Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Reabilitarea termicăStatul alocă 25 milioane lei pentru reabilitarea termică a locuinţelor

F.A. Investiţii /

Statul alocă 25 milioane lei pentru reabilitarea termică a locuinţelor

Circa 3,5 miliarde de lei va fi bugetul gestionat în acest an de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), în creştere faţă de cel de anul trecut. Bugetul de stat va avea o pondere de 34,54% din totalul acestei sume. Cei mai mulţi bani vor merge în sectoarele de dezvoltare regională şi lucrări publice.

O parte din bugetul MDLPL pe 2008, mai precis 25 milioane de lei, este destinată programului de reabilitare termică a locuinţelor-condominii, conform OUG 174/2002 cu modificările şi completările ulterioare. Începând din acest an, ministerul de resort va coordona şi reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, conform HG 462/2006 "Termoficare 2006-2009 calitate şi eficienţă", pentru care sunt alocate fonduri în valoare de 2 milioane de lei.

Derularea programului de acţiuni privind reabilitarea termică a clădirilor cuprinde mai multe etape de intervenţie: auditul energetic al clădirilor, proiectare etapa I (elaborarea studiului de fezabilitate pe baza măsurilor specificate în auditul energetic), proiectare etapa a II-a (elaborarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie), obţinerea autorizaţiei de construire, precum şi executarea şi recepţia lucrărilor de reabilitare termică. Toate aceste etape vor fi contractate în urma procedurilor de achiziţii publice.

O parte importantă din numărul de imobile ce urmează să fie reabilitate termic sunt construite în Municipiul Bucureşti. În prima fază, statul va aloca fonduri pentru executarea lucrărilor aferente blocurilor care au, deja, auditul şi proiectarea realizate, ne-au precizat surse oficiale din cadrul MDPL.

Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe urmăreşte creşterea performanţei energetice a clădirilor, reducerea facturilor la energia termică şi, implicit, scăderea efortului valutar pentru importul de energie, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru părţi importante din populaţie, precum şi îmbunătăţirea aspectului estetic al clădirilor şi localităţilor.

Imobilele vizate sunt blocurile de locuinţe construite în perioada 1950-1990, indiferent de sistemul de încălzire al acestora.

Auditul energetic şi proiectarea lucrărilor de reabilitare sunt finanţate din alocaţii de la bugetul de stat. Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind executarea lucrărilor pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit nominalizate în programele anuale sunt asigurate astfel: 34% - alocaţii de la bugetul de stat, 33% - alocaţii de la bugetele locale şi 33% - din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari.

În vederea realizării acestui program, asociaţiile de proprietari transmit coordonatorilor locali (primarii municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv primarii sectoarelor municipiului Bucureşti) solicitarea de includere în program, fişa de identificare a clădirii şi hotărârea adoptată în adunarea generală, cu acordul majorităţii proprietarilor privind reabilitarea termică a imobilului, în condiţiile de finanţare prevăzute de or­do­nanţa de urgenţă şi dovada constituirii fondului de reparaţii al asociaţiei de proprietari.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional