Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PRIMARUL PETRU MĂRGINEAN:"Municipiul Deva dispune de 77 milioane lei pentru investiţiile din 2015"

Investiţii /

"Municipiul Deva dispune de 77 milioane lei pentru investiţiile din 2015"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Vreau să oferim investitorilor facilităţi fiscale prin scutirea impozitului pe o anumită perioadă de timp"

    Primăria Municipiului Deva a alocat 77 de milioane de lei pentru investiţiile din acest an, ne-a declarat primarul localităţii, Petru Mărginean.

    Domnia sa ne-a precizat că suma pentru investiţiile în continuare este de 70,4 milioane lei, investiţiile noi beneficiază de 3,3 milioane lei, iar pentru alte cheltuieli de investiţii au fost alocate 3,2 milioane lei.

    Cele mai mari proiecte noi care vor fi derulate de primărie în acest an sunt construirea platformei din zona Ardealul şi a pistei pentru biciclişti de pe Calea Zarandului, amenajarea Pieţei Arras, reabilitarea spaţiilor publice urbane de pe bulevardele Decebal, Iuliu Maniu, Dacia, precum şi amenajarea unor locuinţe sociale.

    Potrivit sursei citate, în 2015 vor fi cheltuite 5 milioane de lei pentru lucrările de asfaltare a străzilor, iar alte 2,8 milioane lei vor fi folosite pentru reţeaua de apă şi canalizare.

    În ceea ce priveşte reabilitarea termică a locuinţelor, primarul Petru Mărginean ne-a spus că, în cursul acestui an, vor fi anvelopate 10 blocuri din Deva. Domnia sa ne-a precizat: "Reabilitarea termică a blocurilor trebuie să crească performanţa energetică a locuinţelor, indiferent de sistemul de încălzire a acestora. O izolare termică bună înseamnă diminuarea necesarului de încălzire/răcire concomitent cu reducerea emisiilor poluante. Anveloparea blocurilor de locuinţe realizate după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 este considerată în prezent necorespunzătoare din punct de vedere termic, din cauză că are ca efect consumuri energetice deosebit de mari şi, implicit, emisii poluante de gaze cu efect de seră".

    Edilul susţine că lucrările de reabilitare termică din localitate sunt cofinanţate de la buget local în proporţie de 30% la trei blocuri şi de 20% la şapte blocuri. "Actualul sistem de finanţare al lucrărilor de reabilitare termică este în proporţie de 80% un sistem bun", ne-a spus Petru Mărginean, subliniind că acesta ar trebui extins şi la clădirile publice. "Un real ajutor pentru accesarea finanţărilor europene ar fi dacă proprietarii apartamentelor transformate în spaţii comerciale sau sedii de firmă ar avea aceleaşi condiţii de finanţare ca proprietarii spaţiilor de locuit", a subliniat primarul.

    Domnul Mărginean susţine că sistemul de finanţare pentru reabilitare termică ar trebui să permită şi refacerea instalaţiilor de alimentare cu energie electrică. În plus, primarul din Deva solicită autorităţilor crearea unui sistem legislativ prin care proprietarii să fie obligaţi să se înscrie în programele de reabilitare termică.

    Pentru investiţiile din 2015, Primăria Deva are ca surse de finanţare bugetul local, fondurile externe nerambursabile şi împrumuturile.

    Primarul Petru Mărginean ne-a declarat că planurile domniei sale pentru atragerea investitorilor în municipiul Deva presupun facilităţi fiscale prin scutirea impozitului pe o anumită perioadă de timp, în funcţie de numărul locurilor de muncă ce vor fi create, precum şi identificarea terenurilor şi asigurarea utilităţilor până la limita de proprietate pe care se face investiţia.

    6,4 milioane lei pentru amenajarea Pieţei Arras

    Una dintre investiţiile importante desfăşurate de municipalitate în acest an este amenajarea pieţei Arras, proiect ce a fost lansat în luna aprilie 2015, după ce Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Primăria Deva au semnat contractul de finanţare cu o valoare de 6,4 milioane lei, potrivit datelor disponibile pe site-ul instituţiei. Obiectivul proiectului este amenajarea spaţiului public urban Piaţa Arras, prin crearea unei platforme pietonale urbane cu spaţii de tip piaţetă, mărirea suprafeţelor zonelor verzi amenajate şi repoziţionarea celor existente.

    Proiectul, finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Regio-Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", Subdomeniul: Poli de Dezvoltare Urbană", va fi implementat în perioada martie 2015 - decembrie 2015 în Municipiul Deva. Valoarea totală a investiţiei este de 6,4 milioane lei, dintre care valoarea finanţării nerambursabile (din FEDR) este de 5,1 milioane lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional reprezintă 1,1 milioane lei.

    Reabilitarea spaţiului public din zona bulevardului Decebal

    Lista proiectelor derulate de Primăria Deva continuă cu reabilitarea spaţiului public urban Bulevardul Decebal, de la intersecţia cu strada Avram Iancu până la intersecţia cu Bulevardul Iuliu Maniu, ne-a mai spus Petru Mărginean. Contractul de finanţare, în valoare de 5,3 milioane lei, a fost semnat la sfârşitul lunii aprilie de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Primăria Deva, potrivit datelor municipalităţii. Proiectul, finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Regio-Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, va fi implementat în perioada aprilie 2015 - decembrie 2015.

    Din totalul investiţiei, 4,2 milioane lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile din FEDR, iar circa 930.000 lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional. Principalele lucrări propuse în cadrul proiectului constau în reabilitarea trotuarelor, amenajarea spaţiului pentru pistele de biciclete, reabilitarea asfaltului de pe bulevard, precum şi realizarea reţelelor edilitare. În plus, investiţia presupune modernizarea iluminatului public, a staţiilor de transport pe segmentul menţionat şi amenajarea spaţiilor verzi.

    13 milioane lei pentru reabilitarea bulevardului Iuliu Maniu

    Reabilitarea spaţiului public urban Bulevardul Iuliu Maniu este o investiţie de 13,1 milioane lei, proiectul fiind lansat tot în luna aprilie, după semnarea contractului de finanţare între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională- Regiunea Vest, şi Primăria Deva. Potrivit datelor instituţiei, proiectul va fi implementat în localitate în perioada aprilie-decembrie 2015, investiţia fiind derulată prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Regio-Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, va fi implementat în perioada aprilie 2015 - decembrie 2015 în Municipiul Deva. Lucrările de construcţie constau în reabilitarea trotuarelor, reamenajarea şi suplimentarea locurilor de parcare, asigurarea pistelor pentru biciclete şi refacerea asfaltului pe porţiunea amintită. În plus, primăria va asigura modernizarea iluminatului public, locuri de parcare noi pentru taxiuri şi staţii moderne pentru transportul public.

    Refacerea bulevardului Dacia - 5,6 milioane lei

    Un alt proiect desfăşurat de Primăria Deva în ceea ce priveşte reabilitarea spaţiilor publice urbane este investiţia pentru refacerea zonei adiacente bulevardului Dacia. Astfel, pe 26 martie 2015, a fost semnat contractul de finanţare pentru acest proiect, în valoare de 5,6 milioane de lei, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională - Regiunea Vest, şi Primăria Deva ca beneficiar. Proiectul este finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Regio-Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană. Perioada de implementare este aprilie - decembrie 2015. La fel ca în cazul proiectelor similare amintite anterior, investiţia presupune lucrări privind reabilitarea trotuarelor, a spaţiilor destinate parcărilor şi lucrări pentru refacerea asfaltului. Totodată, va fi amenajată pista de biciclete, vor fi montate corpuri de iluminat public cu LED pentru eficienţă energetică, iar primăria va asigura şi sisteme de supraveghere video şi internet wireless de tip hotspot.

    Continuă reabilitarea termică a blocurilor

    Municipalitatea a lansat şi proiecte noi pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din localitate, respectiv blocul nr.13 din strada Mihai Eminescu şi nr. 80/2 din Calea Zarandului.

    Contractul de finanţare a fost semnat la sfârşitul anului trecut între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională - Regiunea Vest, şi Primăria Deva, valoarea totală a investiţiei fiind de 1,5 milioane de lei. Aproape jumătate din sumă este asigurată din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

    Perioada de implementare a proiectului este decembrie 2014 - decembrie 2015, iar principalele lucrări presupun înlocuirea tâmplăriei exterioare, inclusiv a celei ce asigură accesul în bloc, închiderea balcoanelor sau termoizolarea pereţilor exteriori ai blocurilor.

    Potrivit datelor municipalităţii, implementarea măsurilor de eficienţă energetică în blocurile de locuinţe va conduce la reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi apa caldă menajeră, reducerea emisiilor poluante prin utilizarea eficientă a resurselor de energie, în conformitate cu Strategia Europa 2020.

    Un alt proiect pentru reabilitarea termică a locuinţelor, desfăşurat de Primăria Deva, este cel pentru anveloparea blocului J din bulevardul Iuliu Maniu, al cărui contract de finanţare a fost semnat în decembrie 2014.

    Valoarea totală a proiectului este de 1,7 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Regio - Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 ,,Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.2 - Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe şi va fi implementat în perioada decembrie 2014 - decembrie 2015.

    Adăpost de urgenţă pe timp de noapte

    Pe lista proiectelor finalizate de Primăria Deva se află realizarea unui adăpost de urgenţă pe timp de noapte, potrivit datelor disponibile pe site-ul instituţiei. Investiţia în valoare de 1,9 milioane de lei a fost finanţată prin Regio-Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 - "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale", Domeniul major de intervenţie 3.2 - "Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale".

    Obiectivul proiectului a fost înfiinţarea unui adăpost de urgenţă pe timp de noapte pentru persoanele fără locuinţă din municipiul Deva, cu o capacitate de 30 de locuri, prin reabilitarea clădirii amplasate pe strada Nicolae Grigorescu, nr. 8 bis. Potrivit sursei citate, în urma investiţiei au fost amenajate, printre altele, 10 dormitoare, sală de mese, bucătărie, spaţii igienico-sanitare şi spălătorie. Reprezentanţii locali au precizat că proiectul a avut în vedere asigurarea serviciilor de reinserţie socială pentru persoanele fără adăpost din municipiu.

    Reabilitarea zonei centrale din Deva - 5,3 milioane lei

    Un alt proiect finalizat de municipalitate este reabilitarea spaţiului public urban în zona centrală din Deva, strada A. Iancu şi trotuarul adiacent Parcului Cetate. Contractul de finanţare are o valoare de 5,3 milioane de lei, dintre care 3,3 milioane lei sunt alocate din Fondul European de Dezvoltare Regională, conform datelor disponibile pe site-ul instituţiei.

    Lucrările cuprinse în cadrul investiţiei au vizat reabilitarea trotuarelor si a parcării adiacente Parcului Cetate, modernizarea străzilor Axente Sever, Avram Iancu, St.O.Iosif şi 1 Decembrie, precum şi amenajarea spaţiilor verzi din zonele vizate. Proiectul, finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin REGIO - Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 "Planuri integrate de dezvoltare urbană", Subdomeniul: Poli de Dezvoltare Urbană" a fost implementat în perioada iunie 2012 - martie 2014.

    3,5 milioane lei pentru un sistem de supraveghere video

    Primăria Municipiului Deva a încheiat şi implementarea proiectului "Sistem de supraveghere video în zona de acţiune urbană", investiţie în valoare de 3,5 milioane de lei, finanţată prin Regio-Programul Operaţional Regional 2007-2013. În urma proiectului, au fost achiziţionate şi instalate 63 de camere video în localitate.

    Potrivit primăriei, principale beneficii ale acestui sistem sunt scăderea costurilor cu patrularea la nivelul Poliţiei Comunitare, scăderea timpului de răspuns în cazul intervenţiilor pentru situaţii de urgenţă si criză, prevenirea infracţiunilor si a operaţiunilor ilegale sau asigurarea unor baze de date pentru analiza evenimentelor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional