Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Primăria Dobroeşti caută credite pentru finanţarea lucrărilor de asfaltare

F.A. Investiţii /

Primăria Dobroeşti caută credite pentru finanţarea lucrărilor de asfaltare

Localitatea Dobroeşti, de lîngă Bucureşti, nu are un program bogat de investiţii pentru anul în curs. Liviu Condu, primarul din localitate, ne-a declarat că, deşi au fost depuse o serie de proiecte la Consiliul Judeţean, autoritatea locală nu a reuşit, până în prezent, să acceseze fonduri europene.

Printre puţinele proiecte de investiţii ale primăriei din Dobroeşti, se regăsesc lucrările de asfaltare a unui pachet de şase străzi - Dascălu Gheorghe, Cuza Vodă, Bălcescu (parţial), Dobroeşti - Fundeni, Zorilor, Doinei şi Câmpului. În acest sens, reprezentanţii primăriei poartă discuţii cu instituţiile bancare, în vederea contractării unui credit pentru finanţarea investiţiei. Valoarea estimativă a lucrărilor ajunge la 5 milioane de lei. Împrumutul va fi contractat cât mai curând, astfel încât, până la finalul anului în curs să poată fi realizate lucrările aferente. Astfel, în perioada care urmează vor avea loc procedurile de licitaţii, în vederea selectării antre-prenorilor. Domnul Condu ne-a precizat că străzile amintite mai sus au deja utilităţi.

Tot în acest an, autorităţile din Dobroeşti intenţionează să extindă Planul Urbanistic General (PUG) şi să introducă în intravilan terenurile situate până în gara Pantelimon.

Autorităţile locale au elaborat un proiect de execuţie, în vederea derulării lucrărilor de canalizare pentru o zonă cu probleme din partea veche a comunei. Aceasta cuprinde şase-şapte străzi care necesită reţea de canalizare şi staţie de pompare. În prezent, primăria încearcă să identifice o sursă de finanţare. Pentru derularea proiectului este nevoie de peste 3,5 milioane de lei, străzile respective necesitând circa 5-6 km de reţea de canalizare. Anul trecut au fost realizaţi circa 3 km de reţea de canalizare.

Totodată, în 2006 a fost întocmit şi studiul de fezabilitate pentru realizarea unui drum de 5 km, care ar trebui să ajungă la Centura Bucureşti. Acest obiectiv se află în discuţii de circa 30 de ani, ne-a spus edilul Condu. Anul acesta au fost disponibilizaţi 100.000 de lei, pentru întocmirea proiectului tehnic. Lucrarea va fi executată în două module de câte 2,5 km. Proiectul este unul amplu, care prevede şi reţea de apă şi canalizare. După realizarea obiectivului, acesta poate căpăta valenţe de drum judeţean, în prezent având statut de drum comunal.

Bugetul de investiţii al Primăriei Dobroeşti pentru acest an se ridică la circa 2 milioane de lei, din surse proprii. Anul trecut au fost cheltuite aproximativ 2,4 - 2,5 milioane de lei.

În comuna Dobroeşti se construiesc case în regie proprie, în raza satului Fundeni. Regimurile de înălţime ale acestora sunt parter şi mansardă, maxim parter şi două etaje. Cele mai multe dintre noile imobile sunt duplexuri.

Metrul pătrat de teren costă, în zonă, circa 100 de euro, după ce, în 2004, terenurile costau aproximativ 20 de euro/mp. Problema este că, în localitate, nu prea mai sunt locuri de vânzare.

Ca şi afaceri imobiliare, în Dobroeşti s-a dezvoltat cel mai mult complexul comercial "Niro Group", care, după spusele domnului Condu, a evoluat mai mult pe latura de construcţii industriale: "Investitorii de la au contribuit mult la dezvoltarea zonei şi a bugetului local". Domnia sa a subliniat şi lipsa forţei de muncă din zonă.

Comuna Dobroeşti este situată în partea de sud-est a Municipiului Bucureşti, pe malul stâng al râului Colentina, înaintând în apele acestuia ca o peninsulă. La est se învecinează cu Comuna Pantelimon, de care se leagă prin punctul numit "Ostrov". La nord se învecinează cu actuala Comună Voluntari. La vest, prin satul Fundeni, care-i aparţine teritorial, se deschide în şoseaua Colentina.

Dobroeştiul este o regiune de şes. Faţă de kilometrul 0, centrul Capitalei, comuna este situată la 6 km. Se leagă de oraşul Bucureşti şi prin şoselele Dobroeşti şi Fundeni care se deschid în şoseaua Pantelimon în punctul numit "Cimpoieru".

Comuna Dobroeşti are o suprafaţă teritorială de 1.132,61 ha, din care 941,25 ha reprezintă fondul arabil iar 191,36 ha vatra de sat.

Comuna Dobroeşti este formată din două sate : Dobroeşti, sat de reşedinţă şi Fundeni. Ambele sate sunt formate dintr-un număr de 2.135 de gospodării şi o populaţie de 6.583 locuitori.

Pe Şoseaua Fundeni la nr 1, în sectorul 2 al Capitalei sunt în lucru două imobile alăturate. Unul pentru locuinţe, cu regimul de înălţime parter + două etaje + al treilea retras şi un imobil pentru birouri cu regimul de înălţime subsol + parter + două etaje.

Beneficiarul investiţiei este Asociaţia "Centrul de ajutor universal". Proiectul a fost realizat de SC "Arhinova" SRL. Antreprenorul general al lucrărilor este "Tungal metrou" SA. Lucrările au prevăzută ca dată pentru finalizare luna august a acestui an.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional