Sate de vacanţă în localităţile arădene Groşeni şi Căsoaia
Caracteristicile geografice şi etnografice ale spaţiului rural arădean merită luate în considerare de către majoritatea turiştilor care îşi doresc petrecerea vacanţei la ţară, departe de aglomeraţia urbană. Aceasta este principala premisă care i-a determinat pe reprezentanţii administraţiilor locale, dar şi pe investitori, să lanseze programe pentru dezvoltarea turistică în două zone din Judeţul Arad cu potenţial foarte ridicat: Groşeni şi Căsoaia.
Peste 200 de case de vacanţă în Archiş
Zona Archiş-Groşeni va fi, în curând, o oază de odihnă pentru împătimiţii muntelui, pentru toţi cei care doresc să-şi petreacă sfârşitul de săptămână într-un loc frumos şi liniştit, cu aer curat, nepoluat. A fost aprobat, deja, proiectul de alimentare cu apă a noului sat de vacanţă din localitatea Groşeni, comuna Archiş. Satul este, în opinia oficialilor comunei, cel mai ambiţios proiect în ceea ce priveşte turismul la ţară din Judeţul Arad.
După ce satul de vacanţă va fi finalizat, există mai multe proiecte prin care investitori autohtoni şi străini doresc să construiască pensiuni şi hoteluri. Acest lucru va conduce la transformarea zonei într-o staţiune turistică.
Nicolae Valea, primarul comunei Archiş, ne-a spus că noua staţiune va fi amplasată la 700 de metri altitudine, la poalele Munţilor Codru Moma, chiar sub Vârful Pleşu. Domnia sa ne-a precizat: "Au fost concesionate, până acum, 240 de parcele, fiecare de 300 mp. Au apărut deja primele vile, iar câteva suprafeţe sunt gazonate. În viitorul apropiat, ne dorim şi un hotel în zonă. Poate vom reuşi să încheiem un parteneriat public-privat. Avem în vedere chiar şi amenajarea unei pârtii de schi", ne-a declarat Nicolae Valea.
În noua staţiune, vor mai fi amenajate alei din 40 în 40 de metri, iar reţelele de utilităţi, în special cele de alimentare cu energie electrică, sunt aproape gata. Autorităţile din Groşeni speră ca noua staţiune să devină o tentaţie pentru cei care vor să petreacă un sfârşit de săptămână departe de agitaţia oraşului, dar şi pentru turiştii străini care s-ar putea transforma în potenţiali investitori.
Primarul Valea ne-a mai spus: "La început, am modernizat drumul care duce de la Archiş la Groşeni, apoi am parcelat terenurile şi au venit primele cereri de concesionare. Totul s-a concesionat cu o viteză record, având surprinzător de multe cereri şi din Timişoara. Acum toate cele 240 de parcele sunt atribuite, iar activitatea de construcţii este intensă".
Potenţialul turistic de care dispune comuna Archiş şi localităţile aparţinătoare este unul de excepţie, cuprinzând atât elemente ale fondului turistic natural, dar şi ale celui antropic. Frumuseţea peisajelor de pe bordura vestică a Munţilor Codru-Moma, combinate cu viitoarele pensiuni turistice din Groşeni sunt câteva obiective de mare interes.
Satul de vacanţă Căsoaia, redat circuitului turistic
Satul de vacanţă Căsoaia, din judeţul Arad, a fost redat circuitului turistic, după ce o firmă privată a făcut investiţii de aproximativ 700.000 euro. Renovat în totalitate, satul poate primi până la 80 de turişti şi oferă spaţii de cazare în căsuţe, bungalow-uri şi o vilă.
Florin Farcaşiu, primarul comunei Târnova, susţine: "Dorim ca satul de vacanţă Căsoia să fie o atracţie pentru toţi locuitorii din Târnova, comuna de care aparţine, dar şi pentru cei din Judeţul Arad, şi, de ce nu, pentru străini. De alt-fel, acest lucru a început să se vadă. În urmă cu câţiva ani, un hectar de teren se vindea cu 200 de lei. Acum unii proprietari cer şi 20.000 de lei pentru un hectar din cauza interesului tot mai mare al celor care vor să îşi amenajeze căsuţe de vacanţă şi pensiuni".
Primăria Târnova a contribuit la dezvoltarea zonei prin repararea drumului de la Târnova la satul de vacanţă, pe care se circula destul de greu până acum. Lucrările au început în anul 2000, dar au fost stopate destul de repede. În perioada 2002 - 2003, a fost asfaltat tronsonul dintre Târnova şi Arăneag (8 km). Acum a venit rândul tronsonului Arăneag - Căsoaia, o porţiune de 4,5 km pe care se circula extrem de greu.
"Investiţia a aşteptat atât de mult pentru că nu a reprezentat o prioritate. Acum am făcut lobby pentru că vrem să transformăm Căsoaia într-o destinaţie turistică. Investiţia va fi gata în curând", a mai declarat primarul Farcaşiu.
Domnia sa este de părere că dezvoltarea construcţiilor în zona Căsoaia va exploda în viitorul apropiat pentru că are toate atuurile să devină cea de-a doua atracţie turistică a judeţului. Dincolo de frumuseţea naturală şi dotările de la Căsoaia, accesul spre această zonă se va face mult mai uşor.
Căsoaia este situată la poalele Munţilor Zărandului, înconjurată de o pădure de stejari şi fagi.
Cabana turistică de la Căsoaia este pusă în valoare atât cadrul natural specific foarte valoros din punct de vedere peisagistic, cât şi de baza materială renovată în ultima perioadă de timp. Tot la Căsoaia se află şi o tabără de elevi, precum şi o adevărată expoziţie de sculp-tură în aer liber, la care figuri proeminente ale artei româneşti au participat în cadrul mai multor ediţii a taberelor anuale, organizate de instituţiile de cultură ale Aradului.