Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

REŞIŢAPreţurile au cam stagnat, iar oamenii s-au orientat spre chirii

F.A. Piaţa Imobiliară /

Preţurile au cam stagnat, iar oamenii s-au orientat spre chirii

Pentru închirieri de apartamente sunt chiar mai mulţi clienţi decât anul trecut

Piaţa imobiliară din Municipiul Reşiţa "merge foarte prost", preţurile au cam stagnat şi se fac tranzacţii mai mult de închiriere, precizează Claudia Kokovics, agent imobiliar la agenţia Euro Mark. Domnia sa consideră că persoanele interesate să cumpere preferă să mai amâne: "toţi aşteaptă noi ieftiniri, dar care eu cred nu vor mai veni". Doamna Kokovics atrage atenţia că dacă exprimăm în lei şi nu în euro preţurile proprietăţilor, atunci sunt şi cazuri în care un proprietar a putut să câştige mai mult dacă a vândut acum, decât ar fi vândut anul trecut.

În această primăvară oferta este foarte generoasă şi variată. "Altă dată agenţiile se băteau iarna pentru proprietăţile scoase la vânzare", completează aceeaşi sursă.

Remo Florescu, agent imobiliar la Danser Imobiliare, ne spune că şi agenţia pe care o reprezintă s-a axat mai mult pe chirii, deoarece deşi sunt persoane care au banii necesari, se gândesc că ar putea să cumpere şi mai ieftin. Agenţia a vândut în ultimele luni două case şi câteva apartamente, dar mai puţine decât în perioada similară a anului trecut. Domnia sa apreciază că preţurile apartamentelor au scăzut în medie cam cu 5.000 de euro faţă de anul trecut.

În privinţa perspectivelor pentru anul în curs, doamna Kokovics apreciază că piaţa nu se va relansa, "poate de la anul, dacă reacţionează băncile".

Domnul Remo Florescu speră că după Paşti ar putea să se vândă mai mult, deoarece, chiar făcând abstracţie de criză, în perioada sărbătorilor legale sau în concedii (iulie-august), se tranzacţionează mai puţin. O perioadă favorabilă achiziţiilor ar putea fi după luna august.

"Preţurile umflate" au scăzut şi la jumătate

În municipiu nu sunt apartamente noi disponibile, există doar un bloc în construcţie, ne relatează doamna Kokovics. În opinia sa, casele se vând foarte greu, deoarece există şi mai multe criterii în funcţie de care sunt preferate sau nu de persoanele interesate să cumpere o proprietate (precum calitatea zidăriei, terenul, existenţa garajului, vecinii). De asemenea, multe case vechi au probleme, iar ultimele case construite nu sunt de vânzare.

Pe de altă parte, valoarea apartamentelor variază mult în funcţie de zonă şi îmbunătăţiri. Astfel, o garsonieră se vinde între 18.000 şi 35.000 de euro (dacă este amplasată central), iar un apartament de trei camere începând cu 30.000 - 30.000 de euro şi ajungând până la 50.000 de euro (decomandat).

Domnul Florescu prezintă o scurtă evoluţie a preţului pentru un apartament de două camere: dacă acum doi ani, un astfel de apartament amplasat într-un cartier bun, costa 25.000 de euro, în 2008 se vindea cu 45.000 de euro cam până în luna noiembrie, iar acum este până în 30.000 - 35.000 de euro.

În aprilie, o garsonieră costa până în 18.000 - 20.000 de euro (într-o zonă mai bună) sau chiar mai mult, dacă este amplasată în centru. Pe acest segment preţurile nu s-au redus cu mult, precizează domnia sa. Un apartament de două camere într-un cartier bun, costă 30.000 - 35.000 de euro, iar pentru unul de trei camere în centru, proprietarul cerea în aprilie 50.000 de euro. În zonele puţin căutate sunt şi apartamente mai ieftine.

Un apartament de patru camere, confort 1, mobilat şi utilat, amplasat în zonă bună, în bloc cu termoizolaţie interioară şi exterioară, dacă era evaluat anul trecut la peste 80.000 de euro, în aprilie anul acesta era la 60.000. În general, apartamentele de patru camere sunt în jur de 50.000 - 60.000 de euro. Au existat scăderi şi la jumătate în cazul apartamentelor care "aveau preţuri umflate", cum se cereau şi 120.000 de euro pentru 4 camere, în contextul în care sunt foarte puţini oameni care au atâţia bani în Reşiţa. Acum preţul ar fi de circa 70.000 de euro, dar tot nu se vinde, remarcă domnul Remo Florescu.

Preţurile la terenuri au scăzut foarte puţin

În primăvara acestui an nu s-au făcut tranzacţii cu terenuri în Reşiţa, dar pentru un metru pătrat în intravilan se cerea în jur de 20 de euro. În extravilan preţul variază de la 1 la 5 euro pe metrul pătrat, ne spune Claudia Kokovics. Domnul Florescu apreciază că mai sunt totuşi persoane interesate, deşi sunt puţini clienţi. Preţurile la terenuri au scăzut foarte puţin, de la 30 de euro pe metrul pătrat în intravilan, la 25 de euro.

Pentru închirieri de apartamente sunt chiar mai mulţi clienţi decât anul trecut

Doamna Claudia Kokovics apreciază că nici pe chirii nu se lasă la preţ, astfel încât un apartament de două camere, se închiriază cu 150-180-200 de euro (mobilat), o garsonieră cu 80-100 de euro, iar un apartament cu trei camere ajunge la 250 de euro (dacă este mobilat, are două băi, centrală termică) sau poate fi şi la 150 de euro, dar fără dotări şi mobilă. Remo Florescu declară că pentru închirieri sunt chiar mai mulţi clienţi decât anul trecut. O garsonieră mobilată şi utilată se închiriază cu 80 - 100 de euro, un apartament de două camere, mobilat, utilat, cu 200 - 300 de euro, iar unul de trei camere cu 400 - 500 de euro. La case, chiriile sunt de cel puţin 500 de euro, precizează sursa citată.

În privinţa spaţiilor comerciale de închiriat, doamna Kokovics spune că are la ofertă un spaţiu de 100 de metri pătraţi cu 20 de euro pe metrul pătrat/lună. Domnul Florescu remarcă faptul că la spaţiile comerciale chiriile au rămas cam la acelaşi nivel faţă de anul trecut. Un spaţiu de aproximativ 120 de metri pătraţi, situat la bulevard, cu front stradal de 10 metri şi aprovizionare prin spate, se închiriază cu 2.000 - 3.000 de euro, ca şi anul trecut.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional