Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Proiecte de cinci milioane euro, pentru modernizarea Muzeului ASTRA din Sibiu

Investiţii /

Proiecte de cinci milioane euro, pentru modernizarea Muzeului ASTRA din Sibiu
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Muzeul ASTRA din Sibiu trece printr-un proces important de modernizare, valoarea proiectelor derulate în prezent depăşind cinci milioane de euro, după cum ne-a spus Ciprian Anghel Ştefan, directorul general al muzeului.

    În prezent, ASTRA are în derulare două proiecte importante cu finanţare internaţională, numai în 2014 desfăşurându-se lucrări de 2 milioane de euro.

    Finanţarea programelor în lucru este asigurată atât din fonduri europene, dar şi din bani de la bugetul judeţean.

    Ciprian Ştefan ne-a spus, în cadrul unui interviu, ce proiecte de investiţii au loc în cadrul muzeului pe care îl reprezintă.

    Interviu cu Ciprian Anghel Ştefan, director general Muzeul ASTRA, Sibiu

    Reporter: Muzeul ASTRA din Sibiu se află într-un amplu proces de modernizare. Care este valoarea tuturor proiectelor derulate în acest sens?

    Ciprian Ştefan: Valoarea proiectelor derulate în prezent în cadrul Muzeului ASTRA depăşeşte cinci milioane de euro.

    Reporter: Ce proiecte de investiţii se afla în desfăşurare la Muzeul Astra, în acest an?

    Ciprian Ştefan: În prezent, Muzeul ASTRA are în derulare două proiecte importante cu finanţare internaţională. Unul dintre ele este implementat cu ajutorul Consiliului Judeţean Sibiu, prin programul Regio, şi are drept obiective majore reabilitarea aleilor din Muzeul în aer liber, refacerea completă a gardului, precum şi un sistem de supraveghere video a porţilor de acces în muzeu.

    Cel de-al doilea proiect, în valoare de 3,5 milioane de euro, este finanţat din granturile oferite de Spaţiul Economic European şi are în vedere derularea unui program cultural de mare anvergură privind multiculturalitatea în spaţiul românesc, cu accent pe minorităţi, precum şi implementarea infrastructurii care va susţine acest program. Va fi realizat un nou Pavilion Multicultural la intrarea principală a Muzeului în aer liber, care va găzdui expoziţii, un centru de informare, Galeriile de artă populară şi alte spaţii de servicii pentru publicul ce va beneficia de circuitul cultural. De asemenea, vor fi reconstruite două monumente şi vor fi efectuate lucrări de conservare a 13 monumente şi a 2000 de obiecte de patrimoniu.

    Primul proiect se va încheia la sfârşitul acestui an, iar cel de-al doilea va fi derulat până la sfârşitul lunii aprilie 2016. Stadiul lucrărilor este foarte avansat în cazul ambelor proiecte, aleile şi gardul fiind aproape terminate. Şantierele pentru reconstrucţie sunt în lucru de câteva luni, într-un stadiu destul de avansat fiind monumentul "Moara cu cai", un obiectiv foarte important care se reconstruieşte. Vechiul pavilion de la intrarea principală în muzeu a fost deja demolat, urmând să fie începute cât de curând lucrările la cel nou. ASTRA este singurul muzeu în aer liber din România care deţine în colecţie un bordei de rudar rom, şi el reconstruit în cadrul acestui proiect.

    Există şi numeroase lucrări de reconstrucţie, restaurare sau reamenajare, care sunt susţinute financiar de către Consiliul Judeţean Sibiu sau din venituri proprii.

    Reporter: Care este bugetul alocat pentru investiţiile aferente acestui an?

    Ciprian Ştefan: Investiţiile din acest an însumează costuri de aproximativ două milioane de euro, luând în calcul bugetul propriu şi finanţările din fonduri europene şi din granturi ale Spaţiului Economic European. Investiţiile din proiectul Regio se derulează prin Consiliul Judeţean, Muzeul ASTRA fiind beneficiarul direct al acestora.

    Reporter: Ce proiecte de investiţii aveţi în vedere pe termen mediu şi lung?

    Ciprian Ştefan: Pe termen mediu, avem în vedere investiţii pentru reamanajarea unor sectoare tematice din Muzeul în aer liber, deoarece acestea au fost mult îmbogăţite şi este nevoie de o analiză serioasă a stadiului actual de dezvoltare şi a proiecţiei pe care o avem pentru anii următori. Vor fi lucrări şi în zonele de interacţiune, de exemplu la Etno-Tehno Parc, şi în privinţa locurilor de popas şi cel mai probabil se va lucra la două-trei şantiere de transfer şi restaurare a unor noi monumente, în fiecare an. Intenţionăm să derulăm şi proiecte noi cu finanţări internaţionale, care să completeze logic programul cultural şi educaţional pe care l-am început.

    Reporter: Ce programe organizaţi pentru atragerea turiştilor?

    Ciprian Ştefan: Turiştii sunt atraşi prin programul cultural "Tezaure umane vii", menit să prezinte tradiţiile româneşti prin intermediul unor manifestări specifice satului tradiţional, cum sunt târgurile sau atelierele cu meşteri. În cadrul acestui program, organizăm, de exemplu, Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, Olimpiada Meşteşuguri artistice tradiţionale, Târgul creatorilor populari. Posibilităţi de interacţiune cu meşterii şi artiştii populari sunt oferite prin acest program cultural, dar şi prin intermediul programului "Animă ASTRA", derulat în special în perioada sezonului estival. Târgul de ţară este, de asemenea, un program cultural de succes, axat pe tradiţiile culinare. Târgul de case, grădină şi peisaj oferă posibilităţi de interacţiune cu meşterii specializaţi pe construirea de case din lemn. Printre alte manifestări se numără târguri, festivaluri, spectacole, expoziţii pavilionare, ateliere educaţionale etc.

    Activităţile care pot fi realizate în Muzeul ASTRA sunt multiple - de la plimbările relaxante pe jos, cu trăsura, cu barca sau chiar cu bicicleta, la oferta gastronomică a restaurantelor cu specific tradiţional, serviciile religioase de la Biserica din Bezded, atelierele interactive de la Târgul de ţară, şi, respectiv, până la vizionarea filmelor documentare şi antropologice şi participarea la festivalul anual de film documentar care nu trebuie ratate.

    Reporter: Câţi vizitatori are Muzeul ASTRA, într-un an?

    Ciprian Ştefan: Per ansamblu, Muzeul are peste 400.000 de vizitatori, anual. Acestora li se adaugă un public numeros care participă la târgurile sau atelierele pe care le organizăm în alte zone din oraş, vizitatorii expoziţiilor pe care le itinerăm la alte muzee din ţară, dar şi publicul care beneficiază de serviciile restaurantelor şi hanurilor din incinta muzeului.

    Reporter: Câţi vizitatori estimaţi că va atrage muzeul după ce va fi modernizat?

    Ciprian Ştefan: În primul rând, observăm că şantierele din acest an nu au dus la scăderea numărului de vizitatori, lucru care ne bucură foarte mult. Estimăm că în următorii doi-trei ani numărul beneficiarilor noştri va depăşi 500.000.

    Reporter: Câţi dintre turişti sunt români şi câţi din străinatate?

    Ciprian Ştefan: Aproximativ 30% dintre turiştii muzeului sunt străini şi aici beneficiem foarte mult de numărul mare de turişti atraşi de Sibiu, dar şi de prezentarea foarte bună pe care ne-o fac ghidurile turistice internaţionale. Avem ratinguri foarte bune pe siturile specializate în turism, semn că vizitatorii ne apreciază şi ne evaluează pozitiv serviciile. Circa 30-40% din numărul vizitatorilor reprezintă public românesc din afara judeţului Sibiu, ceilalţi vizitatori reprezentând publicul local, în mare parte abonat al Muzeului.

    Reporter: Cât costă intrarea la muzeu?

    Ciprian Ştefan: În prezent, intrarea în Muzeul în aer liber costă 15 lei pentru adulţi şi 3,5 lei pentru elevi şi studenţi. Aceste tarife scad la 10 lei, respectiv 2 lei, în afara sezonului estival. Muzeele pavilionare din centru pot fi vizitate cu 5 lei de către adulţi, respectiv 1 leu de către elevi şi studenţi. În prima miercuri din fiecare lună intrarea este liberă pentru toate categoriile de public. Există şi tarife speciale pentru grupuri, pentru evenimente, variante foarte bune de abonamente anuale, individuale şi de familie, tarifele actualizate fiind disponibile în permanenţă pe situl nostru web.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional