Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 urmeaza sa fie transmisa informal de catre Ministerul Fondurilor Europene serviciilor Comisiei Europene.
In continuare negocierile cu reprezentantii Comisiei se vor desfasura in cadru informal pana la aprobarea regulamentelor europene pentru perioada 2014-2020.
Acordul stabileste modalitatea in care vor fi concentrate investitiile din Fondurile Europene Structurale si de Investitii in viitoarea perioada de programare.
Documentul nu prezinta inca alocarea financiara a fondurilor disponibile pentru finantarea prioritatilor identificate, deoarece aspectele financiare nu au fost definitivate la nivelul regulamentelor europene. Exista inca aspecte importante asupra carora nu s-a ajuns la un acord final la nivel european, cum ar fi: alocarile financiare la nivelul ficarui fond prin care se acorda finantarile europene, conditionalitatile ex-ante, Initiativa Comunitara privind Ocuparea Tinerilor, Fondul de Ajutor European pentru Persoanele cele mai Defavorizate, cuantumul rezervei de performanta.
Cu toate acestea, in procesul de elaborare a Acordului de Parteneriat autoritatile romane au luat in considerare si planificarea financiara, astfel incat odata cu definitivarea si aprobarea cadrului financiar european sa fie disponibila o propunere coerenta.
Cum va atrage Romania fondurile europene in perioada 2014-2020
Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 prevede reformarea actualului sistem prin simplificarea structurii institutionale, in scopul eficientizarii. Sistemul va fi mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:
- Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regionala, a programelor dedicate cooperarii teritoriale europene si a programului Capacitate Administrativa;
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului si acvaculturii.
Fondurile Europene Structurale si de Investitii alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020 sunt in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, suma calculata in preturi curente 2012. La aceasta valoare s-a ajuns prin actualizarea sumei comunicate anterior, de circa 39 miliarde de euro, care era calculata in preturi curente aferente anului 2011.