Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

PRIMARUL MARIUS STAN:"Municipiul Galaţi are 110 milioane lei pentru investiţiile din acest an"

Investiţii /

"Municipiul Galaţi are 110 milioane lei pentru investiţiile din acest an"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Municipiului Galaţi a alocat un buget de 110,2 milioane de lei pentru obiectivele de investiţii din 2015, după cum ne-a declarat primarul localităţii, Marius Stan. Domnia sa ne-a precizat că investiţiile noi vor beneficia de 2 milioane de lei şi că proiectele în desfăşurare au un buget de 72,4 milioane lei, în timp ce valoarea alocată pentru alte cheltuieli de investiţii este de 35,7 milioane lei.

    Printre cele mai mari investiţii noi care vor fi derulate de primărie în 2015 se numără construirea de locuinţe sociale (Micro 17 şi Drumul Viilor nr. 8), reabilitarea străzilor (Valea Oraşului, Traian, Mihai Bravu, Anghel Saligny, Tecuci), eficientizarea transportului public local, precum şi realizarea unei pasarele pietonale pe bulevardul Brăilei, în zona Spitalului Judeţean.

    Pentru finanţarea investiţiilor din acest an, municipiul Galaţi va folosi fonduri structurale, fonduri de la bugetul local şi credite interne, după cum ne-a spus edilul Marius Stan.

    Domnia sa susţine că municipalitatea va cheltui 35,1 milioane de lei pentru lucrările de asfaltare, precum şi pentru cele privind reţeaua de apă şi de canalizare.

    În ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, Marius Stan ne-a spus că, începând din 2012, municipalitatea şi-a manifestat intenţia să participe la programul de reabilitare finanţat prin POR 2007-2013, Axa prioritară 1- Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere, Domeniul major de intervenţie 1.2 - Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe.

    Domnul Stan a adăugat: "În conformitate cu prevederile ghidului de finanţare a programului sus menţionat, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Galaţi suportă o cofinanţare de 10%, 20%, 30%, în funcţie de venitul mediu al beneficiarilor din blocurile respective. Pentru proiectele aflate în implementare, conform tabelului proprietarilor - beneficiari finali ai reabilitării termice -, contribuţia proprie a municipiului Galaţi este de 30% pentru şase blocuri de locuinţe, respectiv de 20% pentru cinci blocuri de locuinţe. Precizez că proprietarii apartamentelor contribuie cu 10% în cazul celor 6 blocuri, respectiv 20% în cazul celorlalte 5 blocuri. Diferenţa de 60% reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională".

    Finanţarea reabilitării termice a blocurilor, îngreunată de birocraţie

    Potrivit sursei citate, în 2015 vor fi reabilitate termic 11 blocuri de locuinţe, având în vedere contractele de finanţare nerambursabilă încheiate între primărie şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

    Marius Stan consideră că actualul sistem de finanţare a lucrărilor de reabilitare termică solicită un număr mare de documente ce trebuie întocmite de asociaţia de proprietari, pe de o parte, şi de municipalitate, pe de altă parte.

    Perioada de evaluare a proiectelor este foarte mare şi nejustificată faţă de amploarea acestor investiţii şi implică riscul depăşirii termenului limită al Programului Operaţional Regional 2007- 2013, ne-a precizat edilul, subliniind: "Există o dificultate în unificarea opiniilor proprietarilor privind forma finală a blocului în urma reabilitării termice. În plus, avem o lipsă a instrucţiunilor detaliate privind întocmirea bugetului proiectului pe baza devizului general şi a altor categorii de cheltuieli. Procedura îndelungată şi dificilă a achiziţiilor publice riscă să împiedice finanţarea nerambursabilă".

    Pentru programele de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, Primăria Galaţi are în derulare proiecte europene în valoare totală de circa 3,4 milioane de euro.

    Un alt proiect cu finanţare europeană este un sistem inteligent pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei. Proiectul are o valoare de 19,2 milioane lei, cu o perioadă de implementare de 17 luni, fiind finanţat prin POR 2007-2013. Lista proiectelor europene derulate de Primăria Galaţi continuă cu realizarea centrului comunitar de servicii sociale din Strada Ştiinţei, investiţie în valoare de 12,6 milioane lei, cu o durată de implementare de circa un an.

    De asemenea, municipalitatea a semnat un contract de peste un milion de lei pentru reabilitarea Colegiului Economic "Virgil Madgearu", prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, proiectul având o perioadă de implementare de 14 luni.

    Cu privire la atragerea investitorilor, primarul Marius Stan ne-a declarat că susţine activităţile de antreprenoriat prin hotărârile promovate şi adoptate de Consiliul Local ce vizează acordarea ajutorului de minimis, reducerea sau scutirea de la plata impozitului pe teren în primii trei ani de activitate, precum şi alte facilităţi oferite de cadrul legislativ specific.

    Domnia sa ne-a precizat că, odată cu înfiinţarea Parcului Industrial Galaţi, Primăria a deschis căi de comunicare cu reprezentanţi ai companiilor care-şi desfăşoară deja activitatea în alte parcuri industriale din ţară, precum şi cu cei care nu activează încă pe teritoriul ţării.

    Primăria Galaţi vrea să atragă fonduri private de investiţii

    Marius Stan a menţionat asocierea dintre Consiliul Local, Consiliul Judeţean, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Universitatea "Dunărea de Jos" şi Asociaţia Producătorilor de Soft, sub numele de Asociaţia Tehnopol Galaţi, şi care reprezintă instrumentul de lucru pentru promovarea dezvoltării economice locale şi regionale. Potrivit domniei sale, obiectivul specific al Asociaţiei Tehnopol Galaţi este să asigure un cadru favorabil dezvoltării întreprinderilor, centrelor de cercetare, în vederea realizării unei armonizări a activităţilor acestora în raport cu exigenţele economiei de piaţă şi a strategiilor de dezvoltare locale şi regionale.

    O altă iniţiativă a municipalităţii pentru sprijinirea investiţiilor, dar şi pentru atragerea de noi investitori o reprezintă asocierea dintre Consiliul Judeţean, Consiliul Local, Universitatea "Dunărea de Jos" şi SC Navrom - Centru de Afaceri SA, sub numele "Parcul de Soft Galaţi", unde activează 34 de firme, cu un număr total de 300 de angajaţi.

    De asemenea, Primăria Galaţi are în vedere atragerea de investiţii private în ceea ce priveşte proiectele majore de infrastructură, realizabile pe model de Parteneriat Public-Privat, în acelaşi mod fiind agreată şi atragerea fondurilor private de investiţii, ţinând cont de faptul că realizarea acestor două forme de investiţii reprezintă un capitol important din Strategia de Dezvoltare a Municipiului Galaţi pentru perioada 2015-2020.

    Municipiul Galaţi se numără printre oraşele selectate în cadrul unui program-pilot al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), finanţat din Fondul Global de Mediu (GEF), potrivit datelor primăriei. Programul BERD sprijină crearea unei pieţe a eficienţei energetice în sectorul public din ţara noastră, în beneficiul autorităţilor publice şi al furnizorilor acestor servicii. Astfel, acest program vizează reabilitarea unui număr de clădiri publice cu participarea companiilor private de servicii energetice (ESCO), în baza unui contract de performanţă energetică.

    Obiectivele de investiţii vizate de acest program, în municipiul Galaţi, sunt Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan", cu o valoare estimată la 6,1 milioane lei fără TVA, respectiv un grup de 5 unităţi şcolare de învăţământ primar, cu o valoare estimată la 2,8 milioane lei fără TVA. Potrivit sursei citate, Municipiul Galaţi va atribui un contract de performanţă energetică şi servicii de proiectare pentru aceste obiective, în urma procedurii de achiziţie publică. Operatorii economici interesaţi au avut ca termen limită pentru depunerea candidaturilor data de 30 martie 2015.

    Programul-pilot sprijinit de BERD oferă asistenţă tehnică gratuită municipalităţilor selectate, pentru pregătirea proiectelor de eficienţă energetică în clădiri publice (grădiniţe, şcoli, spitale). După faza pilot, programul poate fi extins către alte municipalităţi interesate să implementeze proiecte de eficienţă energetică pentru aceste tipuri de clădiri.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Mobilier

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional