Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PROIECT DIN FONDURI EUROPENEOradea vrea valorificarea energiei geotermale, pentru producerea agentului termic

Investiţii /

Oradea vrea valorificarea energiei geotermale, pentru producerea agentului termic
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Modernizarea străzilor, cea mai mare investiţie a Municipiului Oradea

    Bugetul total de investiţii pentru acest an al Municipiului Oradea este de 151.865,79 mii lei, ne-au transmis, recent, oficialii Primăriei, precizând că investiţiile noi sunt în sumă de 40.107,10 mii lei, iar cele în continuare în sumă de 111.758,69 mii lei.

    Potrivit Primăriei, cele mai mari investiţii noi vor fi finanţate din bugetul local şi vizează modernizarea unor străzi: amenajarea accesului la Complexul Wellness Termal Nymphaea, modernizarea străzilor Argeşului, Gheorghe Ţiţeica, Carasului, Vasile Pârvan, Olteţului, Constantin Mille, Abraham Lincoln, Buzăului şi modernizarea Pieţei Ghioceilor- 2 ramuri între strada Trotuşului şi Nicolae Bolcaş.

    Pentru asfaltări, suma alocată în acest an este de 30.687,48 mii lei, iar pentru lucrări la reţeaua de apă şi canalizare Compania de Apă SA -societatea având capital majoritar al municipiului - a prevăzut suma de 135.592 mii lei cu urmatoarele surse de finantare: bugetul local 3.300 mii lei, surse proprii 42.184 mii lei, buget de stat 16.460 mii lei, credite externe 36.000 mii lei şi fonduri europene 37.648 mii lei, conform oficialilor locali.

    Începând cu anul 2009, Municipiul Oradea a accesat diverse axe de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor, până în prezent fiind reabilitate 32 blocuri în baza OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe şi 42 blocuri din fonduri europene, conform sursei citate.

    Reprezentanţii Primăriei au precizat că pentru reabilitarea termică a blocurilor, lucrările sunt suportate în procent de 50% de către bugetul de stat, 30% de buget local şi 20% de asociaţiile de proprietari: "În anul 2016 sunt cuprinse în programul de reabilitate un număr de 7 blocuri, iar pentru 75 blocuri se actualizează documentaţiile tehnico economice în vederea finanţării acestora, din fonduri europene. De asemenea din fonduri europene se finalizează reabilitarea termică a 3 blocuri".

    Sursele de finanţare a investiţiilor în anul 2016 sunt veniturile proprii, sume alocate de către bugetul de stat, granturi SEE 2009-2014 --Rondine mecanismul financiar norvegian, precum şi credite interne şi externe, se mai arată în răspunsul de la Primăria Oradea.

    Astfel, din fonduri europene se finalizează în acest an un număr de 10 investiţii începute în anii anteriori din care cele mai importante sunt:

     Campus şcolar-calificare profesională în Oradea pentru mediul economic din Bihor;

     Dezvoltarea turismului de agrement prin crearea Complexului Wellness Termal "Nymphaea" Oradea;

     Reabilitarea pasajului Vulturul Negru (Sistem canalizare şi pavaj interior) şi iluminat arhitectural în vederea unei optime exploatări turistice şi a înscrierii monumentului în circuitul european al Secessionului;

     Reabilitare, modernizare şi refacere scuaruri Piaţa Unirii;

     Valorificarea energiei geotermale, pentru producerea agentului termic de încălzire pentru consumatorii punctului Termic PT 902 cu reinjectarea apei geotermale uzate termic în zăcământ;

     Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea, pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice;

     Descongestionarea traficului rutier şi îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei pe coridorul transfrontalier de legatură Oradea - Biharkeresztes.

    Reprezentanţii Primăriei au mai precizat: "Începând cu anul 2009, Municipiul Oradea, prin societatea care administrează parcul industrial - Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea SA (fost SC Eurobusiness Parc Oradea SA) a reuşit atragerea de investiţii private atât străine, cât şi ale unor companii locale, crearea de locuri de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea economico-socială a oraşului.

    Pentru a continua atragerea de investiţii private prin oferirea de facilităţi fiscale şi amplasamente cu acces la utilităţi publice, în prezent, având în vedere că cele 3 locaţii cu destinaţia de parc industrial sunt ocupate aproape în întregime se fac demersuri pentru extinderea Parcului Industrial Eurobusiness ll cu încă 60 hectare".

    Oficialii Primăriei preconizează o extindere a tipurilor de servicii ce vor fi acordate investitorilor de către Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea SA.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional