Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Primăria BacăuInvestiţiile şi educaţia, priorităţile Primăriei Bacău în 2009

F.A. Investiţii /

Romeo Stavarache, primarul Bacăului

Romeo Stavarache, primarul Bacăului

Jumătate din bugetul municipalităţii, cheltuit pentru lucrări de infrastructură

Investiţiile şi educaţia reprezintă priorităţile absolute ale Primăriei Bacău în 2009, chiar dacă bugetul din acest an este mai mic cu aproximativ 4,5% faţă de cel din 2008.

Romeo Stavarache, primarul Bacăului, ne-a declarat: "Pentru investiţii, am alocat aproape 50% din buget, mai exact 100 milioane de lei. La aceşti bani, se adaugă alte 50 de milioane de lei din surse atrase. Pentru educaţie, am alocat circa 38% din buget, sume şi procente considerabil mai mari ca în anii precedenţi deşi, repet, bugetul din acest an este mai mic decât cel din anul trecut".

Domnia sa ne-a spus că primăria şi-a propus ca modernizarea Bacăului să continue şi să se vadă cu adevărat: "Avem în spate patru ani de investiţii, ce însumează sute de milioane de euro, care, până în 2012, vor fi realizate în proporţie de 80%. Finalizarea acestora va face ca viaţa băcăuanilor să fie mai bună. Sunt investiţii în învăţământ, sănătate, cultură, infrastructură, reţele termice".

Obiectivele prioritare de investiţii ale Primăriei Bacău în acest an sunt Spitalul Municipal, reabilitarea termică a 16 blocuri, finalizarea lucrărilor la Teatrul de Vară, modernizarea a 50 de unităţi de învăţământ şi contorizarea acestora, modernizarea spitalului TBC. La acestea se adaugă, bineînţeles, şi continuarea lucrărilor la străzi, parcări şi sensuri giratorii.

Fonduri europene de 600 milioane de euro până în 2013

Primarul Stavarache consideră că soluţia pentru modernizarea oraşului este dată de fondurile europene, motiv pentru care a demarat numeroase proiecte cu finanţare europeană. Astfel, municipalitatea mizează pe o atragere de fonduri europene în valoare de 600 de milioane de euro până în 2013.

Proiectele cele mai mari sunt Centrul de Afaceri şi Expoziţii - 13,2 milioane de euro, dar şi managementul integrat al deşeurilor, cu noua groapă ecologică de gunoi - 20 milioane de euro. La aceste proiecte, au început deja lucrările, iar termenul de finalizare este primul trimestru al anului viitor.

Pentru lucrările la Centrul de Afaceri şi Expoziţii, partea de cofinanţare ce revine municipiului Bacău este de aproximativ 6.590.000 de euro. Acest proiect este completat de construcţia pasajului subteran de la Ştefan Guşă, pentru care a fost obţinută finanţare din fonduri europene. Prin cele două proiecte complementare, în valoare totală de aproximativ 21 milioane de euro, Primăria Bacău urmăreşte să asigure atât accesul către Centrul de Afaceri din centrul oraşului, cât şi creşterea atractivităţii investiţiilor în partea de vest a Bacăului ce vor conduce la dezvoltarea rapidă a zonei. Constructorul, selectat prin licitaţie deschisă organizată de Ministerul Dezvoltării, este asociaţia formată din SC "Rombet" SA, SC "Conimpuls" SA, SC "Alconep" SRL şi "UTI Internaţional" SRL. Durata contractului de lucrări care au început în luna august 2008 este de 20 de luni.

Centrul de Afaceri şi Expoziţii Bacău se situează în partea de vest a oraşului, pe terenul amplasat la intersecţia DN 11 cu străzile Arcadie Şeptilici şi Ştefan Guşă. Centrul va fi compus dintr-un incubator de afaceri pentru întreprinzători, centru de afaceri şi marketing şi două pavilioane pentru expoziţii. Incubatorul de afaceri, cu o suprafaţă de peste 2700 mp, va fi organizat în 24 de module, iar centrul de afaceri şi marketing, în suprafaţă de 3437 mp, va cuprinde birouri de lucru pentru activităţile angajaţilor permanenţi, birouri de consultanţă pentru IMM-uri, o sală de conferinţe cu o capacitate de 700 de locuri, săli de întâlniri cu clienţii, birouri de relaţii cu publicul etc. Suprafaţa de expoziţii, de 6.000 mp, va fi organizată în două module care vor putea funcţiona independent sau împreună, în funcţie de solicitări.

Alte proiecte cu fonduri europene promovate de Primăria Bacău sunt Pasajul rutier subteran - 9 milioane de euro, modernizare Calea Moineşti şi Podul de la Mărgineni - 10 milioane de euro (obiectiv aflat în faza de proiectare), Centrul de Agrement în pădurea Tămaşi - 7 milioane euro, reabilitarea şi modernizarea Insulei de Agrement - 5 milioane euro. Un program costisitor este şi amplul proiect de modernizare a CET Bacău, în valoare de 85,5 milioane de euro.

80 de străzi neasfaltate au fost modernizate în totalitate

Un domeniu prioritar pentru Primăria Bacău este refacerea infrastructurii rutiere, în condiţiile în care, în anul 2004, oraşul avea peste 130 de străzi balastate, fără canalizare şi cu reţele de alimentare cu apă uzate.

Romeo Stavarache susţine că, în prezent, peste 80 de străzi balastate au fost modernizate în totalitate: "În 2004, dintr-un total de 320 de străzi, peste 130 erau neasfaltate, balastate. În prezent, avem un procent de aproximativ 83% străzi modernizate, 95% sunt racordate la reţeaua de alimentare cu apă, 92% sunt racordate la reţeaua de canalizare, 85% sunt racordate la reţeaua de gaze."

Domnia sa afirmă că noul Spital Municipal din Bacău este singurul obiectiv de acest gen construit în ţara noastră de o administraţie publică, în ultimii 20 de ani. Primarul Bacăului ne-a declarat: "Spitalul va finalizat indiferent de greutăţile cu care ne confruntăm, greutăţi ce au fost amplificate şi de actualul Guvern, care nu a alocat nici un leu pentru acest obiectiv".

10.000 de locuri de parcare create în trei ani

Ca orice mare oraş, şi Bacăul se confruntă cu o lipsă a locurilor de parcare pe fondul creşterii numărului de autoturisme. În anul 2005, primăria a iniţiat programul "Alei între blocuri", prin care a creat peste 10.000 de noi locuri de parcare amplasate în toate cartierele oraşului. La finele lunii septembrie, se lucra la un regulament ce va fi supus aprobării Consiliului Local, prin care va fi definită o formă juridică de acordare a unui loc de parcare fiecărei familii, în cartierele şi zonele care permit acest lucru.

Primarul Bacăului a adăugat: "În ceea ce priveşte parcările publice, am scos la licitaţie o suprafaţă de teren pentru realizarea unei parcări supraterane cu şapte niveluri. Dar, probabil din cauza crizei, nu am avut ofertanţi. Dispunem totodată de 19 parcări cu plată care însumează circa 1.000 de locuri de parcare".

Pentru fluidizarea circulaţiei, primăria a construit şi şase sensuri giratorii noi în oraş.

Lucrările la construcţia Spitalului Municipal erau, la finele lunii septembrie, în plină desfăşurare. Suprafaţa totală desfăşurată a imobilului este de 23.293 metri pătraţi, dispusă pe cinci niveluri la care se adaugă parterul şi subsolul. Suma alocată în acest an pentru Spitalul Municipal este de 16 milioane de lei, bani care provin exclusiv din bugetul local, iar necesarul pe 2009 este de 60 de milioane de lei.

Contractul de execuţie al Spitalului Municipal a fost încheiat pe 3 septembrie 2007, iar lucrările au început imediat după semnare. Valoarea totală a investiţiei este de 168,8 milioane lei, inclusiv TVA, iar până la sfârşitul anului trecut s-au executat lucrări de 21,4 milioane lei.

Spitalul Municipal va avea 320 de paturi pentru spitalizare continuă şi 20 de paturi spitalizare de zi, cu secţii de cardiologie, neurologie, medicală, chirurgie generală, diabet, anestezie şi terapie intensivă, ortopedie, hematologie şi ORL.

Investiţia în Teatrul de Vară din Bacău a început în anul 2006 şi se cifrează la aproximativ două milioane de euro. Societatea care a câştigat licitaţia de execuţie este "Dieffe Coperture" Italia. Reconstrucţia Teatrului de Vară presupune îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor de organizare a evenimentelor culturale şi artistice prin acoperirea perimetrului teatrului cu structură de închidere, introducerea instalaţiilor de încălzire-răcire, lucrări de consolidare prin intervenţia la structura iniţială, modernizarea gradenelor, înlocuirea pardoselilor interioare şi a pavimentelor exterioare, înlocuirea instalaţiilor electrice de iluminat, refacerea instalaţiilor sanitare şi de stingere a incendiilor, înlocuirea scaunelor din sala de spectacole cu altele cu design modern şi mai confortabile.

Consiliul Local al Municipiului Bacău a decis, la începutul lunii septembrie, demararea procedurilor de aplicare a Programului Casa Verde. În acest sens, aleşii locali au fost de acord ca primăria să aloce bani pentru realizarea studiului de fezabilitate "Eficientizarea consumului de energie termică la obiective publice din patrimoniul Municipiului Bacău". Lista aprobată cuprinde un număr de 17 imobile (Spitalul de Pneumoftiziologie, Centrul de Îngrijire Persoane Vârstnice, colegii, şcoli, grădiniţe şi săli de sport), iar valoarea totală a investiţiilor este estimată la aproape un milion de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional