Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Referendum la Buzău pentru unirea municipiului cu o comună vecină

Ana Felea Investiţii /

Referendum la Buzău pentru unirea municipiului cu o comună vecină

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primarului din Municipiul Buzău, Constantin Toma, aflat la al doilea mandat de edil, a anunţat că vrea să mărească suprafaţa oraşului prin alipirea unei localităţi limitrofe. Iniţiativa ar urma să fie realizată în urma unui refendum şi are ca scop realizarea unei dezvoltări unitare a zonei, cu atât mai mult cu cât, prin aceaz zonă, Ministerul Transptorilor a anunţat că va trece o autostradă. De menţionat şi că viitorul drum expres Buzău - Brăila, care va pune în valoare podul care se construieşte peste Dunăre, trece tot pe teritoriul celor două localităţi pe care primarul Toma le vrea unite.

    Constantin Toma propune cetăţenilor să unească municipiul Buzău cu localitatea Ţinteşti, locul său natal, acest aspect din urmă fiind doar o conincidenţă, după cum edilul a precizat. Mai exact, Toma şi-a motivat proiectul prin faptul că unirea celor două localităţi va aduce un potenţial de dezvoltare uriaş, atât pentru municipiul Buzău, cât şi pentru comuna Ţinteşti, iar atractivitatea întregii zone va creşte. În plus, edilul este de părere că România pierde foarte mulţi bani prin existenţa unui număr mare de localităţi mici, iar ideea sa ar putea deveni un exemplu pentru alte zone.

    Toma a venit şi cu cifre concrete în susţinerea proiectului său. Mai exact, susţine că este absolut necesară alipirea comunei Ţinteşti de municipiul Buzău pentru că oraşul nu mai are terenuri pentru a se dezvolta, iar comasarea cu Ţinteştiul, care are doar 4.500 de locuitori, va face ca suprafaţa oraşului aproape să se dubleze.

    "Lucrăm să ne atingem viziunea de dezvoltare a acestui oraş, adică să obţinem cât mai multă atractivitate şi competivitate pentru oraşul nostru. Tindem spre un oraş "green, circular and smart water city". Aceasta este dafiniţia unui oraş al viitorului, adică să avem cât mai multă verdeaţă, să trecem la economia circulară şi să avem un oraş smart din punct de vedere al apei. Să gestionăm apa cât mai bine. Folosim orice oportunitate, bugetul local este unul destul de mic. Mergem şi spre finanţarea europeană. Dacă în perioada 2014-2020 am atras circa 80 de milioane de euro, ne batem acum pentru circa 200 de milioane de euro până în 2024", a spus primarul Constantin Toma.

    Reporter: De unde ideea unirii Buzăului cu o altă localitate?

    Constantin Toma: Viziunea de dezvoltare a municipiului nostru este ca Buzăul să obţină atât de multă atractivitate şi competitivitate pentru locuitorii săi, pentru investitori, astfel încât să devină unul dintre cele mai importante oraşe din România. Atractivitatea şi competitivitatea municipiului nostru constră în crearea şi îmbunătăţirea permanentă a capacităţii de dezvoltare în plan economic, educaţional, social şi cultural. Buzăul nu se mai poate extinde, deşi se puteau face investiţii majore, atât publice cât şi private. În acest context, apare ca o necesitate unirea municipiului Buzău cu comuna Ţinteşti, care ar asigura viitorului oraş Buzău o suprafaţă adminis­trativă de 153,4 km pătraţi, însemnând o creştere de 88,6%, ceea ce va face ca Buzăul să avanseze de pe locul 24 pe locul 7 la nivel naţional.

    Reporter: De ce comuna Ţinteşti?

    Constantin Toma: Comuna Ţinteşti este cel mai bine poziţionată faţă de municipiul Buzău, având cea mai mare lungime a limitei adminis­trative, adică 13 kilometri, faţă de 11 kilometri comuna Vadu Paşii (dar pe malul râului Buzău), 4,6 kilometri comuna Mărăcineni (tot pe malul râului Buzău) sau 3,2 kilometri comuna Costeşti.

    Suprafaţa comunei Ţinteşti este de 72,1 kmp, faţă de comuna Mărăcineni, care are o suprafaţă de 29,4 kmp, sau comuna Costeşti, cu o suprafaţă de 57 kmp.

    Dar cel mai mare avantaj al unirii Municipiului Buzău cu comuna Ţinteşti este faptul că terenurile din Ţinteşti încep chiar din spatele zonei industriale, iar viitoarea autostradă A7, Ploieşti - Buzău - Râmnicu Sârat - Focşani - Paşcani - Siret, va trece aproximativ pe la jumătatea distanţei dintre Bulevardul Industriei din Buzău şi satul Pogonele din comuna Ţinteşti.

    Zona economică a oraşului trebuie să se dezvolte de o parte şi de alta a viitoarei autostrăzi, avându-se în vedere că există o supracapacitate a utilităţilor în zona industrială, respectiv energie electrică, gaze naturale, apă şi canalizare.

    Reporter: Care sunt avantajele pentru cetăţenii municipiului Buzău?

    Constantin Toma: Crearea de noi locuri de muncă pentru toţi buzoienii, inclusiv pentru cei care lucrează în ţară sau străinătate, prin atragerea de noi investitori, de o parte şi de alta a autostrăzii A7, punându-se mult mai bine în valoare poziţia geostrategică a judeţului Buzău, care se află la confluenţa celor trei mari regiuni ale Ro­mâniei.

    De asemenea, asigurarea tuturor utilităţilor în cele patru sate din comuna Ţinteşti, în vederea apariţiei de noi oportunităţi legate de construirea de locuinţe la preţuri accesibile, pentru tinerii buzoieni sau pentru noi locuitori.

    Prin această unire există un potenţial mare de creştere a numărului de locuitori ai municipiului Buzău, care, în acest moment, este pe locul al 18-lea în România, din acest punct de vedere.

    Creşterea investiţiilor cu fonduri europene, deoarece apar noi oportunităţi de dezvoltare a municipiului, este un alt avantaj al proiectului nostru, alături de majorarea veniturilor Primăriei Municipiului Buzău, care creează noi posibilităţi de creştere a nivelului de trai al tuturor buzoienilor, prin noi investiţii publice. Unirea cu comuna Ţinteşti este un pas foarte important pentru atingerea viziunii de dezvoltare a municipiului nostru - Buzău - oraş magnet pană în 2030.

    Reporter: Care sunt avantajele pentru cetăţenii comunei Ţinteşti?

    Constantin Toma: Toţi locuitorii din cele patru sate vor avea acces la reţelele de gaze naturale, apă şi canalizare, în termen de doi ani după ce se realizează unirea cu Buzăul. Vor fi asfaltate toate străzile din cele patru sate, în maximum trei ani. Vor fi reabilitate toate grădiniţele şi şcolile la standarde înalte şi vor fi implementate toate programele pe educaţie care funcţionează în municipiul Buzau. Toţi locuitorii din comuna Ţinteşti vor beneficia de transport în comun cu societatea Transbus, cu aceleaşi facilităţi ca locuitorii din municipiu, inclusiv gratuitate pentru pensionarii cu venituri lunare pană la 2500 de lei, cât şi pentru elevi. Taxele şi impozitele percepute de Primăria Municipiului Buzău vor fi cele mai scăzute pentru un oraş. Totodată, va creşte valoarea proprietăţilor, odată cu demararea investiţiilor private şi publice în zona.

    Reporter: Care sunt avantajele pentru ceilalţi cetăţeni ai judeţului Buzău?

    Constantin Toma: Va creşte puterea economică a judeţului, ceea ce va însemna mai mulţi bani atât la Primăria Municipiului Buzău, cât şi la Consiliul Judeţean şi în toate unităţile administrative din judeţ. În acest moment, peste 70% din cifra de afaceri a tuturor firmelor ce acţionează în judeţul Buzău se realizează în municipiul Buzău.

    Buzăul poate deveni cel mai mare centru logis­tic din sud-estul României, având în vedere poziţia geostrategică, realizarea autostrazii A7, drumul expres Buzău-Brăila, precum şi înfiinţarea unui aeroport civil la Boboc, la numai 12 km de Buzău, alături de existenţa celui mai important nod feroviar din regiune.

    Reporter: Cum şi când s-ar putea realiza aceas­tă "uniune"?

    Constantin Toma: Această iniţiativă privind viitorul Buzăului se poate finaliza dacă cetăţenii municipiului vor participa la vot, într-un număr suficient de mare, minimum 30% din numărul de alegători, pentru validarea Referendumului şi totodată să răspundă cu DA la întrebarea "Sunteţi de acord cu unirea municipiului Buzău cu comuna Ţinteşti?" Data stabilită pentru referendum este 26 septembrie.

    Pentru ca referendumul să treacă este nevoie ca la urne să se prezinte minimum 30% din totalul votanţilor, iar 50%+1 să voteze "pentru". În caz că votul este pozitiv, în ambele localităţi, rezultatul merge în Parlament, unde se emite o lege, iar unirea devine efectivă.

    În acest moment, comuna Ţinteşti are 7.200 de hectare şi circa 4.500 de locuitori, iar Buzăul are în jur de 8.100 de hectare şi 115.000 de locuitori. După unirea celor două localităţi, suprafaţa municipiului va ajunge la peste 15.000 de hectare.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional