Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Primăria Arad a planificat investiţii de peste 50 de milioane de lei

F.A. Investiţii /

Primăria Arad a planificat investiţii de peste 50 de milioane de lei

Municipalitatea arădeană a demarat, la în-ceptul aces-tui an, nu mai puţin de 60 de proiecte de investiţii, valoarea acestora depăşind 50 de milioane de lei. Cu două excepţii (Canalul Morilor şi reabilitarea străzilor din cartierul Alfa), lucrările vor fi finalizate în cursul acestui an.

Unul dintre proiectele demarate de administraţia locală arădeană prevede extinderea reţelelor de apă potabilă în oraş, pe o lungime de 30 km. Lucrările au fost atribuite prin licitaţie societăţii "Amarad" SA, valoarea aces-tora ridicându-se la 3.806.513,20 lei. Astfel, reţelele de apă potabilă propuse pentru extindere sunt amplasate în cartierele Poltura, Pârneava, Mureşel, Sânicolaul Mic, Micălaca, Drăgăşani, Aradul Nou, Grădişte, Centru, Bujac, Gai, Şega, Cadaş. "Introducerea reţelei de apă potabilă se face pe 71 străzi", a subliniat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Totodată, în Zona Industrială Sud Arad, cea mai nouă a municipiului, au demarat lucrările de introducere a utilităţilor. Execuţia este asigurată de asocierea "Amarad - Icim - RADM". Printre lucrările care se execută în zonă se numără 4,7 km de drumuri, 4,5 km apă potabilă, 5 km canalizare ape uzate, 2,3 km canalizare pluvială. La acestea se adaugă 1,3 km gaze naturale, 2,3 km reţele alimentare cu energie electrică, 2,7 km reţea de iluminat public şi o staţie pompare ape uzate. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 158,94 milioane lei, din care 120 milioane lei sunt fonduri guvernamentale şi 38,94 milioane lei reprezintă o fi-nanţare din partea investitorilor care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pe lista obiectivelor de investiţii ale municipalităţii se află şi reabilitarea mai multor trotuare. Lucrările de reparaţie se desfăşoară în baza contractului încheiat cu "Fininvest Construct" SRL. Valoarea contractului de-păşeşte un milion de lei, iar reabilitările se vor desfăşura pe străzile Mihai Eminescu, Horia, Unirii, Crişan.

În cadrul proiectului "Reabilitare zonei de locuinţe - strada Şcolii, bloc X 25" sunt programate lucrări de reabilitare a carosabilului şi corectare a elementelor geometrice ale acestuia, pavarea trotuarelor existente şi extinderea lor în zonele în care lipsesc, amenajare parcări, amenajare de platforme gospodăreşti pentru colectarea gunoiului menajer, delimitarea trotuarelor de partea carosabilă prin montarea de stâlpişori metalici.

Peste şase milioane de lei pentru străzile din cartierul Alfa

Lucrările de reabilitare a carosabilului şi trotuarelor străzilor din cartierul Alfa se ridică la 6.194.552 lei. Până la finele lunii aprilie, au fost finalizate în proporţie de 80% lucrările pe străzile Cărămidarilor şi Zorilor, iar până la sfârşitul acestui an urmează să fie finalizate lucrările şi pentru străzile Barbu Lăutaru şi Luceafărului.

Totodată, pe strada Posada din cartierul Aradul Nou, RADM execută lucrări în valoare de 740.000 lei. Este vorba despre reparaţii carosabil şi trotuare şi racorduri la canalizarea pluvială.

În ceea ce priveşte execuţia şi montarea de locuri de joacă, administraţia locală a alocat 48.511 lei, preconizându-se amenajarea a 30 de astfel de spaţii.

Investiţii de 15 milioane de lei pentru şcoli şi spitale

Printre obiectivele de investiţii către care Primăria Arad şi-a îndreptat atenţia în acest an se numără unităţile de învăţământ, terenurile de sport şi Spitalul Municipal. Investiţiile derulate în aceste obiective se ridică la 15 milioane lei.

Astfel, o investiţie importantă poate fi considerată cea de la Colegiul Naţional "Moise Nicoară", a cărei valoare depăşeşte 81.000 lei şi constă în modernizarea şi reabilitarea terenului de sport.

Totodată, va fi construită o sală de sport şcolară cu nivel de practică sportivă competiţională locală în incinta Liceului Pedagogic ,,Dimitrie Ţichindeal". Valoarea obiec-tivului este de 162.350 lei.

Continuă investiţiile în modernizarea drumurilor

În urma licitaţiei adjudecată în favoarea "Terra Invest" SRL, pentru un teren în suprafaţă de 31.903 mp, la preţul de 3.290.794 de euro, societatea s-a obligat să realizeze un ansamblu de clădiri comerciale şi o serie de lucrări pe domeniul public. "Firma va proiecta şi efectua lucrări de modernizare pe o distanţă de 25 metri a străzilor adiacente - Margaretelor, Răchitei, Octav Băncilă şi Şelari. De asemenea, cumpărătorul terenului s-a obligat la proiectarea şi modernizarea totală a străzilor Marinarilor, Voluntarilor şi Simion Bărnuţiu, pe toată latura vecină cu amplasamentul, plus 25 metri la stânga şi la dreapta, şi va executa proiectarea şi modernizarea tuturor intersecţiilor adiacente, precum şi semaforizarea celor de la străzile Voluntarilor - Banu Mărăcine şi Banu Mărăcine - Garoafelor. Termenul de realizare a lucrărilor este de maxim un an", a precizat Gheorghe Falcă.

De asemenea, va fi modernizată artera de circulaţie Pădurii - Piaţa Romană Arad, pe sectorul I Coduraşilor - Kogălniceanu, investiţie estimată la 5.351.000 lei. Modernizarea, eficientizarea şi extinderea sistemului de semaforizare în Arad va mai "înghiţi", de la bugetul local, 1.628.000 lei.

Mai sunt prevăzute reamenajarea Aleii Borsec - Micălaca V, a cărei valoare se ridică la 2.200.000 lei, lucrări de amenajare grupuri sanitare, terenuri sport, consolidări la unităţile de învăţământ în valoare de 1.960.000 lei. Modernizarea străzii Renaşterii este în derulare, obiectivul având alocată suma de 974.000 lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional