Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Primăria Municipiului Cernavodă: Cartier de locuinţe de 20 de milioane de euro

F.A. Investiţii /

Podul sf. Maria din Cernavodă

Podul sf. Maria din Cernavodă

Primăria Municipiului Cernavodă doreşte să implementeze atât proiecte de creare spaţii locative, de reabilitare a infrastructuurii edilitare, cât şi proiecte ce au în vedere promovarea turismului în zonă.

Cartier de locuinţe

În zona de nord a oraşului Cernavodă va fi înălţat un ansamblu de locuinţe în valoare de 20 milioane de euro. Cartierul va fi construit în decursul a 18 luni, se va întinde pe o suprafaţă de 7 ha şi va fi alcătuit din 21 de blocuri, cuprinzând un total estimativ de 252 apartamente.

Ansamblul de blocuri va fi amplasat la ieşirea spre localitatea Seimeni, în perimetrul delimitat de străzile R.Iordachescu - T.Stravru - I.D.Chirescu - DJ 223. Blocurile vor fi construite cu regim de înălţime parter şi etaj, având fiecare 10 - 12 apartamente şi vor cuprinde atât garsoniere, cât şi apartamente cu 2 sau 3 camere. Atât apartamentele, cât şi garsonierele vor fi dotate cu unităţi sanitare echipate complet, ventilate prin ghene de aerisire. Apartamentele cu 3 camere vor beneficia de un grup sanitar suplimentar.

Cartierul va fi amenajat cu parcaje auto, locuri de joacă şi platforme gospodăreşti, spaţii verzi cu amenajări şi dotări edilitare şi mobilier urban. Zona de locuinţe va beneficia de racorduri de alimentare cu energie electrică, telefonie, alimentare cu apă şi canalizare şi reţea de termoficare. Proiectul cartierului mai prevede spaţii pentru servicii, parcuri, locuri de joacă pentru copii, unităţi de învăţământ.

Lucrările de infrastructură aferente proiectului (canalizare menajeră, canalizare pluvială, alimentări cu apă, reţele de termoficare, alimentări cu energie electrică, iluminat public, ziduri de sprijin, trame stradale, parcari, etc) vor fi finanţate de Administraţia Locală Cernavodă. Proiectul va fi finanţat din surse proprii, surse atrase sau orice alte forme de surse legal constituite.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr.35/2010 a fost aprobat Programul de coordonare a modalităţii de construire locuinţe. De asemenea, a fost aprobată şi procedura de organizare şi selectare a antreprenorului / antreprenorilor care urmează să execute lucrările de construire a blocurilor (tronsoane) de locuinţe. Astfel, primăria va organiza, după elaborarea documentatiei pentru faza PT + DDE + CS, o licitaţie publică des­chisă, în cadrul căreia lucrările vor fi licitate în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 34/2006.

După finalizarea lucrărilor, locuinţele din ansamblu urmează să fie vândute către cetăţeni conform cererilor acestora înregistrate în baza de date a Biroului Patrimoniu - Cadastru. Preţul evaluat ce se va impune prin caietul de sarcini este de 490 euro/mp (TVA inclus). Condiţiile de calitate şi preţ vor fi stabilite printr-un Protocolul de înţelegere încheiat între Consiliul local Cernavoda şi antreprenori.

Port turistic Cernavodă

Administratia locală are în vedere, de asemenea, înfiinţarea unui Port turistic care să se integreze armonios în arhitectura urbanistică a oraşului. Construcţia va fi amplasată în aval de podurile care traversează Dunărea, la circa 1,5 km de oraş şi va avea o suprafaţă de 20.302 mp.

Portul va fi prevăzut cu ponton şi dane de acostare pentru vase mici şi medii, spaţii de agrement şi petrecere a timpului.

Prin amplasamentul şi infrastructura existentă, portul va oferi un potenţial ridicat de valorificare a turismului nautic, activităţi sportive şi de agrement.

Proiectul se află în faza de elaborare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, urmând ca pentru realizarea investiţiei să se atragă fonduri externe.

Amenajarea Centrului Civic

Un alt proiect de anvergură al Primăriei Cernavodă în anul 2010 este crearea unui Centru civic asemănător oraşelor europene. Aceasta implică reabilitarea spaţiului urban dezvoltat pe axa Primărie - Stadion, cu includerea parcului central şi a spaţiilor comerciale amplasate adiacent. Lucrările presupun o investiţie de aproape 3 milioane de euro.

Proiectul prevede reabilitarea Parcului Central prin amenajarea de alei vernaculare şi piaţete, reamenajarea scenei existente, inserarea unui skatepark, cu piste, ansambluri specifice şi zone de şedere pentru participanţi, amenajarea unui spaţiu umbrit de o pergolă. În partea de est a Parcului central a fost propusă realizarea unui amfiteatru cu scenă pentru organizarea de spectacole în aer liber.

Tot în Centrul Civic, conform proiectului, va fi creată o esplanadă pietonală, prin închiderea circulaţiei carosabile pe strada care traversează zona centrală. În zonă va fi amplasată o fântână muzicală şi vor fi inserate elemente arhitecturale ca paviment decorativ, pergole, fântani arteziene.

Proiectul prevede, de asemenea, rezolvarea problemei parcărilor şi a fluxurilor de circulaţie din zona centrală.

Modernizarea reţelei de apă

Primăria Municiului Cernavodă mai doreşte să implementeze un proiect de reabilitare a infrastructurii edilitare ce cuprinde: reabilitarea sistemului de canalizare menajeră şi pluvială din zona centrală a oraşului Cernavodă, reabilitarea staţiilor de pompare ape uzate, extinderea reţelei de canalizare şi reabilitarea conductei de aducţiune apă potabilă în zona de traversare a canalului Dunăre - Marea Neagră.

Pentru îndeplinirea acestor obiective vor fi investite 2,5 milioane de euro, asigurate de Compania Nationala de Investiţii ( CNI) şi de la bugetul local.

În primă fază se va executa reţeaua de canalizare în cartierele Dealul Sofia şi Voicu Danciu, urmând reabilitarea canalizărilor menajere şi pluviale în zona centru pe strada Dacia. În cadrul aceluiaşi proiect se va reabilita şi conducta de aducţiune apă potabilă pe un tronson de 820 m ce traversează podul Sf Maria şi vor fi reabilitate patru staţii de pompare ape uzate SP Atom, SP CNE, SP parc şi SP Columbia.

La jumătatea lunii iunie erau aprobaţi indicatorii tehnico - economici şi principalele caracteristici tehnice pentru realizarea obiectivului de investiţii, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie.

Centru de management al situaţiilor de urgenţă la Cernavodă

La stadiu de proiect se află şi realizarea în oraşul Cernavodă a unui Centru de management al situaţiilor de urgenţă, pentru asigurarea resurselor şi coordonarea acţiunilor în situaţii de urgenţă.

Centrul ar fi primul primul de acest fel din oraş. În cadrul său urmează să se desfăşoare activităţi de informare, monitorizare, pregătire specifice situaţiilor de urgenţă. Se va asigura, de asemenea, colaborarea permanentă între instituţiile care actionează în cazul situaţiilor de urgenţă (inundaţii, cutremure, accident nuclear, alunecări de teren, incendii, căderi abundente de zapadă, intervenţii medicale).

Până la jumătatea lunii iunie, Primăria oraşului realizase studiul de fezabilitate pentru construirea Centrului de management pentru situaţii de urgenţă, urmează proiectul tehnic şi găsirea fondurilor necesare pentru realizarea investiţiei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional