Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Primăria Capitalei va cheltui peste un miliard de euro pentru infrastructură

F.A. Investiţii /

Primăria Municipiului Bucureşti

Primăria Municipiului Bucureşti

Consilierii generali bucureşteni au aprobat, la finele lunii februarie, un buget total de 5,3 miliarde de lei. Din această sumă, circa 3 miliarde de lei reprezintă împrumuturile, care vor fi utilizate exclusiv pentru investiţii. Instituţiile care au acordat credite municipalităţii bucureştene sunt BEI, BDCE, BERD şi BIRD, la care se adaugă banii obţinuţi din obligaţiunile municipale vândute pe piaţa externă în anul 2005.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Capitalei, în acest an, investiţiile în infrastructură vor costa 3,8 miliarde de lei (puţin peste un miliard de euro), sumă care reprezintă peste 70% din totalul cheltuielilor din acest an. Aceşti bani vor fi acoperiţi astfel: 604,7 milioane de lei din bugetul local, 3 miliarde de lei din împrumuturi, 100 milioane de lei din fondul de rulment, 30,4 milioane de lei din fondul pentru construcţia de locuinţe şi 68 milioane de lei din sume de la bugetul de stat.

RATB are la dispoziţie 760 milioane de lei

Circa 760,4 milioane de lei din suma alocată investiţiilor sunt pentru programele derulate de RATB. Principalele obiective sunt reabilitarea şi construirea de linii de tramvai şi troleibuze, modernizarea autobazelor şi achiziţia de noi mijloace de transport în comun.

Peste 700 milioane de lei sunt pentru Administraţia Străzilor

Alte 512,4 milioane de lei merg la Administraţia Străzilor pentru lucrări şi reparaţii capitale. Separat, la Administraţia Străzilor mai sunt repartizate, la cheltuieli curente, 200 milioane de lei pentru reparaţii curente şi între-ţinere străzi.

1,2 miliarde de lei sunt cheltuielile municipalităţii pentru infrastructură

Primăria Capitalei a păstrat 1,2 miliarde de lei pentru lucrări majore de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii de transport (construirea Pasajului Basarab, modernizarea străzilor cu linii de tramvai, penetraţii, străpungeri, supralărgiri, alte pasaje, etc.)

Modernizarea sistemului de termoficare este un alt obiectiv important de investiţii care va primi, în acest an, suma totală de 182,3 milioane de lei. Este vorba despre lucrările RADET şi lucrările de contorizare, cofi-nanţate dintr-un credit BEI.

Investiţiile în domeniul locuinţelor constau în consolidări ale blocurilor cu grad I de risc seismic (8 milioane de lei de la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi 2 milioane de lei din buget local), lucrări noi, conform Legii nr.114/1996, din fondul pentru locuinţe (30 milioane de lei) şi achiziţii de apartamente de pe piaţa liberă în valoare totală de 42 milioane de lei.

Lucrări la apă şi canal de 145 milioane de lei

Municipalitatea bucureşteană a mai repartizat 145,5 milioane de lei pentru investiţiile în reţelele de apă şi canalizare, precum şi pentru cele destinate protecţiei mediului. Din suma totală, 36,5 milioane de lei sunt pentru programul cofinanţat din creditul BIRD pentru sectoarele 1 şi 6, iar alte 65 milioane de lei merg la reabilitarea Staţiei de epurare Glina (fonduri BEI, BERD şi bugetul local), la care se adaugă sumele gestionate de Ministerul Finanţelor Publice (82,5 milioane de lei prin programul ISPA şi 2,6 milioane de lei de la bugetul de stat).

Continuă în forţă reabilitarea şcolilor

Unităţile şcolare bucureştene dispun de un buget de investiţii foarte generos în acest an. Astfel, au fost alocate 681 milioane de lei pentru programul "Reabilitarea infrastructurii educaţionale", cofinanţat din creditul BEI în derulare, precum şi pentru pregătirea a două noi programe (studii şi documentaţii) în domeniu. Este vorba despre "Reabilitarea infrastructurii şcolare etapa II" şi "Extinderea bazei materiale a învăţământului preşcolar".

Alte 200 milioane de lei pentru diverse proiecte

Suma de 47,7 milioane de lei este destinată pentru cultură şi vizează consolidări, modernizări şi documentaţii la diverse imobile. Alte 35,2 milioane de lei revin reabilitării Zonei Istorice, iar 90 milioane de lei sunt pentru "Informatizare".

Administraţia Lacuri-Parcuri va primi 21,6 milioane de lei pentru reparaţii capitale şi dotări, Administraţia Cimitirelor - 11 milioane de lei, iar Protecţia Civilă - 4 milioane de lei.

Cheltuielile privind datoria publică sunt evaluate, în acest an, la 172 milioane de lei, faţă de 93,7 milioane de lei din 2006. Din suma totală, 55,6 milioane de lei sunt rate de capital la împrumuturile BEI şi BERD, iar 116,4 milioane de lei reprezintă dobânzi şi alte cheltuieli aferente tragerilor din împrumuturile de la Bănci, precum şi dobânda anuală la obligaţiunile municipale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional