Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Reabilitarea termică ar putea atrage două miliarde de euro fonduri europene din 2014

F.A. Investiţii /

Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul MDRT

Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul MDRT

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Chiar şi în contextul restricţiilor bugetare actuale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului reprezintă în mod firesc unul dintre cei mai mari investitori din sectorul construcţiilor din România. Pentru anul viitor reprezentanţii Ministerului îşi propun lansarea de programe de investiţii noi, cu ţinte ambiţioase.

    Unul dintre programele de infrastructură mult aşteptate are în vederea reabilitarea termică a clădirilor de locuit utilizând fondurile europene. Acesta va fi un program-pilot derulat în actualul exerciţiu financiar al Uniunii Europene (2007 - 2013), cu o valoare totală de 300 milioane de euro. Beneficiarii eligibili ai schemei de finanţare sunt municipiile reşedinţă de judeţ, fondurile fiind împărţite în mod egal pentru toate regiunile de dezvoltare.

    În perspectivă, acest program va fi extins şi la clădirile instituţiilor publice, fiind întreprinse demersuri pentru extinderea programului în 2013 şi la spitale, a declarat Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul MDRT, cu ocazia unei întâlniri cu investitorii germani.

    Bugetul estimativ al operaţiunii pentru reabilitarea spitalelor este de 100 milioane euro.

    Uniunea Europeană intră în a doua etapă de programare bugetară (perioada 2014-2020), când fondurile alocate României pentru reabilitare termică ar putea ajunge în jurul a două miliarde de euro, potrivit calculelor Ministerului.

    "Perspectivele sunt bune pentru a creşte bugetul în viitoarea perioadă de programare", afirmă domnul Boloş.

    La finanţarea lucrărilor de reabilitare, populaţia va avea o contribuţie între 10% şi 30% din valoarea totală, în funcţie de venituri. Restul, până la 40% este asigurat, după caz, de primărie, iar 60% reprezintă finanţarea neram­bursabilă. Alternativ, primăria poate să acopere în primă fază contribuţia proprietarilor, urmând să recupereze ulterior banii de la aceştia prin diverse forme. De altfel, contribuţia financiară a beneficiarilor a reprezentat o cerinţă expres formulată de Comisia Europeană. "Am discutat cu primarii interesaţi de acest subiect şi populaţia este destul de reţinută datorită contribuţiei pe care trebuie să o asigure. Dar, după ce vom testa primele proiecte depuse şi lumea va vedea că se reduc costurile cu energia termică, cred că va fi bătălie pentru accesarea programului", afirmă domnul Boloş.

    Decizia de intrare în program îi revine exclusiv asociaţiei de proprietari, care va înainta hotărârea asociaţiei în acest sens către primărie, în fapt titularul cererii de rambursare. Programul se va derula după regula "primul venit, primul servit". Tot primăria va contracta şi lucrările propriu-zise.

    În vederea unei cheltuiri cât mai eficiente a fondurilor, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, au fost stabilite standarde de cost pe mp, respectiv specificaţii tehnice minime, dă asigurări reprezentantul MDRT.

    Program de finanţare pentru sprijinirea investiţiilor private

    Un alt program important aflat în pregătire la nivelul MDRT are în vedere dezvoltarea infrastructurii în sprijinul mediului de afaceri. Programul ar urma să fie dezvoltat printr-un parteneriat între autorităţile locale, mediul de afaceri şi sistemul bancar. Concret, o autoritatea publică locală care deţine un teren pe care vrea să atragă investitori privaţi poate accesa acest program pentru a obţine finanţarea necesară realizării infrastructurii de utilităţi publice: drumuri de acces, alimentare cu apă, canalizare etc, necesare pentru dezvoltarea oricărei structuri de afaceri. Investitorul privat care intenţionează să realizeze o investiţie în clădiri şi echipamente pe terenul pus la dispoziţie şi viabilizat de autoritatea publică, beneficiază la rândul său de un grant de la stat în valoare de până la 350.000 de euro, explică domnul Boloş.

    Schema va fi finanţată în primă fază din bugetul de stat, având o alocare iniţială de 30 milioane de euro. Dacă programul va avea succesul scontat, ar putea fi negociată cu Comisia Europeană obţinerea de finanţare pentru majorarea bugetului programului şi eventual o creştere a nivelului grantului acordat inves­titorilor privaţi. "Sperăm ca astfel de programe testate, care au rezultate concrete, să poată fi finanţate ulterior din fonduri europene", subliniază Marcel Boloş.

    Nou program de finanţare pentru centrele istorice

    MDRT îşi propune să dezvolte şi un program destinat reabilitării centrelor istorice. "Majoritatea oraşelor din România au zone de clădiri cu valoare de monument istoric. Suntem interesaţi ca acestea să intre într-un program naţional de reabilitare a centrelor istorice vizând două componente: una de interes cultural şi zona tehnică, de infrastructură, necesară clădirilor monument istoric", precizează domnul Boloş.

    În paralel, nu va fi lăsat de o parte nici programul de investiţii în turism, care a avut un buget de 30 milioane de euro în acest an. În perspectivă şi acesta ar putea beneficia de o creştere de buget dacă negocierile cu Comisia Europeană în vederea finanţării acestui demers au succes, adaugă reprezentantul MDRT.

    De anul viitor ar urma să aibă o alocare mai consistentă şi programul pentru intervenţii de primă urgenţă, care vine în completarea programului de prevenire a riscului seismic. Suma prevăzută în acest scop în proiectul de buget pe 2013 este de 30 milioane de lei, reprezentând o finanţare exclusiv bugetară.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional