Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Primăria Craiova derulează proiecte de peste jumătate de miliard de lei

Investiţii /

Primăria Craiova derulează proiecte de peste jumătate de miliard de lei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Municipiului Craiova are în implementare o serie de proiecte în valoare totală de circa 567 de milioane de lei, potrivit datelor puse la dispoziţie de instituţie. Pe lista investiţiilor derulate de Primărie se află, printre altele, proiecte privind infrastructura rutieră, transportul în comun sau lucrări de reabilitare termică ale blocurilor de locuinţe. Cele mai importante investiţii derulate în Craiova sunt reabilitarea infrastructurii rutiere pe axele Nord-Sud-Est şi Nord-Vest, amenajarea Centrului Istoric, precum şi dezvoltarea complexului de agrement Craiova Water Park.

    În ceea ce priveşte proiectele aflate în evaluare, pe lista Primăriei Craiova se află o serie de investiţii privind "eficienţa energetică prin facilităţi de finanţare pentru creşterea economică". Astfel, municipalitatea are în vizor opt proiecte pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din mai multe cartiere din Craiova. În total, vor fi reabilitate 85 de blocuri cu circa 2000 de apartamente.

    Modernizarea Teatrului de Vară din Parcul "Nicolae Romanescu"

    Una dintre investiţiile Primăriei Craiova este reprezentată de reabilitarea şi modernizarea Teatrului de Vară din Parcul "Nicolae Romanescu" , un proiect de 4,3 milioane de lei, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013 - Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere". Contribuţia Uniunii Europene este de 3,4 milioane lei, în timp ce de la bugetul local s-au alocat circa 40.000 de lei. Lucrările de reabilitare a teatrului presupun, printre altele, acoperirea scenei şi a gradenelor cu 878 de locuri pentru spectatori, reabilitarea grupurilor sanitare şi a anexelor, precum şi amenajarea aleii pietonale şi a spaţiilor verzi. Perioada de implementare a proiectului este de 15 luni.

    Dezvoltarea transportului ecologic cu 35 de milioane lei

    Proiectul "Dezvoltarea transportului ecologic în municipiul Craiova" este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere. Valoarea totală a investiţiei este de 35,2 milioane lei, dintre care 27,8 milioane lei este reprezentantă de contribuţia Uniunii Europene.

    Obiectivele proiectului sunt reducerea emisiilor de noxe prin încurajarea mijloacelor de transport ecologic, precum autovehicule electrice sau hibride, respectiv biciclete, şi scăderea costurilor transportului în comun ca urmare a reabilitării reţelei electrice a liniilor de tramvai. Proiectul are o perioadă de implementare de 16 luni, fiind semnat contractul de finanţare şi urmează procedura de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor.

    84 de milioane de lei pentru parcarea subterană de la Teatrul Naţional

    Primăria Craiova mai are în plan să realizeze un proiect, prin care vrea să realizeze o parcare subterană în zona Teatrului Naţional, investiţia fiind de aproximativ 84,4 milioane de lei.

    Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", contribuţia europeană fiind de 82,3 de milioane de lei. Lucrările vizează crearea a 619 locuri de parcare pe două niveluri, dintre care 586 pentru autoturisme şi 33 pentru motociclete. Totodată, proiectul vrea să încurajeze folosirea autovehiculelor ecologice prin instalarea a 240 de prize electrice pentru locurile parcare şi două echipamente de reîncărcare a acumulatoarelor pentru maşinile care sunt alimentate de curentul electric. Perioada de implementare a proiectului este de 27 de luni, fiind în desfăşurare procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie.

    Infrastructura de transport în comun, modernizată cu 60 de milioane de lei

    Proiectul de reabilitare a infrastructurii de transport în comun din Craiova este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - Poli urbani de creştere", valoarea totală a investiţiei fiind de 60,2 de milioane de lei, dintre care 38,9 de milioane de lei provin de la Uniunea Europeană.

    Printre obiectivele proiectului se numără reducerea timpului de călătorie în oraş cu autovehiculele şi tramvaiul, prin fluidizarea traficului pe artera Calea Bucureşti - Bulevardul N. Titulescu - Calea Severinului.

    Totodată, Primăria vizează creşterea numărului de persoane care utilizează mijloacele de transport în comun, prin scurtarea timpului de deplasare pe axa rutieră Est-Vest. Perioada de implementare a proiectului este de 34 de luni.

    76 de milioane de lei pentru Centrul Istoric

    Una dintre investiţiile semnificative ale Primăriei este proiectul "Amenajare şi revitalizare Centrul Istoric al Municipiului Craiova", finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere". Valoarea totală a proiectului este de 76 milioane de lei, cu o contribuţie de 60 milioane de lei de la UE. Primăria doreşte să reabiliteze infrastructura urbană din Centrul Istoric prin modernizarea a 23.230 mp spaţii publice urbane (străzi, trotuare) şi amenajarea a 1.254 mp de spaţii verzi.

    În plus, municipalitatea are în plan să crească numărul de turişti, prin transformarea Centrului Istoric într-o zonă pietonală şi reducerea gradului de poluare generată de traficul auto. Proiectul are o durată de implementare de 25 de luni, iar procedura de atribuire a contractului de lucrări se află în derulare.

    Craiova Water Park, investiţie de 86 de milioane de lei

    Proiectul "Craiova Water Park - Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului" beneficiază de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniu major de intervenţie 5.2 Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism. Investiţia are o valoare totală de 86 de milioane de lei, dintre care 41,1 milioane reprezintă cofinanţarea de la bugetul local, 30,3 milioane sunt contribuţia UE, iar 14,5 milioane vin de la bugetul naţional. Obiectivele Primăriei sunt, printre altele, îmbunătăţirea infrastructurii turistice de agrement din oraş, îmbunătăţirea serviciilor oferite cetăţenilor, atragerea unui număr mai ridicat de turişti şi creşterea duratei medii a sejurului turistic la nivelul municipiului.

    Lucrările aflate în desfăşurare presupun construcţia unei clădiri de 6.000 mp pentru bazine de apă, precum şi amenajarea unei suprafeţe de 2.300 mp pentru terenuri de sport.

    4 milioane de lei pentru IMM-uri şi cercetare

    În plus, Primăria Craiova are un proiect pentru înfiinţarea unui centru de sprijin al IMM-urilor şi institutelor de cercetare şi inovare, investiţia de 4,1 milioane de lei fiind finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere".

    Proiectul are ca obiectiv crearea a 17 locuri de muncă în cadrul firmelor încurajate să se instaleze în birourile Centrului, în doi ani de la finalizarea acestuia. Investiţia constă în construirea unei clădiri în regim de înălţime P+1, care va avea o suprafaţă construită de 511 mp, o suprafaţă desfăşurată de 1.003 mp, din care 824 mp reprezintă suprafaţa utilă. Contractul de finanţare a fost semnat, iar în prezent se organizează procedura de achiziţie publică, în vederea atribuirii contractului de lucrări.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional