Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Primăria Arad derulează investiţii de peste 200 milioane de lei

Investiţii /

Primăria Arad derulează investiţii de peste 200 milioane de lei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Conducerea Primăriei Arad preconizează că, în acest an, va cheltui pentru investiţii suma de 209,9 milioane lei.

    Pentru lucrările aflate în derulare au fost alocate 94,1 milioane lei, pentru lucrările noi - 29,3 milioane lei, iar 85,6 milioane lei au fost încadrate la achiziţia de bunuri şi alte cheltuieli, ne-au spus reprezentanţii primăriei.

    Printre cele mai mari investiţii derulate de primărie în acest an se numără reabilitarea termică a blocurilor (primul lot fiind în licitaţie de lucrări), realizarea reţelei urbane de piste pentru biciclete (peste 120 de kilometri, aflaţi, de asemenea, în licitaţie). De asemenea, municipalitatea are în plan să achiziţioneze tramvaie noi printr-o finanţare de la BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), să modernizeze stadionul municipal Francisc Neumann (UTA) şi să reabiliteze Filarmonica (Palatul Cultural), ultimele două obiective fiind realizate cu bani de la bugetul local.

    Pentru asfaltarea arterelor din oraş, primăria a prevăzut un buget de 43,9 milioane lei, dintre care 25 milioane lei pentru reparaţii şi 18,9 milioane lei pentru investiţii noi. La capitolul de lucrări la reţeaua de apă şi canalizare, au fost bugetate 11,3 milioane de lei, respectiv 1 milion lei pentru întreţinerea canalizării pluviale, 900.000 lei pentru reparaţii la sistemul de canalizare pluvială, 1,7 milioane lei pentru cotizaţii şi cofinanţări proiecte şi 7,6 milioane lei pentru investiţii noi.

    Referitor la reabilitarea termică a blocurilor, reprezentanţii municipalităţii ne-au declarat: "Linia de finanţare prin POR (n.r. Programul Operaţional Regional) este o oportunitate atât pentru cetăţeni, cât şi pentru oraş. Noi ne preocupăm să explicăm asociaţiilor de proprietari beneficiile accesării de fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor. Am demonstrat că avem competenţă în domeniul accesării de fonduri structurale, ştim să ne mişcăm rapid şi eficient. În ceea ce priveşte costurile pe care municipalitatea le acoperă pentru blocurile înscrise în programul de reabilitare, Primăria finanţează documentaţia tehnică şi cota de 30, 20 sau 10 procente din lucrări, conform algoritmului prevăzut de program, în funcţie de nivelurile veniturilor medii ale proprietarilor. Până acum, majoritatea se încadrează în 20%".

    38,5 milioane lei pentru reabilitarea termică a blocurilor

    Oficialii primăriei ne-au spus că un număr de 1.348 de apartamente de bloc vor fi reabilitate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 în cadrul Axei Prioritare 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere, Domeniul de intervenţie 1.2 - Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinte. Valoarea totală a cererilor de finanţare de la UE pentru investiţiile de reabilitare termică la aceste apartamente este de aproximativ 38,5 milioane lei. Pentru primele blocuri din acest program este în derulare licitaţia de lucrări. Potrivit sursei citate, programul de reabilitare termică a blocurilor cu fonduri europene va continua şi în noul ciclu de finanţare, care a început din acest an. Primăria Arad va aloca, în bugetul pentru acest an, 1 milion de lei pentru realizarea documentaţiilor tehnice pentru încă aproximativ 100 de blocuri de locuinţe, pentru pregătirea de noi cereri de finanţare de la UE.

    Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a declarat: "România a făcut o greşeală în 2006 când a avut de ales direcţia fondurilor europene, iar pentru reabilitare termică nu au fost prevăzuţi bani. Ulterior, după eşecul programului guvernamental, s-a reevaluat situaţia, iar în 2012, Uniunea Europeană a acceptat completarea Programului Operaţional Regional destinat României cu o nouă linie de finanţare destinată sprijinirii investiţiilor în creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Pot să afirm că am susţinut încă de la început această necesitate, iar decizia de modificare a fost aprobată de Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional ca urmare a unei întâlniri avute cu noi, chiar la Arad".

    Potrivit datelor furnizate de primăria Arad, sursele de finanţare pentru investiţiile din acest an sunt bugetul local şi excedentul bugetar (138,5 milioane lei), creditele externe (43,1 milioane lei), fondurile structurale (25,9 milioane lei), transferurile (527.000 lei), fondurile altele decât cele ale bugetului general (134.000 lei), veniturile proprii şi subvenţiile instituţiilor (714.000 lei), fondurile externe nerambursabile (9.000 lei).

    Cele mai mari investiţii pe care Primăria le derulează din fonduri europene în afară de reabilitarea termică a blocurilor sunt reţeaua urbană de piste pentru biciclişti, renovarea reţelei de distribuţie şi transport a energiei termice, extinderea reţelei de iluminat public şi înstalarea de panouri fotovoltaice pentru alimentarea parţială cu energie a oraşului.

    Falcă: "PIB-ul Aradului s-a dublat în ultimii zece ani"

    Pentru atragerea investitorilor în Arad, municipalitatea are în plan măsuri care să formeze forţa de muncă şi continuarea dezvoltării la nivel urbanistic cu resurse din fonduri europene.

    Primarul Gheorghe Falcă a declarat: "În primele două mandate la primărie, o prioritate strategică a fost stabilirea unui parteneriat eficient cu investitorii pentru dezvoltarea economică a oraşului. Astăzi, Aradul a ajuns la un maxim economic. În ultimii 10 ani, PIB-ul Aradului s-a dublat, suntem în topul exportatorilor, avem un export de două ori mai mare decât judeţul Cluj, care este de două ori mai mare decât noi. Este greu de găsit un alt oraş din România cu o dinamică asemănătoare, mai ales dacă ţinem cont că în acest interval am traversat şi o perioadă de criză naţională şi globală".

    Edilul susţine că această creştere a fost rezultatul unor acţiuni locale, de la viabilizarea unor zone periferice, transformate în zone industriale, la lobby-ul pentru finalizarea autostrăzii Arad-Timişoara şi de la antrenarea unui aparat birocratic prietenos până la celeritate în luarea deciziilor normative şi executive în sprijinul investitorilor. "Avem în Arad mai multe locuri de muncă decât înainte de 1989, peste 66 de mii, iar şomajul este sub 2%", a completat domnia sa.

    Stadionul UTA, modernizat cu 32,7 milioane lei

    Stadionul Municipal "Francisc Neumann" UTA va fi renovat printr-o investiţie a Primăriei Arad, potrivit datelor de pe site-ul instituţiei. Constructorii au luat în primire obiectivul şi, pentru început, au demontat instalaţiile actuale pentru a face loc utilajelor de şantier şi noilor echipamente. Echipamentele care vor fi demontate vor fi folosite pentru dotarea altor baze sportive ale municipalităţii.

    După finalizarea lucrărilor, arena va avea 12.584 de locuri cu tribune acoperite integral, 15 puncte de acces, iar sub peluza sud va exista un mini-hotel destinat cazării pe termen scurt a echipei oaspete şi a personalului auxiliar.

    Contractul de execuţie a proiectului a fost încheiat cu firma Tehnodomus SA Arad, care a câştigat licitaţia cu o ofertă în valoare de 32.733.275 lei, cu TVA inclus, iar lucrările vor dura 36 de luni.

    Tramvaie noi în valoare de 8,1 milioane euro

    Pe 13 iunie, Primăria Arad a încheiat contractul de achiziţie pentru şase tramvaie noi, cu finanţare prin credit acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Contractul în valoare de 8,1 milioane euro, cu TVA inclus, a fost semnat de primarul Gheorghe Falcă şi de directorul general al companiei Astra Vagoane Călători SA Arad, Gheorghe Sârbu. Cele şase tramvaie vor fi livrate în termen de 42 de săptămâni de la data semnării contractului.

    Municipiul Arad şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare colaborează activ în domeniul modernizării transportului public încă din 2005, când a fost demarat proiectul Transport Urban în Municipiul Arad - "Reabilitarea liniilor de tramvai şi a drumurilor pe axa principală Nord-Sud a municipiului Arad". Primele două etape ale proiectului au avut în vedere modernizarea infrastructurii şi sporirea eficienţei serviciilor de transport, iar cea de-a treia etapă vizează achiziţia a şase tramvaie moderne.

    6,8 milioane lei pentru o pistă de biciclete pe faleza Mureşului

    Lucrările de amenajare la pista de biciclete dintre cartierul Micălaca şi Pădurea Ceala au început în luna martie, conform datelor primăriei. În cadrul lucrărilor care vor dura doi ani, vor fi amenajate piste de ciclişti pe faleza Mureşului în lungime totală de aproximativ 12 km. La ieşirea din cartierul Alfa vor fi create două trasee de acces în pădurea Ceala, unul pe malul Mureşului şi celălalt spre strada Bodrogului în zona Aeroport.

    De asemenea, pe traseul pistelor va fi reabilitat sistemul de iluminat public pe o lungime de 2,6 km. Valoarea contactului de lucrări încheiat prin licitaţie, în luna ianuarie, este de 6,8 milioane lei, finanţarea fiind de la bugetul local.

    În paralel cu lucrările la acest prim traseu, primăria derulează procedurile pentru licitaţia de realizare a reţelei de 122 km de piste care vor acoperi întreg municipiul Arad, potrivit sursei citate. Reţeaua urbană de piste pentru ciclişti este finanţată de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, contractul de finanţare în valoare de 6,5 milioane de euro fiind semnat la sfârşitul anului trecut.

    Complexul "Curcubeu" a fost modernizat cu fonduri europene

    Primăria Arad a mai atras fonduri europene în valoare de peste 400.000 lei pentru modernizarea Complexului de educaţie interculturală pentru copii şi tineret "Curcubeu", proiect realizat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, conform datelor oferite de primărie. Fondurile au fost utilizate pentru reabilitarea termică şi dotarea clădirii pentru a eficientiza costurile de funcţionare, a creşte capacitatea complexului şi a permite diversificarea serviciilor sociale oferite.

    Primăria Arad a investit 4,2 milioane lei, cu TVA inclus, pentru lucrările la parcul de copii care a fost realizat pe malul Mureşului în zona Micălaca, potrivit informaţiilor municipalităţii. Lucrările au început în toamna anului trecut cu amenajarea infrastructurii (alei pietonale, instalaţii de irigat şi iluminat etc.). Noul parc pentru copii, cu o suprafaţă de peste 17.000 mp, a primit numele "Aventura Voinicilor" şi a fost dat în folosinţă pe 1 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor.

    Proiectul de reabilitare a clădirii Colegiului Naţional "Moise Nicoară" a fost realizat de municipalitate cu fonduri europene şi a vizat nu numai lucrările de reabilitare şi punere în valoare a edificiului monument istoric, ci şi asigurarea de echipamente şi sisteme informatice pentru modernizarea procesului educaţional, conform datelor de pe site-ul primăriei.

    Sală de sport de 2,3 milioane lei la arena Gloria

    Primăria Arad a construit o sală de sport la arena Gloria, care a fost predată Clubului Sportiv Municipal. Sala este proiectată pentru activitatea secţiilor de gimnastică şi gimnastică ritmică, dar dispune şi de dotări pentru sportivii de la atletism, potrivit informaţiilor oferite de municipalitate.

    "Este o nouă investiţie pe care am făcut-o pentru susţinerea sportului arădean şi o dovadă a preocupării noastre constante pentru dezvoltarea bazelor sportive din municipiul Arad", a declarat primarul Gheorghe Falcă.

    La rândul său, directorul Clubului Sportiv Municipal Arad, Viorel Păltineanu, a spus: "Investiţia primăriei creează cele mai bune condiţii pentru pregătirea gimnaştilor noştri. Echipamentele sunt de cel mai înalt nivel competiţional şi sperăm că rezultatele sportive să fie tot mai bune de acum înainte".

    Investiţia în valoare de 2,3 milioane de lei a fost realizată de municipalitate din bugetul local. Obiectivul construit cuprinde o sală de gimnastică de 503,5 metri pătraţi, o sală de forţă de 102 metri pătraţi, corp de vestiare cu sală de prim ajutor şi control-antidoping, vestiare pentru gimnaşti, antrenori, arbitri, pentru oficialii din competiţii şi, separat, vestiare pentru sportivii de la atletism, toate dotate cu grupuri sanitare şi duşuri, precum şi spaţii utilitare (magazie, centrală termică).

    Strada Câmpul Liniştii, reabilitată cu un milion de lei

    Primăria Municipiului Arad a finalizat reabilitarea străzii Câmpul Liniştii, lucrare în valoare de un milion de lei, realizată din bugetul local. Oficialii primăriei susţin că, din acest an, traficul de pe această stradă va avea acces direct la şoseaua de centură din nordul Aradului (DN7) prin deschiderea noii Legături rutiere, realizată cu fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.

    Primarul Gheorghe Falcă a anunţat că, în acest an, au fost alocate fonduri în valoare de 4 milioane lei pentru amenajarea unei treceri la nivel cu liniile ferate care traversează strada Câmpul Liniştii (o linie CFR şi cinci linii uzinale). "Vom avea astfel cea de-a noua arteră de acces de pe centură în municipiu, ceea ce va degaja zona UTA şi strada Poetului de traficul greu", a precizat edilul Aradului.

    Peste 48 de milioane euro pentru retehnologizarea CET Arad

    Primăria Arad a investit peste 48 de milioane de euro pentru retehnologizare la CET, o parte din finanţare fiind asigurată prin sistemul cu "certificate verzi", potrivit datelor municipalităţii.

    "Prin acest program de retehnologizare a CET, costurile de producţie a energiei termice vor scădea la jumătate, ajungând la aproximativ 16 euro/Gcal faţă de 30-32 în prezent", promite primarul Gheorghe Falcă.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional