Nu mulţi braşoveni ştiu de piaţeta oarecum ascunsă în spatele imobilului cu numărul 27 din Piaţa Sfatului, chiar lângă zidul vechii Cetăţi. Această zonă a fost folosită de riverani drept parcare, însă a fost descoperită cu timpul şi de alţi şoferi şi în ciuda indicatorului montat la intrarea în gang, care interzice accesul autovehiculelor, maşinile sunt parcate aici claie peste grămadă. Practic zona a rămas singurul refugiu auto din apropierea Pieţei Sfatului, după ce în urmă cu mai mulţi ani au fost desfiinţate locurile de parcare din această zonă, dar şi din Piaţa Enescu.
Mai multe zone pietonale în centru
Primăria Braşov vrea să pună în valoare şi această parcare improprie şi să o transforme într-o "Piaţă Mică" a Braşovului, care să fie exclusiv pietonală şi de unde să fie gândit şi un acces în zona de După Ziduri. În această curte se află şi un fost turn de apărare al Cetăţii, care nu a fost pus însă în valoare şi nici nu mai are vreo plăcuţă care să aminteas-că ceva despre el, începând să se degradeze, deşi faţa sa a fost refăcută.
Intenţia municipalităţii este de a amenaja întreg Centrul Istoric în stil medieval şi cu cât mai multe zone pietonale, iar această zonă era printre ultimele care nu făceau deloc cinste zonei istorice a oraşului de la poalele Tâmpei.
Transformare pe modelul Pieţei Enescu
"Este vorba despre zona din spatele fostei Bănci Agricole, o zonă care în prezent arată foarte rău şi care este folosită drept loc de depozitare şi loc de parcat nu numai de cei câţiva riverani, ci şi de alte persoane. Avem în proiect amenajarea zonei de acces către această piaţă, cu acelaşi tip de pavaj ca şi pe celelalte străzi din Centrul vechi care au devenit pietonale, precum şi a pieţei propriu-zise, care ar putea fi un loc de relaxare şi destinat evenimentelor de mai mică anvergură, la fel ca Piaţa Enescu. Prin toate aceste amenajări urmărim să scoatem la lumină zone mai puţin vizitate de turişti, dar care au o importantă influenţă în evidenţierea oraşului medieval şi a rădăcinilor istorice braşovene, şi să creăm noi puncte de interes în Centrul Vechi, care să completeze obiectivele deja căutate de toată lumea" , a explicat administratorul Public al municipiului, Miklos Gantz.
Şi Apollonia Horscher ar urma să devină pietonal în întregime
De asemenea, acesta a precizat că există şi posibilitatea amenajării unei căi de acces între noua piaţetă şi aleea de După Ziduri, pentru a se facilita accesul dinspre Piaţa Sfatului, având în vedere că există o porţiune de zid care nu pare să fie de fapt zidul vechi al cetăţii, ci o construcţie mai nouă, fără valoare istorică. "Trebuie să ne adresăm specialiştilor pentru a verifica acest lucru, dar cred că se poate face o cale de acces care să lege viitoarea piaţă de Aleea după Ziduri", a precizat adminis-tratorul public. Amenajările ar putea începe chiar din acest an şi ar fi realizate din fondurile prevăzute în buget la capitolul reparaţii străzi.
După ce recent au început lucrările de transformare în întregime a străzii Sf. Ioan în pietonal şi porţiunea de stradă din Apollonia Hirscher dintre Nicolae Bălceu şi strada Castelului (la transformator), ar putea de asemenea să fie închisă circulaţiei autovehiculelor, pentru a deveni pietonală, la fel ca porţiunea aflată între Piaţa Sfatului şi strada Poarta Şchei.