Pe fondul elaborarii Planului de actiuni pentru industria siderurgica din Romania, producatorii de otel si aluminiu au solicitat Ministerului Economiei scheme de sprijin pentru marii contribuabili, dupa modelul aplicat in alte tari europene.
"Industria si exporturile reprezinta pilonii cresterii economice. Trebuie sa gasim solutii sa salvam industria autohtona, asa cum au facut Franta si Germania", a declarat Mmnistrul economiei, Varujan Vosganian.
In cadrul intalnirii cu ministerul economiei, reprezentantii industriei siderurgice au enumerat printre principalele probleme ale sectorului costurile referitoare la taxa pentru certificatele verzi, taxa de cogenerare a energiei electrice si emisiile de CO2. Acestia au propus Ministerului realizarea unui studiu de impact asupra industriei prelucratoare in privinta liberalizarii pretului la gazele naturale, solicitand ca liberalizarea sa se faca treptat, pana in 2018 si pentru marii consumatori, nu numai pentru populatie, astfel incat pretul la gaz metan sa nu creasca cu mai mult de 3% in fiecare an.
De asemenea, Ionel Bors, country manager ArcelorMittal Galati, a cerut sa se infiinteze un fond de coeziune pentru industrie si sa fie eliminate taxele la tranzactionarea de fier vechi in interiorul tarii.
Pana la sfarsitul lunii septembrie 2013, ar urma sa fie definitivata o formula pentru Planul de actiuni pentru industria siderurgica.
La intalnirea carea avut loc marti, au fost prezenti Ionel Bors, country manager ArcelorMittal Galati, Petru Ianc, directorul general al Societatii Romane de Metalurgie, Cristian Stanescu, manager inspectia calitatii ALRO Slatina si Mircea Bundur, director executiv al Uniunii Producatorilor de Otel din Romania (UniRomSider).