Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Primăria Tulcea alocă, în acest an, aproape 51,5 milioane de lei pentru investiţii

F.A. Investiţii /

Primăria Tulcea alocă, în acest an, aproape 51,5 milioane de lei pentru investiţii

Municipalitatea din Tulcea are un program de investiţii pentru anul în curs, în valoare de circa 51,43 milioane de lei, ne-a precizat Marius Naum, purtătorul de cuvânt al primăriei. Defalcat pe trimestre, acest buget este divizat după cum urmează: 15,84 milioane de lei pentru primul trimestru, 25,41 milioane - destinate celui de-al doilea trimestru, 8,16 milioane de lei vor fi utilizate în trimestrul al treilea, în timp ce peste 2 milioane de lei urmează să fie cheltuite în ultimul trimestru al anului în curs.

Din întreg bugetul aferent acestui an, 8,38 milioane lei provin de la bugetul local, peste 18 milioane de lei reprezintă bani din fondul de rulment, circa 1,31 milioane de lei sunt din fondul special obţinut din ratele pentru locuinţe, mai mult de 1,18 milioane de lei reprezintă bani din fondul special constituit din taxele locale, 296.000 de lei - surse din trezoreria statului, peste 3,82 milioane provin din credite de la BCR, aproape 5,13 milioane de lei - împrumuturi de la BRD, 71.000 sunt fonduri Phare, alte 13,13 milioane fiind bani din bugetul de stat (10,5 milioane pentru sectorul energiei termice, 70.000 lei pentru cadastru şi 2,56 milioane lei pentru învăţământ).

Din banii de la BCR, sunt finanţate mai multe obiective de investiţii, printre care se numără şi contorizarea consumului de energie termică a populaţiei din Municipiul Tulcea - 558.000 de lei. Proiectul trebuie terminat la finalul celui de-al doilea trimestru. De asemenea, va fi modernizată strada Plopilor, din suburbia Tudor Vladimirescu, lucrare în valoare de 530.000 de lei. Printre altele, se află în derulare lucrările de contorizare a alimentării cu apă la nivel de scară de bloc, programul prevăzând 145 de scări (675.000 de lei), reabilitarea puţurilor cu apă în zona Bogza şi instituirea zonei de protecţie (977.000 de lei), extinderea reţelei de canalizare menajeră în Tulcea - 713.000 de lei, extinderea canalizării menajere pe strada I. Neniţescu (164.000 de lei). Majoritatea lucrărilor finanţate din creditele con-tractate de la BCR se află în etapa de finalizare.

Din sumele alocate de la bugetul local, primăria derulează o serie de investiţii care vor fi terminate în diferite momente ale anului în curs. Cele mai multe dintre acestea presupun executarea lucrărilor de construcţii şi achiziţii. De asemenea, câteva dintre programe au ca ţintă repararea, extinderea şi modernizarea unor instituţii de învăţământ. Astfel, pentru acest an sunt vizate pentru reparaţii capitale şcoala cu clasele I-VIII "Al.Ciucurencu" (610.000 lei), Grupul Şcolar "Anghel Saliny" (383.000 lei), Colegiul Tehnic "Henri Coandă" (460.000 lei), Colegiul Economic "Delta Dunării" (200.000 lei), Grupul Şcolar de Industrie Alimentară din municipiu (300.000 lei).

Tot de la bugetul local vor fi finanţate şi lucrările de modernizare a infrastructurii edilitare din cartierul Prelungirea Taberei - 300.000 de lei, precum şi cele de eliminare a deversărilor necontrolate a apelor pluviale şi menajere în lacul Ciuperca - 900.000 de lei. Municipalitatea investeşte, în acest an, 400.000 de lei în reabilitarea reţelelor de canalizare din oraş, alte 287.000 de lei urmând să fie cheltuite pentru extinderea reţelei de canalizare menajeră, cea de-a treia fază a acestui proces costând 250.000 de lei. Suma de 1 milion de lei va fi utilizată în vederea refacerii staţiei de pompare a apelor pluviale, colectoarele pentru apele pluviale necesitând 300.000 de lei - bani de la bugetul local.

Din creditele contractate de la BRD, cea mai costisitoare investiţie, de 1 milion de lei, este construirea străzilor din cartierul Prelungirea Taberei, program care va fi derulat până la începutul celui de-al patrulea trimestru. Pentru conducta de transport apă aferentă Staţiei de tratare a apei au fost destinate 917.000 de lei din banii împrumutaţi de la BRD, în timp ce, în vederea derulării lucrărilor de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă pe strada Podgoriilor au fost alocate 700.000 de lei. Canalizarea menajeră din această zonă a costat 315.000 lei.

Cea de-a doua etapă de refacere a reţelelor de apă şi canalizare din Tulcea, proiecte în valoare de 400.000 şi, respectiv 800.000 de lei, este finanţată tot din bani de la BRD. Reamenajarea şi reechiparea staţiei de pompare a apelor pluviale presupune alocarea a 997.000 de lei de la aceeaşi bancă.

Modernizarea infrastructurii edilitare din cartierul Prelungirea Taberei, care costă 71.000 de lei, este finanţată din fonduri Phare.

Dintre obiectivele investiţionale desfăşurate din bani de la bugetul de stat, domnul Naum ne-a menţionat derularea etapelor a treia, a cincea şi a şasea din procesul de reabilitare a sistemului de încălzire şi apă caldă de consum din oraş (1,6 milioane, 2,27 milioane, respectiv 2,15 milioane de lei), transformarea punctelor termice 14 şi 43 în centrale termice pe gaze naturale (1,8 milioane de lei), elaborarea cadastrului imobiliar (70.000 de lei), precum şi lucrările de refacere a mai multor instituţii de învăţământ, în valoare totală de 2,1 milioane de lei.

Printre cele mai importante investiţii din fondul de rulment se numără remodelarea urbană a Pieţei Civice, proiect ce valorează 1,9 milioane de lei, reabilitarea sistemului de încălzire şi apă caldă - etapa a şaptea, întocmirea unor planuri urbanistice zonale (PUZ), în valoare totală de 361.000 de lei, construirea unor locuinţe în blocul B4, de 1,48 milioane de lei, realizarea conductei de apă pentru Staţia de tratare a apei - 1,49 milioane de lei, prima şi a doua etapă de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă din municipiu (2,14 milioane, respectiv 694.000 de lei), reconstrucţia ecologică a Lacului Ciuperca - circa 1,18 milioane de lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional