Punctele de colectare a gunoiului din sectorul 6 prevăzute să fie date în folosinţă la finalul anului trecut, încă în lucru
Fotoreportaj / 10 aprilie
Cele 886 de puncte de colectare a gunoiului care ar fi urmat să fie date în folosinţă la finalul anului 2023 se află încă în lucru. Proiect, în valoare de peste 103 milioane lei, prevede pubele de gunoi îngropate pentru colecatrea selectivă a deşeurilor.
În vara anului 2022, când a fost anunţat programul de investiţie, primarul de sector Ciprian Ciucu sublinia: "Bucureştiul nu are o infrastructură pentru colectarea separată a deşeurilor. Există ghenele vechi şi insalubre în interiorul blocurilor, unde se aruncă la grămadă gunoi menajer, plastic, hârtie, ambalaje. Sau ţinem tomberoanele vârfuite cu deşeuri la colţ de bloc, pe stradă. Sunt adevărate focare de infecţie care deranjează atât vizual, cât şi olfactiv. În ceea ce priveşte reciclarea, chiar dacă ne-o dorim, nu o putem face la standarde europene, din lipsă de infrastructură. Astfel, improvizăm.
Lucrurile sunt pe cale să se schimbe în Sectorul 6. Scăpăm de inesteticele ghene! Vom avea unele moderne, subterane".
La vremea respectivă, fusese depus, pentru a primi finanţare din fonduri europene, un proiect care includea 886 de puncte de precolectare selectivă pe patru fracţii, dintre care 769 îngropate, iar 117 supraterane. Valoarea proiectului este de 103,2 milioane de lei şi este cel mai amplu de acest tip din Bucureşti.
Cele 886 de puncte sunt în proximitatea tuturor blocurilor din Sectorul 6. Fiecare punct are patru pubele: pentru sticlă, pentru plastic/metal, pentru hârtie/carton şi pentru deşeuri menajere. Majoritatea sunt îngropate, ceea ce înseamnă că sub cele patr coşuri de inserţie există patru containere mari, amplasate într-o cuvă de beton, conform primatrului de sector, care a afirmat că firma de salubritate are acces automatizat la deşeuri, datorită unui sistem modern de ridicare a capacului.
Etapa de identificare a locaţiilor acestor puncte de colectare separată a deşeurilor a fost încheiată la finalul anului 2021. "Am pregătit acest proiect din timp. Vă imaginaţi efortul pe care l-am făcut timp de un an de zile pentru a identifica cu exactitate terenurile pentru 886 de astfel de puncte de colectare selectivă, să nu treacă pe sub ele conducte, fire sau alte reţele şi să avem ridicări topografice pentru fiecare. A fost un efort fabulos, pe care l-am asumat din timp pentru ca acum să fim în măsură să depunem acest proiect. Aplicaţia include un studiu de fezabilitate, studiu geotehnic, studiu topografic, analiză cost-beneficiu, analiză instituţională. Am câştigat deja, cu 100 de puncte din 100, un proiect de Asistenţă Tehnică care ne ajută să pregătim acest proiect de infrastructură de mediu. Valoarea acestui proiect deja câştigat este de 6,7 milioane de lei", arăta primarul Ciprian Ciucu în vara lui 2022.