Primăria Piteşti a alocat 5,9 milioane de lei pentru investiţii noi
Investiţii / 05 septembrie 2014

Bugetul total al Primăriei Piteşti, în acest an, este de 192,7 milioane de lei, dintre care 165,3 milioane lei au fost alocate pentru investiţiile în continuare, iar 5,9 milioane lei pentru investiţiile noi, ne-au declarat reprezentanţii municipalităţii. În cea de-a doua categorie intră proiecte precum forajul izvoarelor pe raza municipiului precum şi extinderea reţelei de iluminat public.
În ceea ce priveşte lucrările de asfaltare, primăria a prevăzut 8 milioane lei pentru aceste investiţii, iar pentru lucrările la reţeaua de apă şi canalizare au fost alocate 2,6 milioane lei (Calea Câmpulung II şi Canalul Pluvial Craiovei).
Programul de investiţii pe anul 2014 al Primăriei Piteşti nu include şi reabilitarea termică a blocurilor. Totuşi, oficialii primăriei ne-au spus că actualul sistem de finanţare a lucrărilor de reabilitare termică este eficient, dar de durată şi condiţionat de acordul asociaţiilor de proprietari.
Sursele de finanţare ale municipalităţii pentru investiţiile din acest an sunt bugetul de stat, bugetul local şi fondurile Uniunii Europene.
La capitolul investiţii cu finanţare din fonduri europene, reprezentanţii locali ne-au precizat modernizarea Parcului Ştrand, realizarea centrului multifuncţional, pasajul rutier Podul Viilor, modernizarea străzilor zona II Calea Câmpulung, proiectul de reabilitare a infrastructurii urbane, precum şi extinderea şi reabilitarea termică a şcolii nr.19, sau modernizarea străzilor Lânăriei, Târgul din Vale şi Costache Negri.
Parcul Lunca Argeşului, investiţie de 40,5 milioane lei
Primăria Municipiului Piteşti a semnat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului proiectul "Creare parc Lunca Argeşului" în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de Dezvoltare Urbană", conform datelor de pe site-ul instituţiei. Investiţia cu o valoare totală de 40,5 milioane lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 19 milioane lei, şi-a propus reabilitarea unei zone verzi de 24 de hectare, urmărindu-se creşterea calităţii peisajului şi a gradului de confort al locuitorilor.
În cadrul proiectului au fost realizate o serie de amenajări, respectiv împrejmuirea parcului, amenajarea accesului, alei carosabile, fântâni arteziene şi parcare la nivelul terenului, precum şi o scenă pentru activităţile în aer liber. De asemenea, a fost amenajată o bază sportivă cu două terenuri de tenis de câmp şi două terenuri multifuncţionale de fotbal şi baschet, locuri de joacă pentru copii şi o zonă pentru şahişti.
3,5 milioane lei pentru un sistem de supraveghere în zona Podul Viilor
Primăria Piteşti a mai aprobat şi proiectul "Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în zona Podul Viilor - Parc Ştrand din Municipiul Piteşti" în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1" Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de Dezvoltare Urbană". Investiţia în valoare de 3,5 milioane de lei presupune achiziţia şi instalarea unui sistem de supraveghere în zona Podul Viilor precum şi amenajarea unui centru de supraveghere.
Modernizarea podului peste râul Argeş
Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, a semnat contractul de modernizare a podului peste râul Argeş, investiţia având o valoare de 12,6 milioane lei, fiind derulată în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de Dezvoltare Urbană".
Obiectivul general al proiectului este reabilitarea infrastructurii urbane din municipiul Piteşti, prin creşterea accesibilităţii, îmbunătăţirea transportului public şi asigurarea condiţiilor bune de trafic.
Lucrările la podul nou vor consta, printre altele, în reparaţii cu mortare şi betoane speciale ale zonelor cu beton degradat, injectarea fisurilor din structura de rezistenţă, precum şi montarea unui parapet de siguranţă pentru circulaţia de tip foarte greu.
Parcarea Bowling, amenajată cu fonduri europene
Municipalitatea din Piteşti derulează prin POR proiectul "Modernizare Parcare Bowling", în cadrul Axei prioritare 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de Dezvoltare Urbană". Obiectivul proiectului este amenajarea terenului într-o parcare pentru cel puţin 170 de autoturisme, care să deservească manifestările sportive şi culturale desfăşurate la obiectivele din zonă, respectiv Parcul ştrand şi Bazinul Olimpic.
Parcul ştrand, modernizat cu aproape 7 milioane lei
Proiectul "Modernizare Parc ştrand" a fost semnat de primarul Tudor Pendiuc şi de Liviu Muşat, directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, iar investiţia este realizată în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de Dezvoltare Urbană". Valoarea totală a proiectului este de 6,9 milioane lei, din care valoarea totală eligibilă este de 5,4 milioane lei.
Lucrările de modernizare vor consta în reabilitarea aleilor, înlocuirea mobilierului urban, amenajarea unor gradene din beton armat sub forma unor banchete turnate, amenajarea locului de joacă de lângă intrarea principală şi înlocuirea a trei poduri dintre cele existente cu unele din structură metalică.
18,8 milioane lei pentru reabilitarea străzilor Lânăriei, Târgul din Vale şi Costache Negri
De asemenea, Primăria Piteşti a semnat contractul de finanţare nerambursabilă "Modernizare Străzi Lânăriei, Târgul Din Vale, Costache Negri Din Municipiul Piteşti" în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 " Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de Dezvoltare Urbană". Valoarea totală a investiţiei este de 18,8 milioane lei, dintre care fondurile nerambursabile - 14,8 milioane lei.
Vor fi reabilitate străzile Lânăriei (1800m), Târgul din Vale (817m), Costache Negri (970m), fiind necesară refacerea structurii rutiere pentru aducerea străzilor la parametri impuşi de normele în vigoare. Potrivit primăriei, străzile propuse pentru modernizare au caracter de străzi de legătură, străzi de categoria a doua, suprafaţa totală cuprinzând partea carosabilă, trotuarele, spaţiile de parcare, spaţiile verzi şi zona de siguranţă a străzilor. În plus, proiectul va consta în modernizarea parcărilor existente şi realizarea de parcări noi, modernizare străzilor laterale, amenajarea accesului la proprietăţi, precum şi amenajarea intersecţiei cu calea ferată.
Modernizarea iluminatului public în zona Podul Viilor - Calea Câmpulung
Pentru acest proiect, Primăria Piteşti va investi 1,7 milioane de lei, în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1, "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de Dezvoltare Urbană".
Obiectivul general al proiectului este modernizarea infrastructurii urbane, pentru creşterea accesibilităţii, îmbunătăţirea transportului public şi asigurarea condiţiilor bune de trafic, respectând principiile dezvoltării sustenabile în municipiul Piteşti, până în anul 2015.
Potrivit datelor furnizate de municipalitatea piteşteană, va fi realizată o instalaţie performantă de iluminat, uşor de întreţinut şi cu costuri reduse, pentru creşterea gradului de confort al cetăţenilor din municipiul Piteşti, prin extinderea iluminatului public (montarea de corpuri de iluminat stradal pe stâlpi noi şi realizarea unei reţele subterane cu conductoare protejate).
Centru multifuncţional în locul cinematografului Bucureşti
Proiectul "Realizare Centru Multifuncţional" aprobat de Primăria Piteşti şi inclus în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 " Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de Dezvoltare Urbană", are o valoare totală de 17,3 milioane lei, dintre care 5,7 milioane lei sunt fonduri nerambursabile. Obiectivul proiectului constă în îmbunătăţirea serviciilor culturale şi creative din Piteşti prin transformarea cinematografului Bucureşti într-un centru cultural multifuncţional modern, care să îndeplinească standardele şi cerinţele actuale în domeniu. Reprezentanţii locali susţin că acest centru va oferi posibilitatea organizării de concerte prin amenajarea unui spaţiu în care Filarmonica Piteşti să îşi desfăşoare activitatea. De asemenea, aici vor putea fi organizate expoziţii, vernisaje, conferinţe şi simpozioane.
Pasaj rutier de 40 de milioane de lei
Contractul de finanţare nerambursabilă "Pasaj Rutier Podul Viilor din Municipiul Piteşti" aprobat de municipalitate are o valoare de 40,8 milioane de lei, iar finanţarea a fost făcută prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de Dezvoltare Urbană.
Obiectivul proiectului este realizarea pasajului rutier Podul Viilor care va asigura continuitate între strada Depozitelor şi strada Costache Negri. Pasajul va fi construit în paralel cu podul de cale ferată si va avea o lungime de 53 m, lăţime de 10,20 m, două deschideri de 24 m şi rampe de acces dinspre străzile Costache Negri şi Depozitelor.
Proiect de reabilitare a infrastructurii urbane din Piteşti
Primăria Piteşti a aprobat un contract de finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii urbane din municipiu, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul "Poli de Dezvoltare Urbană". Valoarea totală a proiectului este de 90 de milioane de lei, dintre care 70,5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile de la FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională). Proiectul îşi propune reabilitarea şi reconfigurarea tuturor spaţiilor aparţinând domeniului public al municipiului Piteşti existent în faţa sau între blocurile de locuinţe şi instituţiile publice, în zonele Războieni, Exerciţiu, Teilor, Mărăşeşti, Smeurei, I. C. Brătianu (porţiunea până în Liceul Armand Călinescu) şi Calea Bucureşti, pe o suprafaţă de intervenţie de 35,60 hectare. Lucrările constau în reabilitarea aleilor pietonale şi carosabile, a parcărilor, spaţiilor verzi, precum şi a locurilor de joacă, a mobilierului urban sau a locurilor de depozitare pentru deşeurile menajere.
Şcoala Nr.19, modernizată cu aproape 20 milioane lei
Primarul Tudor Pendiuc a semnat contractul de finanţare nerambursabilă "Extinderea şi reabilitarea termică a şcolii nr. 19 din Piteşti", proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa prioritară 3 - ,,Îmbunătăţirea infrastructurii sociale", Domeniul de intervenţie 3.4 - ,,Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă". Valoarea totală a proiectului este de 19,7 milioane de lei, iar FEDR a contribuit cu 12,2 milioane lei.
Obiectivul proiectului constă în extinderea unităţii de învăţământ existente cu încă trei corpuri de clădire având regimul de înălţime P, P+2 si P+1, cuprinzând 19 sali de clasă, un centru de informare, un cabinet fonetic pentru limbi moderne, o sală informatică, o sală de cursuri de 100 locuri cu anexe, un spaţiu pentru servirea mesei, cancelarie, 10 grupuri sanitare pentru elevi şi una amenajată pentru copiii cu dizabilităţi, două grupuri sanitare pentru cadrele didactice, cabinet medical cu anexe, cabinet logopedic, cabinet psihopedagogic.
Reabilitarea străzilor din Zona II Câmpulung
Contractul de finanţare "Modernizare străzi Zona II Calea Câmpulung" este finanţat tot prin Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 4,3 milioane de lei. Lucrările vor viza asfaltarea reţelei de drumuri din cartierul Calea Câmpulung şi construcţia reţelei de canalizare pluvială pe drumurile aferente.