Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ProLogis: Cererea se menţine redusă pentru spaţiile logistice şi de distribuţie

F.A. Investiţii /

Laszlo Kemenes, ProLogis Market Officer pentru Ungaria si Romania

Laszlo Kemenes, ProLogis Market Officer pentru Ungaria si Romania

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa industrială din România este în prezent stabilă

    Important proprietar, operator şi dezvoltator de proprietăţi industriale pe piaţa internaţională, compania ProLogis reprezintă un mare investitor ale cărui demersuri urmează tendinţele pieţei. Astfel, intrarea sau ieşirea sa de pe o piaţă naţională sau alta arată estimarea investitorului în legătură cu perspectivele dezvoltării pieţei respective.

    Laszlo Kemenes, ProLogis Market Officer pentru Ungaria şi România, ne-a declarat că "deocamdată, principala problemă din România pe segmentul logistic nu rezidă în lipsa de oportunităţi pentru expansiune, ci în cererea redusă pentru spaţii industriale".

    Prin urmare, majoritatea investitorilor preferă să fie precauţi şi să aştepte ca piaţa locală să îşi revină înainte să înceapă proiecte noi.

    Totuşi, în afara aspectelor ce ţin de context, domnul Kemenes consideră că România continuă să fie o "piaţă promiţătoare, cu un mare potenţial de creştere şi dezvoltare". Principalele zone de interes vor rămâne Bucureştiul şi împrejurimile, dar în acelaşi timp investitorii îşi vor reorienta atenţia spre oraşe precum Cluj-Napoca, Craiova sau Timişoara pentru dezvoltări noi.

    Laszlo Kemenes, ProLogis Market Officer pentru Ungaria şi România: "Calitatea parteneriatelor şi serviciile personalizate pentru clienţi au făcut parte întotdeauna din filosofia noastră de afaceri. Acest lucru se reflectă cel mai bine prin interesul manifestat de clienţi de-a lungul timpului pentru a-şi extinde activitatea în spaţiile noastre şi închirierea tuturor spaţiilor disponibile în parc.

    Suntem încântaţi să luăm în considerare oportunitatea de a construi dacă spaţiile sunt preînchiriate sau realizate la cererea clienţilor, clienţi care conferă angajamente pe termen lung. Una dintre preocupările noastre majore este să valorificăm cele 28 ha de teren pe care le deţinem, iar încheierea unui contract pe termen lung este o modalitatea pentru atingerea acestui scop."

    În acelaşi timp, domnul Kemenes susţine că unul dintre efectele nefaste ale crizei financiare asupra industriei de profil a fost scăderea dramatică a cererii şi instabilitatea pieţei locale de spaţii industriale şi logistice.

    Ca urmare, strategia ProLogis pentru 2012 pe piaţa din România se va baza pe administrarea proiectelor actuale şi relaţia cu clienţii existenţi.

    Tendinţa din piaţa spaţiilor de birouri unde dezvoltările se fac "la comandă", adică în conformitate cu cerinţele viitorului chiriaş, se prefigurează şi pe piaţa spaţiilor logistice. "Dacă situaţia economică generală va fi favorabilă, ne vom axa pe proiecte preînchiriate/ construite la cerere (built to suite) pe cele 28 de hectare pe care le avem adiacente complexului ProLogis Park Bucharest A1, pe care pot fi dezvoltaţi încă 140.000 mp", spune domnul Laszlo Kemenes.

    În momentul de faţă, ProLogis Park Bucharest A1 este 100% închiriat şi compania nu are în plan dezvoltări importante pentru viitorul apropiat. "Prin urmare, ne axăm pe îmbună­tăţirea serviciilor către clienţi, astfel încât să le oferim cele mai bune soluţii nevoilor specifice", subliniază domnul Kemenes.

    ProLogis Park Bucharest A1 a fost conceput ca un parc industrial de top, care oferă facilităţi de înaltă tehnologie, un consum energetic foarte mic şi un impact redus asupra mediului. Mai mult decât atât ProLogis Park Bucharest A1 are o amprentă de carbon redusă, fapt ce confirmă angajamentul inves­titorului pentru o dezvoltare sus­tenabilă şi protecţia mediului.

    "Dacă investiţia se traduce printr-o creştere a valorii proprietăţii şi con­tribuie la prelungirea parte­neriatelor cu clienţii noştri, suntem dispuşi să luăm în considerare şi alte soluţii vizând sustenabilitatea, peste ceea ce aplicăm deja ca specificaţii standard", mai spune domnul Kemenes.

    Piaţa industrială din România este în prezent stabilă. Laszlo Kemenes ne-a declarat: "Referitor la evoluţia pieţei în 2012, putem să spunem cu certitudine că nivelul cererii va fi crucial pentru bunăstarea pieţei din România şi pentru noi extinderi. Atât timp cât companiile arată un interes în închirierea de spaţii industriale, piaţa locală ar putea să crească la un nivel similar cu cel înregistrat pe pieţe mai mari din Europa de Sud-Est, precum Polonia şi Republica Cehă".

    www.prologis.com

    ProLogis este principalul proprietar, operator şi dezvoltator de proprietăţi industriale, focalizat pe pieţe globale şi regionale din America, Europa şi Asia. La sfârşitul anului 2011 Prologis deţinea sau avea în derulare investiţii totalizând o suprafaţă de 55,7 milioane mp în 22 de ţări.

    Compania închiriază spaţii de distribuţie moderne către peste 4.500 de clienţi, între care producători, comercianţi, trans­portatori, alţi furnizori de spaţii logistice etc.

    ProLogis este lider de piaţă pentru spaţiile logistice şi de distribuţie în Europa Centrală şi de Est, oferind peste 3,7 milioane mp în cadrul a 42 de parcuri.

    ProLogis Park Bucharest A1 cuprinde patru clădiri totalizând 108.000 mp de spaţii industriale clasa A. Printre chiriaşi se număra Kuehne+Nagel, Cargo-partner, Omega International Transport & Logistics, Geodis Calberson, Gefco, H. Essers Logistics.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional