Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Primăria Buzău va investi 16,4 milioane de lei, în acest an

Investiţii /

Primăria Buzău va investi 16,4 milioane de lei, în acest an
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Bugetul total de investiţii preconizat de Primăria Buzău, în acest an, este de 16,4 milioane de lei, după cum ne-a declarat primarul Constantin Boşcodeală. Domnia sa ne-a precizat că municipalitatea va aloca 7,7 milioane de lei pentru investiţiile noi şi 1,7 milioane de lei pentru investiţiile în derulare.

    Potrivit sursei citate, investiţiile noi din acest an ale Primăriei Municipiului Buzău sunt extinderea reţelei de iluminat public, modernizarea iluminatului public în cartierul Micro V şi reabilitarea drumurilor, aleilor şi trotuarelor din cartierul Dorobanţi. În plus, primăria are în vedere să elaboreze un plan de mobilitate urbană durabilă a municipiului Buzău. Pentru asfaltarea străzilor din oraş, primarul Boşcodeală ne-a spus că va cheltui 5,5 milioane de lei în 2015. Edilul ne-a explicat că una dintre priorităţile domniei sale este reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe: "În acest sens, pe data de 30 mai 2013 au fost depuse 3 cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", domeniul major de intervenţie (DMI) 1.2 "Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe" pentru un număr de 53 de blocuri de locuinţe".

    Constantin Boşcodeală susţine că Unitatea Administrativ - Teritorială (UAT) Buzău contribuie cu 40% la lucrările de reabilitare termică a blocurilor, banii urmând să fie recuperaţi în 10 ani, în tranşe egale, prin mecanismul de recuperare stabilit printr-o Hotărâre a Consiliului Local.

    Domnia sa ne-a declarat: "În acest an, în urma evaluărilor Autorităţii de Management, s-a solicitat din partea UAT Buzău o modificare a cererilor de finanţare din motive de eligibilitate, rămânând un număr de 48 de blocuri de locuinţe, cu 1932 de apartamente şi 4635 de locatari. Aceste blocuri vor fi reabilitate în 2015, în cazul în care vor fi semnate cererile de finanţare".

    Constantin Boşcodeală: "Sursele de finanţare ale investiţiilor sunt bugetul local şi naţional, precum şi sumele de la FEDR"

    Primarul Buzăului apreciază că sistemul actual de finanţare a lucrărilor de reabilitare termică prin intermediul fondurilor structurale este destul de greoi, din cauza perioadelor foarte lungi de evaluare.

    "Blocurile de locuinţe sunt structuri în continuă modificare şi apar situaţii în care criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite la depunerea cererilor de finanţare, dar după o anumită perioadă nu mai sunt întrunite", ne-a spus Constantin Boşcodeală, subliniind că sistemul de finanţare este în favoarea beneficiarilor direcţi, fapt ce sporeşte interesul pentru astfel de proiecte.

    Sursele de finanţare pentru investiţiile Primăriei din acest an sunt bugetul local, cel de stat şi sumele primite de la Fondul European de Dezvoltare Regională. Printre cele mai importante proiecte derulate de municipalitate din fonduri europene se numără modernizarea reţelei de drumuri şi staţii de transport din zona de acţiune urbană a Buzăului şi reabilitarea monumentului istoric "Ansamblul Conacului Marghiloman" (Vila Albatros, Parc Marghiloman).

    Constantin Boşcodeală susţine că altă prioritate a municipalităţii este atragerea investitorilor. "Această prioritate a fost trasată şi prin documentul programatic "Strategia de Dezvoltare 2014-2020", care îşi propune o serie de investiţii, în special în infrastructură, care să facă judeţul şi municipiul Buzău cât mai atractiv", ne-a spus primarul, subliniind: "Aşa cum reiese din analiza SWOT, municipiul Buzău este o zonă cu potenţial de dezvoltare foarte important şi întruneşte condiţii care conferă atractivitate zonei rezidenţiale, precum accesibilitate (străzi modernizate, transport în comun), siguranţă (iluminat public, poliţie comunitară), dotări comerciale şi de prestări servicii (regulament de urbanism şi facilităţi fiscale care să încurajeze implantarea acestor afaceri şi în zonele care sunt azi mai puţin atractive pentru comercianţi)".

    Potrivit sursei citate, începând cu anul fiscal 2008, Consiliul Local poate să acorde scutiri de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, datorate de către persoanele juridice, în condiţiile elaborării unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională.

    Strategia de dezvoltare a municipiului Buzău în perioada 2014-2020 cuprinde o serie de proiecte privind infrastructura rutieră a municipiului, precum extinderea zonei pietonale Aleea Sporturilor, dezvoltarea programului de reabilitare a staţiilor de autobuz sau extinderea parcului de maşini pentru creşterea numărului de călători din mijloacele de transport în comun.

    Documentul mai prevede intervenţii pentru reabilitarea străzilor, intersecţiilor şi a pasajelor rutiere din Buzău, pentru ameliorarea traficului auto şi pietonal. Zonele vizate sunt cartierele Micro V, Dorobanţi, Broşteni, Micro III, Unirii Sud, Bălcescu, Micro XIV. Totodată, în strategia de dezvoltare sunt prevăzute reabilitarea centurii de est a municipiului Buzău, precum şi refacerea aleilor pietonale şi rutiere din incinta cartierelor rezidenţiale.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional