Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Proiectele mari de infrastructură transformă faţa Timişoarei

F.A. Investiţii /

Proiectele mari de infrastructură transformă faţa Timişoarei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Municipiului Timişoara are multe proiecte de investiţii în derulare cu fonduri europene şi urmăreşte obţinerea finanţării pentru noi proiecte. Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, ne-a declarat: "La nivelul Timişoarei prioritatea noastră absolută este creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene".

    Astfel, municipalitatea intenţionează să reînceapă lucrările la trei şcoli vechi ale oraşului, ale căror clădiri (cu statut de monument istoric) necesită intervenţii de restaurare. Este vorba despre liceele Nikolaus Lenau, J.L. Calderon şi C.D.Loga. Finanţarea de aproximativ 35 milioane de lei provine din trei surse: Programul Operaţional Regional, un credit oferit Timişoarei de statul german pentru reabilitarea clădirilor istorice şi bugetul local.

    Cu finanţare europeană va demara construcţia unui centru pentru infrastructură regională de afaceri şi inovare în sectorul IT&C, cu o valoare de peste 19 milioane lei.

    Tot cu fonduri europene urmează să înceapă reabilitarea liniilor de tramvai în cartierele mărginaşe. Primul tronson (Ştefan cel Mare) va costa 24 de milioane de lei, iar următorul, în zona Polonă, va avea o valoare de 92 de milioane de lei. De asemenea, Primăria intenţionează să extindă liniile de tramvai spre două comune limitrofe: Albina şi Moşniţa (72 de milioane de lei) şi liniile de troleibuz tot spre două localităţi suburbane: Dumbrăviţa şi Ghiroda (38 milioane de lei), acestea fiind parteneri cu municipalitatea în cadrul Polului de creştere Timişoara.

    În perspectivă, Primăria Timişoara mai are în vedere o serie de proiecte de investiţii: reabilitarea centrului istoric "Corso" (peste 47 milioane lei), sistem de management al traficului şi supraveghere video (43,7 milioane lei); pasaj subteran pe sub liniile de cale ferată în zona Solventul; două noi poduri peste Bega, unul în zona Solventul, celălalt în zona Bobâlna; un nou stadion; o nouă sală polivalentă; un bazin de înot olimpic; un sistem de spectacol de jocuri de apă, muzică şi lumină pe Bega, respectiv cinci mari parcări subterane, a adăugat domnul Robu.

    Sistemul de termoficare este în curs de retehnologizare

    La începutul lunii octombrie, Primăria Timişoara derula lucrări de modernizare a infrastructurii, cu finanţare europeană. Cel mai mare proiect presupune retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiu, care se derulează până în decembrie 2013. Valoarea totală depăşeşte 255 milioane de lei. Lucrările sunt executate de firmele Energomontaj, Romenergo, Andritz AG şi Romelectro.

    Un alt proiect de anvergură are în vedere modernizarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate în municipiu şi în alte localităţi. Valoarea sa este de 116,5 milioane lei pentru Timişoara. Până în luna septembrie fuseseră deja demarate procedurile de licitaţie. Termenul de finalizare este 2013.

    În luna octombrie erau în procedură de licitaţie lucrările de amenajare a complexului rutier Michelangelo, ce includ realizarea unui pasaj rutier subteran. Valoarea proiectului este de aproximativ 69 milioane lei. Termenul de finalizare este prevăzut pentru 2014.

    Pentru reabilitarea infrastructurii urbane a malurilor canalului Bega, proiect cu o valoare de 51,65 milioane lei, a fost semnat contractul de finanţare şi urmează să fie pornite procedurile de licitaţie. Lucrările vor fi încheiate în 2015.

    O altă investiţie importantă are în vedere reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al Timişoarei, în valoare de aproape 65,6 milioane. Lucrările vor dura până în 2015.

    În 2013 vor începe lucrările la Centrul regional de competenţe şi dezvoltarea furnizorilor în sectorul automotive, pentru care a fost semnat contractul de finanţare. Investiţia va fi finalizată în 2014.

    100 de blocuri aşteaptă fonduri pentru reabilitare

    Finanţarea europeană pentru reabilitarea termică a locuinţelor ar putea aduce un nou imbold programului local. Aceasta cu atât mai mult cu cât s-a oprit finanţarea la 16 blocuri după efectuarea licitaţiilor aferente. La acestea se adaugă 82 de blocuri cu documentaţiile pregătite şi peste 600 de solicitări de la asociaţii de proprietari din Timişoara. "Am primit cu optimism anunţul că se vor putea finanţa prin fonduri europene aceste lucrări. Abia aşteptăm să se deblocheze finanţarea pentru acest domeniu", a afirmat domnul primar.

    Locuinţe în parteneriat public-privat

    Municipalitatea pregăteşte un parteneriat public-privat pentru relansarea construcţiei de locuinţe. La Primărie există 6.000 de cereri de locuinţe, iar fondul locativ este limitat. "Consider că resursele bugetare nu sunt suficiente pentru toate proiectele pe care le avem şi de aceea este oportună varianta parteneriatului public-privat pentru soluţionarea unor probleme ale comunităţii", a declarat Nicolae Robu.

    Primăria Timişoara a iniţiat un proiect în parteneriat cu mediul privat în vederea valorificării energetice a deşeurilor. Astfel, municipalitatea deţine 31% din acţiunile societăţii International Recycling Energy, alături de Raroma Service A.G. Elveţia cu 49% din acţiuni şi Colterm (societate de termoficare a consiliului local) cu 20% din acţiuni. Proiectul era la începutul acestei toamne într-un stadiu incipient, a menţionat domnul Robu.

    În vederea atragerii investiţiilor private în municipiul Timişoara, Primăria a ridicat barierele birocratice şi a redus termenul de primire a avizelor. De asemenea, vor fi continuate investiţiile în infrastructură, astfel încât investitorii să aibă la dispoziţie toate utilităţile necesare începerii imediate a activităţii. Nu în ultimul rând, companiile au posibilitatea să îşi localizeze sediul în Parcul Industrial Freidorf, deţinut de Primărie.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional