Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Primăria Municipiului Bucureşti: Septembrie va aduce noi licitaţii pentru investiţii în Bucureşti

F.A. Investiţii /

Bogdan Şoşoacă, director executiv al Direcţiei generale de Dezvoltare şi Investiţii din cadrul Primăriei Bucureşti

Bogdan Şoşoacă, director executiv al Direcţiei generale de Dezvoltare şi Investiţii din cadrul Primăriei Bucureşti

Bogdan Şoşoacă, director executiv al Direcţiei generale de Dezvoltare şi Investiţii din cadrul Primăriei Bucureşti

Investiţia majoră a Primăriei Municipiului Bucureşti este în acest an cea pentru finalizarea stadionului naţional "Lia Manoliu". Domnul Bogdan Şoşoacă, director executiv al Direcţiei generale de Dezvoltare şi Investiţii din cadrul Primăriei Bucureşti, ne-a declarat: "Faţă de bugetul aprobat la începutul anului de 145 milioane lei, în baza graficului de execuţie şi a stadiului actual al lucrărilor, estimăm că stadionul mai necesită încă circa 100 de milioane lei peste bugetul aprobat iniţial anul acesta."

Primăria Capitalei a solicitat Guvernului să aloce acestui obiectiv de importanţă naţională bani din Fondul de Dezvoltare. Cum Guvernul nu a reacţionat la această solicitare nici anul trecut, nici anul acesta, Direcţia de Investiţii a Primăriei s-a văzut nevoită să solicite rectificarea bugetului cu majorarea sumei alocate pentru finalizarea stadionului.

Fondurile necesare pentru finanţarea lucrărilor de la stadion au crescut şi ca urmare a unui set de recomandări din partea UEFA, pentru ca stadionul să respecte standardul impus de competiţiile internaţionale: parcări suplimentare pentru autocare, dotări pentru persoanele cu dizabilităţi, fluxuri de circulaţie speciale pentru sportivi, etc.

În plus, s-a trecut de la acoperirea parţială a stadionului, respectiv a tribunelor, la un acoperiş retractabil şi pentru terenul de joc. Toate aceste modificări au impus reproiectarea şi mărirea costurilor de realizare. Stadionul va fi finalizat în vara anului viitor, urmând ca în 2012 să se joace acolo finala cupei UEFA.

În incinta stadionului vor fi şi zone de agrement, restaurante, spaţii comerciale, diverse puncte de atracţie, pentru ca stadionul să aibă o viaţă continuă, nu numai pe durata competiţiilor sportive sau a evenimentelor organizate.

"Pentru a avea o administrare cât mai eficientă şi benefică, dorim să scoatem la licitaţie operarea stadionului, în parteneriat public-privat", afirmă domnul Bogdan Şoşoacă.

Alt obiectiv major al Primăriei Municipiului Bucureşti este pasajul Basarabi. Anul acesta vor fi finalizate părţile exterioare, cu circulaţiile la sol, ca să se poată circula pe sub pod, iar în prima jumătate a anului viitor, urmează să fie pus în funcţiune în integralitate.

Consolidari imobile: Până la finele anului vor începe lucrările la 478 de apartamente

Primăria Municipiului Bucureşti derulea­ză în prezent lucrări de consolidare la cinci imobile de locuinţe cu 226 de apartamente. Acestea sunt încadrate în clasa I de risc seismic, fiind marcate "cu bulină roşie". Până la sfârşitul anului, vor începe lucrările la încă două imobile, cu 23 de apartamente. Acestea erau, la jumătatea lunii august, în faza de semnare a contractelor de finanţare cu proprietarii. Este vorba de contractele prin care proprietarii se angajează să achite costul lucrărilor de consolidare, în termen de 25 de ani, în rate, şi fără plata vreunei dobânzi, în baza unei ipoteci asupra apartamentului în favoarea statului.

Procedura pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic ridicat este destul de greoaie. În primul rând primăria trebuie să obţină acceptul iniţial al proprietarilor, se face expertiza clădirii, apoi proprietarii trebuie să accepte printr-un act semnat la notariat să se treacă la etapele de proiectare şi execuţie. După adjudecarea licitaţiei pentru lucrările de execuţie încep să se semneze contractele de finanţare cu proprietarii. Pentru fiecare etapă se organizează licitaţii de selecţie a prestatorilor de servicii şi a executanţilor.

Prevederile legale stipulează că lucrările propriu-zise de consolidare demarea­ză numai după ce proprietarii semnează contractele de finanţare.

Pentru proprietarii cu venituri sub venitul mediu pe economie, costul lucrărilor de consolidare a apartamentelor este suportat din fonduri guvernamentale. În acelaşi timp, Primăria achită cos­turile ce revin chiriaşilor săi. Cei care nu se încadrează în nici una dintre cele două categorii menţionate trebuie să achite costurile rezultate la finalizarea lucrărilor, conform contractelor de finanţare, după recepţia la terminarea lucrărilor.

Perioada în care sunt semnate contractele de finanţare de către proprietari poate să fie şi de şase luni, din diverse motive: unii nu sunt în ţară, alţii vând apartamentul, alţii se răzgândesc şi refuză semnarea etc.

Situaţia nu este prea comodă pentru firmele care au câştigat licitaţiile de execuţie, pentru că ofertele lor trebuie să îşi menţină valabilitatea pe o perioadă lungă, să îşi aloce resurse umane şi materiale aferente lucrărilor pe o perioa­dă mai lungă decât estimarea iniţială.

Domnul Bogdan Şoşoacă ne-a declarat: "Până la sfârşitul anului vom mai face contracte de expertiză pentru încă 27 de imobile, cu un total de 628 de apartamente, iar pentru proiectare în vederea consolidării pentru încă 20 imobile, cu un total de 536 de apartamente. Până la sfârşitul anului, sper că vom ajunge să începem lucrările la 13 imobile cu 478 de apartamente, parcurgând procedurile cu licitaţii la fiecare etapă şi la fiecare imobil în parte."

Locuinţe sociale: Primăria a reînfiinţat serviciul specializat

Primăria Municipiului Bucureşti şi-a modificat recent organigrama reîn­fiinţând o direcţie specializată care să analizeze dosarele de solicitare locuinţe sociale şi să repartize astfel de locuinţe.

Primăria construieşte în prezent, blocul M55, cu 92 de apartamente, având destinaţia de locuinţe sociale, bloc ce va fi finalizat până la sfârşitul anului.

De asemenea, mai are în lucru blocurile M1, cu 32 de apartamente şi V34, cu 35 de apartamente. Acestea au fost recepţionate, după care au fost ocupate abuziv. "A trebuit să fie evacuate, iar după evacuare s-a constatat că blocurile prezintă distrugeri majore la tâmplării, uşi, obiecte sanitare lipsă, degradări la finisaje, de acest motiv trebuie să fie refăcute", menţionează domnul Şoşoacă.

Mai sunt două blocuri, în Desişului, pentru care au fost demarate procedurile de licitaţie a lucrărilor de execuţie.

O situaţie mai deosebită este cea a blocurilor din Ghermăneşti, judeţul Ilfov, pe care Primăria Capitalei este obligată să le construiască. Lucrările la cele patru blocuri au început înainte de 1989. Apartamentele au fost vândute fără să fie finalizate. Proprietarii au câştigat în instanţă procesul împotriva "Romconfort" (societatea de stat care se ocupa cu fondul locativ) şi PMB, urmând ca Primăria Bucureştiului să fie obligată să le refacă şi să le predea la cheie proprietarilor. În peste două decenii cât a trecut de la demararea lucrărilor, blocurile au ajuns într-un stadiu avansat de degradare şi acum necesită lucrări substanţiale de refacere şi finalizare.

În categoria locuinţelor sociale intră şi cele pentru persoanele evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari, deposedaţi de regimul comunist. "Sunt mulţi în această situaţie şi numărul lor va creşte odată cu soluţionarea dosarelor pe Legea 10", apreciază domnul Şoşoacă.

Pentru a rezolva această problemă Primăria intenţionează să achziţioneze locuinţe de pe piaţa liberă. "Pentru anul acesta au fost alocate circa 90 milioane de lei", ne-a spus domnul Şoşoacă.

Cel mai probabil achiziţiile se vor face prin negocieri pentru obţinerea celor mai mici preţuri. Totuşi, data acestor achiziţii nu este stabilită, întrucât prioritatea Primăriei o reprezintă susţinerea obiectivelor de investiţii majore, aflate în derulare şi care trebuie finalizate.

Încasările la bugetul general al primariei au fost mai mici cu circa 20%, fapt ce s-a reflectat şi în bugetul de investiţii, mai ales în sumele alocate investiţiilor noi, ce urmează să fie demarate. Bugetul actual al Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti se ridică la circa 800 milioane lei.

Infrastructura educaţională: S-au reluat licitaţiile pentru reabilitarea a 11 şcoli

Pentru reabilitarea infrastructurii educaţionale Primăria Municipiului Bucureşti derulează, din 2006, un program finanţat din fonduri proprii şi din credite de la Banca Europeană de Investiţii. Acest program prevede reabilitare a 102 şcoli. Până să preia mandatul de primar general Sorin Oprescu au fost reabilitate numai 5 şcoli. La sfârşitul lunii iunie a acestui an erau recepţionate 22 de şcoli.

Domnul Bogdan Şoşoacă, directorul executiv al Direcţiei Investiţii, din Primăria Capitalei, ne-a declarat: "Alte 20 de şcoli sunt în curs de finalizare şi vor fi gata până la începutul anului şcolar. În total până la finele acestui an vor fi terminate 50 de şcoli. Având în vedere că programul trebuie încheiat până în vara anului 2011, Primăria va deschide noi şantiere pentru reabilitatea celor 52 de şcoli rămase. Dintre acestea, unele sunt în execuţie, iar pentru altele au fost organizate licitaţiile de atribuire a lucrărilor de execuţie. Au rămas numai 11 şcoli unde lucrările sunt neadjudecate şi la care s-a reluat procedura de licitare, iar la jumătatea lunii august anunţul de participare la licitaţie era publicat. Este vorba despre şcolile rămase în urma rezilierii contractului cu ".

Reabilitarea infrastructurii educaţionale presupune nu numai reabilitarea şi modernizarea clădirilor, dar şi, în unele cazuri, construirea unor săli de sport, bazine de înot, dotări cu mobilier, echipamente pentru laboratoare sau achiziţia de instrumente muzicale în cazul şcolilor de muzică.

Fonduri europene: Aproape 13 milioane euro pentru restaurarea imobilelor istorice

Primăria Municipiului Bucureşti are programe de atragere a fondurilor europene pentru restaurarea unor imobile monument. Astfel, patru programe au fost declarate conforme de către Agenţia de Dezvoltare Regională, din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii. Aceste programe erau, la jumătatea lunii august, în faza de evaluare tehnică şi financiară. "Dar odată ce s-a stabilit că se încadrează în normele impuse de atragere a fondurilor structurale, etapa de evaluare se derulează rapid", menţionează domnul Şoşoacă.

Proiectul "Consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf" are o valoare aproximativă de 8 milioane de euro, din care 6,26 milioane euro sunt fonduri nerambursabile. Proiectul se derulează pe durata a 30 de luni.

Consolidarea, restaurarea şi conservare "Casei Cesianu" va costa circa 1,9 milioane euro, fondurile nerambursabile fiind de 1,4 milioane euro.

Lucrările de consolidare, restaurare şi conservare la "Observatorul Astronomic Vasile Urseanu" se vor ridica la 2,5 milioane euro, din care 1,7 milioane euro nerambursabili.

De asemenea, "reabilitarea şi consolidarea muzeului Dr. Nicolae Minovici" vor costa 4,2 milioane euro, din care nerambursabili sunt 3,36 milioane euro.

Toate aceste proiecte sunt prevăzute să demareze în luna octombrie, licitaţiile aferente urmând să fie organizate în septembrie.

Reabilitarea centrului istoric: "Suntem interesaţi să achiziţionăm clădiri de patrimoniu"

În luna septembrie urmează să fie organizate licitaţiile pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a Centrului Istoric, în urma rezilierii contractului dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi antreprenorul spaniol Sedesa.

La jumătatea lunii august, se lucra la refacerea studiilor de fezabilitate şi constatarea stadiilor fizice ale lucrărilor începute de Sedesa.

"Lucrăm la noii indicatori tehnico-economici, care vor fi propuşi spre aprobare Consiliului Local la finele lunii august. În septembrie ne-am propus să lansăm licitaţiile pentru lucrările de execuţie, ca până la finele anului să şi finalizăm străzile unde lucrările sunt mai avansate", ne-a spus domnul Şoşoacă.

În contractul reziliat o problemă se pare că a reprezentat-o şi faptul ca s-a licitat întreg pachetul de străzi şi constructorul nu a avut forţa necesară să lucreze pe toate străzile în acelaşi timp. "De aceea intenţionăm să împărţim lucrările licitate pe pachete mai mici, de o stradă, două, în funcţie de cum sunt ele configurate pe teren, unele mai mici, altele mai mari. Gândim cu noul consultant studii de fezabilitate şi indicatori tehnico-economici individuali, pe fiecare stradă în parte", afirmă domnul Bogdan Şoşoacă.

În zona pilot din Centrul Istoric sunt incluse 14 străzi. În prima etapa a programului finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti, din fonduri proprii şi din credite atrase de la Banca Europeană de Investiţii, vor fi reabilitate străzile, iar în etapa a doua vor fi modernizate clădirile. Întreg programul necesită peste 34 milioane de euro.

În etapa de reabilitare a străzilor se asigură utilităţile - apă, canal, gaze, iluminat stradal, şi pavarea străzilor cu materiale dure, piatră, granit.

Etapa a doua este în pregătire şi include reabilitarea faţadelor şi consolidarea imobilelor. Lucrările vizează, în primul rând, casele aflate în proprietatea primăriei (nu foarte multe, pentru că mare parte dintre ele au fost retrocedate). "Vrem să stimulăm şi proprietarii din zona prin puterea exemplului, dar este posibil să fie aplicate şi nişte prevederi legislative care să îi oblige să îşi reabiliteze faţadele", subliniază domnul Şoşoacă.

Imobilele din Centrul Istoric, aflate în proprietatea Primariei, urmează să fie expertizate (unele chiar au deja studiile făcute), consolidate şi reabilitate, după care vor fi concesionate prin licitaţii, pentru birouri, spaţii comerciale, locuinţe.

Chiar dacă traversăm o perioadă de criză economică şi de lichidităţi, Primăria Municipiului Bucureşti nu intenţionează să vândă active. Dimpotrivă, în această perioadă şi-a exprimat interesul să cumpere. Domnul Şoşoacă ne-a spus: "Acum este cea mai bună perioadă de achiziţii imobile monument şi, dealtfel, suntem în curs de a ne exprima dreptul de preempţiune pentru a cumpăra astfel de imobile. Legea impune ca prima dată să îşi exprime dreptul de preemţiune Ministerul de Finanţe şi apoi Primăria. Ne interesează clădirile monument. Vrem să creştem patrimoniul şi, pe această bază, să avem posibilitatea de a atrage mai multe credite pentru investiţii noi".

Parcările subterane: În acest an urmează să înceapă lucrările la cele patru mari parcări

Contractele pentru realizarea parcărilor subterane din piaţa Charles de Gaulle, Edgar Quinet, Piaţa Dorobanţi şi Walter Mărăcineanu vor fi atribuite, prin licitaţie în august şi septembrie. Toate aceste parcări sunt prevăzute să fie realizate în parteneriat public-privat. Primaria are studiul, partenerul face proiectarea, execuţia şi operarea pe perioada de timp pe care o oferă în licitaţie.

La jumătatea lunii august era deja încheiat contractul pentru parcarea subterană de la Universitate, cu 380 locuri de parcare. Aceasta urmează să fie finalizată în maximum 18 luni, începând din iulie 2010. Compania care a câştigat licitaţia este "Interparking Spania", care va face proiectarea, construcţia şi operarea parcării.

Parcarea Charles de Gaulle va avea trei etaje subterane, pe două nivele 760 locuri de parcare şi pe primul nivel circa 8.000 mp spaţii comerciale.

Studiul iniţial, care prevedea parcare pe toată suprafaţa subterană a pieţei, a fost modificat şi s-a inclus un parcaj subteran rutier.

Parcarea Edgar Quinet este prevăzută sub stradă, ocoleşte Facultatea de Arhitectură, are trei nivele, cu 380 locuri de parcare.

Pentru parcarea de la Piaţa Alba Iulia se reface studiul întrucât au apărut probleme legate de pasajele subterane şi cu devieri de reţele, este acolo şi un canal de termoficare. La finele lunii august, urmau să fie propuşi spre analiza şi aprobarea Consiliului General indicatorii tehnico-economici, iar în toamnă ar fi urmat să fie publicat anunţul de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor.

"Arena Bucureştiului" - proiect blocat de un articol de lege

Pentru proiectul "Arena Bucureştiului" - o nouă Sală polivalentă cu 16.000 de locuri, Primăria nu a avut decât un singur ofertant în cele două licitaţii organizate până acum pentru atribuirea lucrărilor, în condiţiile în care legea obligă iniţial să ai minim trei. "În momentul de faţă, prin simplificarea legislaţiei, este posibilă adjudecarea licitaţiei cu o singură ofertă, fapt ce ne dă speranţe pentru realizarea obiectivului. Proiectul urmează să fie realizat pe banii unui investitor privat, în concesiune de lucrări şi servicii (parteneriat public-privat). În septembrie va fi organizată pentru a treia oară licitaţia de atribuire", ne-a precizat domnul Şoşoacă.

Proiect pentru construcţii de noi grădiniţe

Primăria Municipiului Bucureşti intenţionează să construiască circa 20 de noi grădiniţe, pe baza unui credit de la Banca Europeană de Investiţii, de circa 60 de milioane de euro.

"Solicitarea a fost depusă la Guvern care trebuie să aprobe contractarea aces­tui împrumut. Sperăm ca în septembrie să avem un răspuns la această solicitare", ne-a mai spus Bogdan Şoşoacă, directorul executiv al Direcţiei Investiţii din Primăria Municipiului Bucureşti.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional