de transformare în şcoală verde cu ajutorul finanţărilor oferite prin Ministerul Educaţiei. Valoarea proiectului este de 2.436.850 lei. De asemenea, la Săpoca urmează să ajungă un microbuz electric, iar, în aşteptarea acestuia, primăria a amenajat două staţii de încărcare.

    Şcoală din Galaţi, construită în 1908, modernizată tot cu fonduri europene

    Recent, şi Primăria municipiului Galaţi a anunţat că s-au încheiat lucrările pentru modernizarea uneia dintre cele mai vechi şcoli din oraş, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.

    "Construită în urmă cu peste 100 de ani, Şcoala nr. 16 a primit un aspect modern, precum şi dotările necesare. Avem la Galaţi un adevărat record de investiţii în educaţie şi vom continua în aceeaşi linie, pentru viitorul copiilor", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

    Principalele lucrări derulate la Şcoala nr. 16 au vizat termoizolarea pereţilor exteriori; instalarea de panouri fotovoltaice; înlocuirea tâmplariei exterioare şi interioare; reabilitarea aleilor şi a zonei de teren de sport; recompartimentarea grupului sanitar; placări cu faianţă şi gresie în grupurile saniare; înlocuirea parchetului din spaţiile de învăţământ; realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. În plus, au fost asigurate şi dotările necesare (calculatoare, videoproiectoare etc.).

    Proiectul de modernizare şi reabilitare a Şcolii Gimnaziale nr. 16 - Corp C1 este în valoare totală de 2.030.160,80 lei cu TVA, din care contribuţia de la bugetul local este de 600.000 de lei.

    Primăria municipiului Galaţi derulează investiţii importante în educaţie. Astfel, până acum, în cadrul proiectelor cu finanţare europeană au fost modernizate 17 grădiniţe, şcoli şi licee. Totodată, sunt în implementare proiecte pentru alte 25 de unităţi de învăţământ. Cele două creşe existente au fost modernizate şi există proiecte în diferite stadii pentru construcţia a cinci creşe noi. De asemenea, Primăria municipiului Galaţi are în plan derularea de investiţii pentru alte 15 grădiniţe, şcoli şi licee. Investiţiile pentru acestea sunt estimate la 15 milioane de euro. În plus, de curând a fost semnat un important contract de finanţare în cadrul PNRR, prin care toate unităţile de învăţământ din oraş vor beneficia de dotări de circa 16,8 milioane de euro.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional