Fabricile din Romania platesc cele mai mari taxe pentru certificate verzi si cogenerare din intreaga Uniune Europeana, respectiv 10,7 euro/MWh in 2012, conform unui studiu efectuat de Centrul pentru Studii de Politici Europene (Centre for European Policy Studies)
Pentru Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa Centrala si de Est si in acelasi timp cel mai mare consumator de electricitate din Romania (8% din productia de energie electrica a tarii), numai taxele pentru energie regenerabila si cogenerare reprezinta, in anul curent, 18 euro/MWh, echivalentul unui impact de circa 260 euro/tona produsa, potrivit reprezentantilor companiei.
"Studiul confirma, din nou, faptul că electricitatea detine un rol crucial pentru competitivitatea industriei de aluminiu. Mai mult, costurile directe si indirecte ale reglementarilor privind atat electricitatea, cat si protectia mediului impovarează si mai mult industria deja lovita de criza si ii afecteaza competitivitatea la nivel international", a declarat Gheorghe Dobra, CEO al Vimetco si Director General al Alro Slatina.
Evaluarea CEPS a avut in vedere costurile cumulate determinate de reglementarile care deriva din trei domenii principale: schimbare climatica, energie si mediu. Aceste costuri - pretul CO2 regasit in tariful electricitatii, costurile de transmisie si taxele cu energia regenerabila, precum si investitiile de mediu - au reprezentat aproximativ 23% din profiturile inregistrate in 2006 si 242% in 2011, fiind in permanenta mai ridicate decat profitul, incepând cu anul 2009.
Romania are costuri mari cu schemele suport pentru energia regenerabila, studiul citand o analiza a PriceWaterhouseCoopers, care estimeaza faptul ca sprijinul pentru energia eoliana reprezinta in România 224% din media UE.
Studiul include o comparatie intre 10 fabrici de aluminiu din cadrul UE. Rezultatele arata faptul ca Romania a platit, in medie, pretul cel mai ridicat pentru certificate verzi si cogenerare - 10,7 euro/MWh, in 2012, in timp ce tarile UE au introdus ordine de merit si scutiri pentru marii consumatori industriali.
Reprezentantii Alro propun o serie de masuri pentru sprijinirea industriei romanesti de aluminiu, care realizeaza 10% din productia de aluminiu din cadrul UE. Asadar, compania saluta primul pas făcut de autoritati pentru includerea posibilitatii de exceptare de la taxele suplimentare pentru electricitate in OUG 57/2013, in functie de consum, dar indeamna autoritatile sa pregateasca standardele de calificare cat mai curand posibil, luand ca exemplu tarile UE. Mai mult, Romania ar trebui sa implementeze normele Comisiei Europene privind compensarea emisiilor indirecte si sa finalizeze reglementarile necesare pentru platforma de energie a marilor consumatori industriali.