Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Raiffeisen Evolution: Trei proiecte de peste 300 milioane de euro

F.A. Investiţii /

Markus Neurauter, managing director Raiffeisen Evolution

Markus Neurauter, managing director Raiffeisen Evolution

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Dezvoltatorul imobiliar austriac Raiffeisen Evolution are în prezent în ţara noastră în curs de realizare trei proiecte, toate în Bucureşti, în cadrul ansamblului Floreasca City Center. Investiţia totală este de 300 milioane de euro. Este vorba de turnul SkyTower, centrul Floreasca Office şi mall-ul Promenada. Primele două vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, iar mall-ul, la care lucrările au demarat în noiembrie anul trecut, urmează să fie finalizat anul viitor.

    Această amplă activitate este cu atât mai importantă cu cât ţara noastră se confruntă în prezent cu o stare de expectativă a marilor investitori. Dar, Floreasca City Center a început să fie dezvoltat înainte de declanşarea dificultăţilor economice.

    Domnul Markus Neurauter, managing director Raiffeisen Evolution, subliniază totuşi că: "România era şi este încă o piaţă în creştere, prin urmare continuăm să investim". Domnia sa consideră că în România este încă cerere pentru spaţii de retail şi birouri de calitate. Spaţiile comerciale s-au dezvoltat rapid în ultimii ani în România, dar este loc pentru şi mai mult. În plus, piaţa de birouri este în creştere şi există cerere pentru spaţii clasa A.

    Clădiri comerciale ecologice şi economice

    Criza economică a condus la creşterea preocupării investitorilor pentru dezvoltarea unor spaţii sustenabile, cu consum cât mai mic de energie şi alte utilităţi, cât mai economice şi care să afecteze cât mai puţin mediul înconjurător.

    Reprezentantul Raiffeisen Evolution subliniază că dezvoltările imobiliare pe care le realizează sunt sustenabile şi nu numai în cazul clădirilor rezidenţiale. "Deja avem câteva clădiri comerciale construite sau dezvoltate într-o manieră ecologică şi economică şi vom continua să procedăm în acest fel", afirmă domnul Markus Neurauter.

    Proiectele Raiffeisen Evolution sunt certificate conform criteriilor stricte ale Consiliului German pentru Clădiri Sustenabile (DGNB) care lucrează îndeaproape cu Asociaţia Austriacă pentru Afaceri Imobiliare Sustenabile (OGNI).

    Trei proiecte comerciale au fost deja certificate, dintre care unul în România. Este vorba despre centrul comercial Promenada, parte a ansamblului Floreasca City Center din Bucureşti, care a primit un certificat la nivel Gold.

    Construcţiile sunt realizate în ritm susţinut

    Toate cele trei proiecte din Bucureşti sunt în prezent curs de realizare. Proiectul SkyTower, precum şi Floreasca Office vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. Turnul, de exemplu, se înalţă cu un etaj pe săptămână. Lucrările de construcţie pentru acest mega-proiect se derulează la viteză maximă, subliniază domnul Neurauter. Deja, lucrările au ajuns la jumătatea înălţimii clădirii, în paralel cu lucrările în desfăşurare pentru montarea faţadei.

    SkyTower va avea la finalizare peste 37.000 mp de spaţii de birouri închiriabili, respectiv 1.150 mp pe etaj (suprafaţa construită totală este de 50.000 mp). La spaţiile de birouri se adaugă 3.200 mp spaţii de depozitare închiriabili, o sală de conferinţe de 1.000 mp, un restaurant de 1.200 mp şi o cafenea de 360 mp. Turnul are regimul de înălţime parter + 36 de etaje + etaj tehnic, respectiv o înălţime de 137 m la finalizare. Imobilul va avea 518 locuri în parcare subterană şi va fi deservit de zece lifturi.

    La Floreasca Office lucrările de structură pentru subsol sunt finalizate şi primele nivele sunt vizibile. Clădirea de birouri va avea o suprafaţă închiriabilă de circa 16.000 mp şi parcare cu 200 de locuri.

    La centrul comercial Promenada au început lucrările de construcţie în noiembrie 2011 şi în martie se lucra la fundaţie. Centrul va avea 35.000 mp închiriabili din cei 55.000 mp construiţi, dispuşi pe patru nivele. Vor fi peste 120 de magazine şi 1.300 locuri de parcare.

    Potrivit domnului Neurauter, mai mult de 60% din spaţiile închiriabile din Promenada erau deja în luna martie închiriate retailerilor internaţionali. "Avem un mix optim de chiriaşi", subliniază domnul Neurauter. Mall-ul Promenada va fi finalizat la sfârşitul lui 2013.

    Raiffeisen Bank România se va muta în cea mai înaltă clădire din România

    Anul trecut, SkyTower şi Floreasca Office au fost vândute către Raiffeisen Property International. În Floreasca City Center îşi va muta sediul central Raiffeisen Bank România, care a închiriat şase etaje din SkyTower şi va folosi în totalitate clădirea Floreasca Office. Raiffeisen Property International caută chiriaşi pentru celelalte nivele din SkyTower.

    Turnul SkyTower va deveni cea mai înaltă clădire din Bucureşti şi din România doborând recordul anterior de 120 m al turnului Bucharest Tower Center din zona Pieţei Victoriei. După majoritatea standardelor convenţionale va avea statutul de zgârie-nor.

    Dacă găseşte locaţii potrivite, dezvoltatorul austriac are în vedere şi alte proiecte

    Investiţiile grupului austriac pe piaţa din România nu se vor opri aici. "Monitorizăm piaţa în permanenţă", susţine domnul Neurauter. Dealtfel, în prezent dezvoltatorul pregăteşte un alt proiect comercial în Bucureşti. "De asemenea, avem în vedere proiecte de retail în oraşe secundare, dacă găsim locaţia potrivită", mai spune domnul Neurauter.

    Ultimii ani au reprezentat o provocare în ceea ce priveşte competitivitatea României la nivel regional din punctul de vedere al dezvoltatorilor imobiliari. Dar, în opinia managerului de la Raiffeisen Evolution, companiile internaţionale sunt încă interesate să facă investiţii în România. Domnia sa ne-a relatat că la târgul internaţional pentru profesioniştii din domeniul imobiliar de la Cannes, a întâlnit investitori care doreau să abordeze România şi care şi-au arătat chiar interesul pentru proiectul de retail Promenada. "Prin urmare, sunt optimist în ceea ce priveste viitorul investiţiilor în România", subliniază domnul Neurauter.

    Raiffeisen Evolution Project Development este o companie imobiliară cu activităţi în Austria, Europa Centrală şi de Est. Cea mai mare parte a portofoliului companiei constă în clădiri rezidenţiale şi de birouri. Pe lângă acestea, Raiffeisen Evolution construieşte hoteluri, centre comerciale, centre de retail, precum şi dezvoltări mixte.

    Valoarea totală a celor 33 de proiecte comerciale şi rezidenţiale realizate este de 1,2 miliarde de euro. Suprafaţa cumulată a acestora este de aproximativ un milion de metri pătraţi. Mai mult de 75% din investiţiile totale sunt orientate spre Europa Centrală şi de Est.

    În Austria, Raiffeisen Evolution are în curs de realizare 11 proiecte cu o suprafaţă construită de aproximativ 160.000 mp, din care peste jumătate în sectorul rezidenţial. În prezent, 548 de apartamente sunt în construcţie sau dezvoltare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional