Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Primăria Mangalia va restaura Complexul cultural "Callatis" cu fonduri europene

Investiţii /

Cristian Radu, primarul Mangaliei: "Proiectul are ca obiectiv general creşterea gradului de atractivitate a sudului litoralului şi municipiului Mangalia, iar ca obiectiv specific al proiectului se urmăreşte valorificarea potenţialului turistic - cultural al municipiului Mangalia".

Cristian Radu, primarul Mangaliei: "Proiectul are ca obiectiv general creşterea gradului de atractivitate a sudului litoralului şi municipiului Mangalia, iar ca obiectiv specific al proiectului se urmăreşte valorificarea potenţialului turistic - cultural al municipiului Mangalia".

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Municipiului Mangalia a început lucrările la proiectul "Callatis - Istorie la malul Mării Negre - Măsuri de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Mangalia", potrivit datelor disponibile pe site-ul instituţiei. Proiectul este implementat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului", Domeniul major de intervenţie 5.1 - "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe". Contractul de finanţare a fost semnat pe 18 aprilie 2013, iar durata de implementare este de maximum 27 de luni, valoarea totală fiind de 12,9 milioane de lei, dintre care 8,4 milioane lei sunt o finanţare nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

    Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat: "Proiectul are ca obiectiv general creşterea gradului de atractivitate a sudului litoralului şi municipiului Mangalia, iar ca obiectiv specific al proiectului se urmăreşte valorificarea potenţialului turistic - cultural al municipiului Mangalia.

    În acest sens, vor avea loc restaurarea şi valorificarea turistică durabilă a trei monumente istorice de valoare naţională şi universală, cuprinse în patrimoniul cultural-istoric al municipiului Mangalia. Vor fi realizate trei amenajări peisagistice, precum şi infrastructurile conexe de acces la monumentele istorice. Acestea se referă la plantări de gazon, arbuşti şi copaci, amenajarea aleilor de circulaţie şi a căii de acces principale, precum şi iluminatul ambiental, în vederea punerii în valoare a vestigiilor reabilitate".

    O altă măsură din cadrul proiectului vizează crearea de noi locuri de muncă (permanente şi temporare) pentru operarea parcului arheologic Callatis, după finalizarea activităţilor din cadrul proiectului, a mai precizat Cristian Radu.

    Centru medical cu regim de spitalizare de o zi

    Pe 11 iunie a fost inaugurat un centru medical cu regim de spitalizare de o zi, potrivit datelor primăriei. Unitatea sanitară, aflată la parterul Policlinicii din oraş va deservi atât locuitorii Mangaliei, cât şi pe cei din localităţile învecinate, precum şi turiştii aflaţi pe litoral.

    Doctorul Ion Niculescu a declarat: "Spitalizarea de o zi este un serviciu de care pot beneficia gratuit toţi pacienţii asiguraţi şi neasiguraţi care necesită investigaţii amănunţite. Clinica va funcţiona în regim de spital, pacientul putând apela la serviciile noastre pentru diagnosticarea unei afecţiuni de genul infecţiilor intestinale, diabet zaharat, hipertensiune arterială, infecţii acute ale căilor respiratorii, afecţiuni digestive, etc. Aceste servicii asigură pacienţilor posibilitatea de a efectua într-o singură zi toate investigaţiile necesare, asistenţa medicală fiind gratuită".

    La rândul său, primarul Cristian Radu s-a arătat încântat de noua clinică: "Sunt bucuros că astfel de lucruri se întâmplă şi în Mangalia. Avem medici foarte buni, iar serviciile medicale oferite în acest centru se ridică la cel mai înalt nivel, asemenea celor din Europa. Îmi doresc să reabilităm Policlinica din Mangalia şi ulterior să putem vinde spaţiile medicilor care activează în unitatea medicală. În luna septembrie, sperăm să achiziţionăm şi un computer-tomograf pentru diagnosticarea diferitelor afecţiuni". Clinica este dotată cu cinci paturi, aparatură performantă, iar în cadrul unităţii medicale îşi desfăşoară activitatea trei medici şi patru asistente.

    Primăria a început reabilitarea trotuarelor şi spaţiilor verzi

    În Mangalia au început lucrări de reabilitare a trotuarelor şi spaţiilor verzi, în vederea îmbunătăţirii aspectului localităţii şi a mediului ambiental, conform unui proiect al municipalităţii. Astfel, vor fi realizate intervenţii pe străzile Albatros, T.S. Săveanu, Negru Vodă şi Muncitorului, iar reamenajarea peisagistică a spaţiilor verzi de la nivelul oraşului va continua până la sfârşitul anului. În plus, vor fi reabilitate aleile din faţa Bibliotecii Franceze şi din zona Casei Tineretului, precum şi trotuarele de pe strada Matei Basarab, toate aceste lucrări de reamenajare urbană fiind susţinute cu bani de la bugetul local.

    Primarul Cristian Radu a declarat: "Cu resursele financiare de care dispunem, încercăm să refacem, pe rând, toate trotuarele din cartierele Mangaliei precum şi reţeaua de canalizare pe toate străzile oraşului. Din punct de vedere administrativ, am împărţit oraşul în patru zone, fiecare având câte un responsabil din partea municipalităţii. Sperăm ca, în scurt timp, toate trotuarele şi spaţiile verzi din oraş să fie reabilitate, conform normelor în vigoare şi dorinţei cetăţenilor".

    Domnia sa a mai spus că acţiunile de curăţenie şi igienizare au fost demarate simultan şi pe Şoseaua Constanţei, la intrarea în oraş, în zona gării. "Acolo lucrăm în special la spaţiile verzi din faţa blocurilor. Vom planta gazon, iar, ulterior, o echipă de ingineri peisagişti din Bucureşti va propune un plan de arhitectură urbană. Deocamdată curăţăm zona şi pregătim terenul", a explicat edilul. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în perioada următoare vor fi demarate şi lucrări de plombare şi refacere a străzilor oraşului.

    În Saturn va fi amenajat un centru de informare turistică

    Consilierii locali din Mangalia au aprobat studiul de fezabilitate, bugetul şi sursele de finanţare pentru proiectul ce vizează crearea Centrului de Informare turistică în staţiunea Saturn, conform datelor municipalităţii. Proiectul face parte din conceptul durabil de dezvoltare a turismului din regiunea de sud a litoralului, acela de a crea o reţea din şase centre naţionale de informare şi promovare turistică în toate staţiunile aferente Mangaliei.

    Centrul de informare turistică va fi amenajat din fonduri europene, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 600.000 de lei.

    Proiect de design urban şi peisagistic în Mangalia şi staţiunile aferente

    Mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Urbanism din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" - Bucureşti au prezentat în faţa consilierilor locali un proiect de design urban şi peisagistic, ce va fi demarat în Mangalia şi staţiunile aferente, potrivit datelor primăriei. Realizarea acestuia are la bază un acord de parteneriat încheiat de Primăria Mangalia cu instituţii specializate în design urban şi peisagistic, în vederea desfăşurării unui proiect prin care instituţiile partenere îşi propun schimbarea în plan arhitectural a înfăţişării Mangaliei şi staţiunilor.

    Grupul de studenţi a creat un circuit istoric, cultural şi turistic, care va permite locuitorilor şi turiştilor să descopere arta şi istoria oraşului Mangalia.

    Proiectul presupune amenajarea zonelor principale de interes din acest circuit şi transformarea acestora în zone pietonale şi spaţii verzi. Conform sursei citate, în urma reamenajării propuse în Saturn, staţiunea va deveni un spaţiu coerent ce oferă un sistem de spaţii publice bine pus la punct, cu amenajări şi funcţiuni specifice în care turiştii vor avea mai multe zone pentru recreere.

    Strategia de intervenţie în Venus presupune amenajarea de trasee pietonale atât în interiorul staţiunii, cât şi către zona de acces a plajei şi va fi creată o piaţetă în zona de bazar. Tot în Venus, va fi amenajat un scuar de distribuţie a circulaţiei, vor fi montate indicatoare turistice, iar vegetaţia va fi pusă în valoare.

    Pentru staţiunile Jupiter şi Cap-Aurora, specialiştii în design peisagistic vor reamenajarea parcării existente (55 locuri în Jupiter), creşterea procentajului de spaţiu verde şi remodelarea zonei aferente lacului. De asemenea, în Cap-Aurora vor fi realizate două trasee posibile, unul exclusiv pietonal, cu o diferenţă de nivel faţă de plajă, iar cel de-al doilea, paralel cu traseul falezei, care va suporta fluxul principal al staţiunii, conform proiectului de reamenajare peisagistică.

    Referitor la implementarea acestui proiect, edilul Cristian Radu a afirmat: "Acest proiect este făcut cu profesionişti şi va fi dezbătut public pentru a fi cunoscut de toţi cetăţenii oraşului. Deja se lucrează la cele două proiecte de reabilitare a falezelor Mangalia - Saturn şi Jupiter - Neptun, iar imediat ce se vor deschide axele 2014-2020 pentru finanţare europeană, noi suntem pregătiţi să depunem documentaţia necesară reabilitării staţiunilor".

    Domnia sa apreciază că, peste câţiva ani, vom avea un litoral mult mai atractiv şi cu o altă abordare din punctul de vedere al serviciilor turistice oferite.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional