Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

RAPORT DTZ ECHINOX: ANUL ACESTA,Piaţa rezidenţială din ţara noastră rămâne subdezvoltată

Andrei Stan Piaţa Imobiliară /

Piaţa rezidenţială din ţara noastră rămâne subdezvoltată

Piaţa rezidenţială din ţara noastră rămâne subdezvoltată anul acesta, iar investitorii vor continua să achiziţioneze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung, arată un raport al companiei DTZ Echinox, trimis redacţiei.

"Anul 2016 a început cu o tranzacţie semnificativă pentru piaţa de terenuri din Bucureşti. Vastint, investitor suedez, a achiziţionat un teren de 48 ha în Băneasa - Siseşti pentru un proiect mixt (în principal rezidenţial). Per total, în primul trimestru al anului 2016, au fost tranzacţionate terenuri cu destinaţie comercială în valoare de 35 milioane euro, valoare dublă faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut. Piaţa rezidenţială din România rămâne subdezvoltată, iar investitorii vor continua să achiziţioneze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung, având în vedere preţurile accesibile şi cererea în creştere pentru locuinţe noi", se arată în raport.

Potrivit acestuia, retailerii dominanţi - operatori de tip "big box" - continuă să aibă planuri de extindere în Bucureşti şi vor fi printre cei mai activi cumpărători în 2016, vizând în principal zonele cu densităţi rezidenţiale ridicate.

"În Bucureşti, sunt prognozate livrări semnificative de clădiri de birouri în 2016 şi 2017. Cu toate acestea, din moment ce finanţarea rămâne restrictivă, este posibil ca o parte dintre proiectele planificate pentru 2018, să fie vândute înainte de începerea construcţiei", precizează DTZ Echinox.

În Bucureşti, în 2015 au fost tranzacţionate terenuri cu destinaţie comercială cu o suprafaţă totală de 45 ha şi un preţ cumulat de 90 milioane euro. Cei mai activi cumpărători care au achiziţionat terenuri pretabile pentru dezvoltări comerciale au fost investitorii suedezi şi cei locali.

"Cele mai interesante achiziţii au fost performate de jucători precum IKEA şi Skanska: IKEA a achiziţionat un teren în partea de Est a Bucureştiului, în timp ce Skanska a achiziţionat două terenuri în Bucureşti, unul în Barbu Văcărescu - Floreasca (în partea de Centru-Nord a Bucureştiului) şi unul în zona Politehnică (partea de Vest a Bucureştiului). Ambele locaţii se află printre cele mai importante destinaţii de birouri din Bucureşti. Investitorii greci şi austrieci, care au fost printre cei mai activi în România în ultimul deceniu, nu au avut achiziţii semnificative în 2015", se mai arată în raport.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional