Primăria Sfântu Gheorghe pregăteşte investiţii de 125 milioane lei
Investiţii / 03 iunie 2015
Bugetul total de investiţii preconizat de Primăria Sfântu Gheorghe în 2015 este de 125,6 milioane lei, urmând ca pentru investiţiile în derulare să fie alocate 115,3 milioane, iar proiectele noi să beneficieze de circa 10,2 milioane lei, pentru dotări independente şi alte cheltuieli, după cum ne-au transmis reprezentanţii instituţiei.
Aceştia ne-au declarat: "Cele mai mari investiţii noi pe care le derulăm în acest an sunt sistemul fotovoltaic pentru producerea de energie electrică pentru iluminatul public şi alimentarea unor instituţii, amenajarea spaţiilor pietonale din centrul istoric, respectiv modernizarea străzilor Kos Karoly, Lăcrămioarei şi Vânătorilor".
Pentru lucrările de asfaltare a străzilor, primăria va cheltui 5,4 milioane lei în 2015, în timp ce investiţiile la reţeaua de apă şi canalizare vor beneficia de 61,8 milioane lei, lucrările urmând să fie realizate prin SC Gospodărie Comunală SA Sfântu Gheorghe.
Potrivit reprezentanţilor companiei, sursele de finanţare pentru investiţiile din acest an sunt bugetul local, bugetul de stat, fondurile de la Uniunea Europeană şi creditele externe.
În ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, autorităţile locale ne-au declarat că au fost aprobate criteriile de cofinanţare a lucrărilor, fiind depuse nouă cereri, însă nici una nu a îndeplinit criteriile eliminatorii prevăzute. "Deşi s-ar părea că valoarea contribuţiei proprietarilor de apartamente nu este mare, sunt cazuri în care proprietarii nu pot finanţa partea lor din aceste lucrări, astfel că procesul de reabiltare termică încetineşte sau chiar nu se realizează", ne-au mai spus sursele citate.
Informaţiile transmise de Primăria Sfântu Gheorghe arată că cele mai mari investiţii în infrastructură derulate de municipalitate din fonduri europene sunt, printre altele, reabilitarea spaţiilor pietonale din centrul istoric, dezvoltarea mediului de afaceri în Sfântu Gheorghe, precum şi refacerea unor străzi.
Reprezentanţii locali ne-au vorbit şi despre planurile lor pentru atragerea mai multor investitori în municipiu, menţionând aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru stimularea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă în Sfântu Gheorghe. Aceştia ne-au subliniat: "Obiectivul principal al schemei îl reprezintă dezvoltarea regională a municipiului Sfântu Gheorghe prin susţinerea realizării de investiţii şi a creării de noi locuri de muncă aferente investiţiilor astfel finanţate. Obiectivele secundare sunt: creşterea gradului de ocupare al forţei de muncă şi stimularea agenţilor economici care dezvoltă activităţi economice cu efecte în plan economico-social. Durata schemei de ajutor de minimis este de cinci ani, respectiv perioada 1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2018.
Primăria a dat startul la eficientizarea energetică a blocurilor
Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a început şi în acest an programul de reabilitare termică a blocurilor, potrivit datelor disponibile pe site-ul instituţiei, care arată că pot aplica pentru lucrări acele asociaţii de proprietari care nu au datorii la furnizorii de utilităţi, şi care au la dispoziţie o cincime din valoarea lucrărilor, ceea ce reprezintă aportul propriu, urmând ca restul cheltuielilor să fie acoperite de către municipalitate din bugetul local, prin programe guvernamentale şi surse europene.
Reprezentanţii locali au precizat: "Intenţia de participare la acest program trebuie anunţată prin depunerea cererii la Compartimentul de Relaţii cu Publicul, Informaţii şi Registratură din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. Documentaţia, pe lângă cererea completată, mai trebuie să cuprindă şi procesul-verbal întocmit de asociaţia de proprietari, din care reiese faptul că majoritatea locatarilor sunt de acord cu izolarea termică a blocului. Pot aplica la acest program acele asociaţii de proprietari care, la momentul depunerii cererii, pot face dovada faptului că au la dispoziţie 20% din cheltuielile lucrărilor de izolaţii".
Documentaţiile depuse vor fi evaluate de către o comisie numită de Consiliul Local. Printre criteriile de evaluare figurează şi anul de construcţie al blocului care se doreşte a fi izolat termic, materialul de construcţie şi locul acestuia în oraş. Potrivit autorităţilor locale, blocurile construite din elemente prefabricate din beton vor obţine punctaj mai mare decât clădirile care au fost construite înainte de anii 1950. Condiţiile de participare la Programul local privind creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din oraş au fost adoptate în şedinţa Consiliului Local din data de 31 octombrie 2013.
Refacerea centrului oraşului, finalizată în 2015
Primăria Sfântu Gheorghe a început lucrările de reconstruire a pieţei Libertăţii, urmând ca, până la sfârşitul lunii iulie, să fie amenajată noua piaţă centrală, în spaţiul dintre sediul Prefecturii judeţului Covasna şi clădirea Bazarului, conform datelor municipalităţii. Proiectul cuprinde şi spaţiul delimitat de clădirea teatrului şi cea a colegiului "Szekely Miko", iar câştigătorul lucrărilor a fost Planshow SRL, pe baza propunerii arhitectului Zsigmond Pal. Potrivit reprezentanţilor locali, parcul Elisabeta va fi extins în direcţia Consiliului Judeţean Covasna, iar în acest spaţiu se va amenaja aşa-numitul deal al balaurului care va reprezenta figura adversarului înfrânt al Sfântului Gheorghe, realizată într-o formă stilizată.
Primarul Antal Arpad a declarat că scopul instituţiei pe care o conduce este să restricţioneze traficul auto din zona centrală a oraşului şi să creeze un mediu sigur şi confortabil pentru pietoni şi biciclişti.
În opinia edilului, această schimbare va constitui un răspuns la problema ridicată de reprezentanţii de la urbanistică, potrivit căreia oraşul, în forma sa actuală, nu are o piaţă centrală.
Antal Arpad a declarat că investiţia se împarte în două componente, iar execuţia lucrărilor se va derula în mai multe etape: "Lucrările efectuate în spaţiul din faţa administraţiei publice judeţene şi a galeriei de artă vor fi realizate cu forţe proprii, urmând să fie finalizate până la mijlocul lunii iulie. În ceea ce priveşte modernizarea zonei din faţa teatrului, lucrările vor începe, de asemenea, în acest an, procedura de achiziţii publice a fost încheiată cu succes, contractul fiind câştigat de un grup de antreprenori locali".
Primarul a subliniat faptul că lucrările cuprinse în reabilitare nu vizează doar zona centrală a oraşului şi că acestea se desfăşoară pe tot cuprinsul oraşului, începând de la strada Cişmelei, strada Toamnei şi până la strada Pârâului.
În opinia sa, investiţia din centrul oraşului nu va afecta spaţiile verzi, ci acestea vor fi extinse. De asemenea, primarul a subliniat că vor fi amenajate 40 de locuri de parcare noi pe strada Libertăţii: "În vederea rezolvării problemelor de parcare, Consiliul local va preda una dintre platformele de parcare din piaţa Mihai Viteazul administraţiei publice judeţene şi instituţiei prefectului, spre administrare".
Potrivit surselor citate, în 2015 vor fi încheiate şi lucrările de reabilitare ale străzilor Gabor Aron şi Spitalului care delimitează centrul istoric al oraşului: "Pe strada Gabor Aron au fost efectuate lucrările subterane, urmând să fie turnat covorul asfaltic, deoarece contractul a fost încheiat cu executantul de lucrări. Pe strada Spitalului, majoritatea reţelelor subterane au fost schimbate anul trecut. Au mai rămas de executat unele lucrări ale companiei de electricitate şi, odată cu finalizarea acestora, se va trece la turnarea asfaltului, termenul de finalizare fiind programat la sfârşitul lunii iulie".
În plus, până la finalul anului va fi încheiată şi refacerea străzii Kossuth Lajos, care va fi pavată cu piatră cubică, aceasta având rolul să informeze conducătorii auto că se apropie de zona pietonală.