Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Primăria sectorului 1 construieşte 450 de locuinţe sociale şi modernizează 140 de străzi

F.A. Investiţii /

Andrei Ioan Chiliman, primar sector 1

Andrei Ioan Chiliman, primar sector 1

Administraţia locală a sectorului 1 a prins în bugetul de investiţii fondurile necesare pentru reabilitarea şi modernizarea a 140 de străzi. Aceste artere se află în cartierele Bucureştii Noi, Chitila, Dămăroaia, Băneasa şi zona centrală. Totodată, Primăria sectorului 1, prin Direcţia Investiţii, va demara, în acest an, construirea unui cartier de locuinţe sociale în zona Odăi. Proiectul prevede amenajarea a 450 de apartamente şi garsoniere.

Alte obiective importante sunt consolidarea şi refuncţionalizarea Teatrului Bazilescu, consolidarea şi extinderea clădirii primăriei din bulevardul Banu Manta şi a imobilului din Piaţa Amzei, precum şi realizarea a două rampe de colectare a deşeurilor electrice şi electronice.

Bani de la Banca Mondială pentru utilităţi

Finanţările investiţiilor sunt asigurate dintr-un credit de 45 milioane de euro de la Banca Mondială, fonduri destinate extinderii reţelelor de apă şi canalizare, dar şi modernizării sistemului rutier din zonele periferice ale sectorului 1. Este vorba despre Odăi, Chitila, Vatra Nouă şi Străuleşti. Pentru acest proiect şi Primăria sectorului 1 va aloca, de la bugetul local, 20 milioane de euro.

Un credit BIRD va fi utilizat pentru consolidarea şi extinderea sediului primăriei, iar suma de 1.700.000 de lei din creditul acordat de BCR va fi cheltuită pentru modernizarea sistemului rutier.

De la bugetul local, consilierii au repartizat 63 de milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere din Dămăroaia, Băneasa şi zona centrală. La aceste fonduri se adaugă alte 5 milioane lei pentru realizarea canalizării şi alimentării cu apă pe 15 străzi de cotă joasă din zona lacurilor.

Consolidări de spitale şi biserici

Aleşii locali ai sectorului 1 au alocat banii necesari şi pentru programul de reconsolidare şi construire de noi lăcaşuri de cult. Astfel, vor fi finalizate lucrările la bisericile Sf. Martiri Brâncoveni din cartierul Pajura, Sf. Mina din cartierul Vatra Nouă şi Învierea Domnului din cartierul Chitila. Vor începe, tot în acest an, şi lucrările de consolidare la biserica Sf. Nica dintr-o Zi şi la alte două lăcaşe de cult monumente istorice (Mavrogheni şi Pitar Moş). Programul se cifrează la 5 milioane de lei, bani din bugetul local.

Primăria va finaliza lucrările de consolidare la Spitalul de Oftalmologie şi va mansarda Spitalul de Urgenţă.

Proiecte ADP sector 1

Administraţia Domeniului Public (ADP) sector 1 va moderniza şi reamenaja aleile dintre blocuri în cartierele Aviaţiei, Băneasa, 1 Mai şi Griviţei şi va reabilita aproximativ 100 de străzi şi trotuarele aferente. Totodată, vor fi modernizate locurile de joacă pentru copii de pe raza sectorului (program demarat anul trecut). Din programul de investiţii al ADP face parte şi amenajarea parcurilor Venus, Bazilescu şi Kiseleff.

Peste 105 milioane de lei pentru unităţile şcolare

Direcţia de Administrare a Învăţământului Preuniversitar are la dispoziţie, în acest an, peste 105 milioane de lei pentru investiţii. Vor fi consolidate 13 unităţi şcolare (14 milioane de lei), vor fi extinse alte 16 unităţi (28 milioane de lei), iar 17 şcoli vor avea instalate centrale termice noi (4 milioane de lei). Primăria va amenaja curtea a nouă şcoli (6,6 milioane de lei) şi va realiza branşamentele la utilităţi pentru alte 26 de unităţi de învăţământ (1,7 milioane de lei).

Încă 44 de şcoli vor fi expertizate tehnic (1,1 milioane de lei), iar 84 de şcoli vor avea dotări noi (14 milioane de lei). Programul de reparaţii curente are, în acest an, o valoare de 36, 5 milioane de lei şi cuprinde 97 de şcoli.

Continuă modernizarea şi consolidarea spitalelor

Administraţia Fondului Imobiliar al Unităţilor Sanitare Publice va derula lucrări de consolidare la spitalele de Oftalmologie din Piaţa Lahovari, de chirurgie plastică şi reparatorie din Calea Griviţei, de obstretică şi ginecologie Filantropia, de urgenţe pentru copii şi la spitalul Sf. Maria. Va începe şi consolidarea spitalului de Nefrologie Carol Davila, construirea unui nou corp la Spitalul de Nefrologie şi Hemodializă, precum şi a unei noi secţii de chirurgie plastică, reparatorie şi arsuri la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Bugetul de investiţii al sectorului 1 este, în acest an, de 226,8 milioane de lei. Din această sumă, 39,4 milioane de lei sunt din bugetul local, 915.000 lei - bugetul finanţat integral sau parţial din venituri proprii, 8,8 milioane de lei - bugetul din surse proprii, 23,7 milioane de lei - împrumuturi interne şi 154 milioane de lei - suma alocată din fondul de rulment pentru investiţii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional