Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

ReşiţaPrimăria Reşiţa va investi, în acest an, peste 86 milioane de lei

F.A. Investiţii /

Imagine din Reşiţa

Imagine din Reşiţa

Cei mai mulţi bani sunt destinaţi lucrărilor noi de investiţii

Bugetul de investiţii pentru anul în curs calculat de primăria din Reşiţa se ridică la circa 86 milioane de lei, după cum ne-a spus Liviu Spătaru, primarul din localitate. Din acest total, mai mult de 23,4 milioane de lei provin de la bugetul local, 5 milioane de lei reprezintă credite bancare interne, 15 milioane de lei sunt bani împrumutaţi de la instituţii bancare externe, 30 milioane de lei provin din alte surse constituite conform legii, în timp ce aproximativ 12,6 milioane de lei reprezintă alocaţii bugetare de stat.

În prima parte a anului vor fi continuate obiectivele aflate în curs de execuţie şi serviciile de proiectare care constituie faza preliminară a realizării unei investiţii. Totodată, în primele şase luni ale lui 2008, vor fi derulate licitaţiile pentru achiziţionarea serviciilor de proiectare, în vederea elaborării documentelor tehnice necesare desfăşurării procedurilor pentru atribuirea lucrărilor.

Cei mai mulţi bani sunt destinaţi lucrărilor noi de investiţii

Din întregul buget investiţional calculat de municipalitatea reşiţeană, peste 27 milioane de lei reprezintă suma alocată pentru finanţarea lucrărilor aflate în des-făşurare. Alte aproape 55,58 milioane de lei sunt destinate obiectivelor noi de investiţii, restul de circa 3,37 milioane de lei însemnând banii pentru achiziţia de bunuri şi alte cheltuieli.

Printre lucrările aflate în desfăşurare, domnul primar ne-a menţionat dezvoltarea sistemului de alimentare cu apă din municipiu. Proiectul costă mai mult de 39,32 milioane de lei, în 2008 fiind alocate, în acest sens, 800.000 de lei de la bugetul local.

Un alt obiectiv în continuare este reabilitarea sistemului de termoficare în minipunctele termice din zona PT 26, PT 15, PT 13, PT 14, PT 39. În acest caz, bugetul total este de circa 11,67 milioane de lei, pentru anul în curs fiind calculate 7,3 milioane de lei (3,5 milioane de la bugetul local şi 3,8 milioane de la stat).

Refacerea Zonei Industriale Valea Terovei şi realizarea unui pod peste râul Birzava, la intrarea în Moniom (intersecţia cu DN 58B-Reşiţa) sunt alte două proiecte pe care primăria din Reşiţa le derulează, contra valorilor de 35 milioane şi, respectiv 9,96 milioane de lei. Prima lucrare a primit, în acest an, 10 milioane de lei (5 milioane din credite externe şi 5 milioane din împrumuturi interne), în timp ce al doilea obiectiv este finanţat cu 961.900 lei - 400.000 de la bugetul local şi 561.900 de la stat.

Suma de 4 milioane de lei a fost alocată pentru continuarea lucrărilor de construire a unor blocuri de locuinţe sociale (etapa I), destinate chiriaşilor evacuaţi din casele naţionalizate din Calea Caransebeşului.

Lucrări de apă şi canalizare de circa 143 milioane de lei

Câteva lucrări noi sunt cele care privesc alimentarea cu apă şi canalizare a zonelor Cîlnic şi Moniom - investiţie de 4 milioane de lei, din care, în acest an, sunt cheltuite 941.800 de lei de la bugetul local, precum şi eficientizarea producţiei de energie termică la CET Energoterm, prin montarea unui cazan pe biomasa (valoarea investiţională este de 20 milioane de lei, în 2008 fiind alocate 5 milioane de lei de la stat).

Alte lucrări de apă şi canal, în valoare de 142,8 milioane de lei, sunt derulate din fonduri ISPA. Astfel, în acest an vor fi cheltuite 10 milioane de lei din credite externe şi 30 milioane de lei din alte surse legal constituite.

În domeniul sanitar, vor fi executate lucrări la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, în valoare de 7 milioane de lei, în 2008 fiind alocat, în acest sens, 1 milion de lei de la bugetul local. De asemenea, va fi construit Centrul de recuperare neuro-motorie PROVITAM. Pentru început, primăria va cheltui 160.000 de lei.

În cadrul capitolului "Alte cheltuieli de investiţii" sunt trecute şi cheltuielile de proiectare, în valoare de aproape 2 milioane de lei.

44 de autorizaţii de construire în primele două luni ale anului

În primele două luni ale anului, municipalitatea a eliberat 44 de autorizaţii de construire. Margareta Opriş, arhitectul şef al primăriei din municipiu, ne-a precizat că cinci dintre ele au fost eliberate pentru montarea de panouri publicitare şi lucrări de semnalistică, opt pentru construirea şi amenajarea de spaţii comerciale, nouă autorizaţii pentru realizarea şi reamenajarea de case familiale, trei pentru construirea de garaje, două pentru demolarea unor clădiri, câte o autorizaţie pentru supraetajarea unui liceu şi, respectiv, modernizarea unei cantine şi 15 autorizaţii pentru alte categorii de lucrări.

În luna aprilie, se aflau în execuţie mai multe lucrări care au, deja, autorizaţii de construire. Printre cele mai importante se numără realizarea unui supermarket "Kaufland", pe bulevardul Muncii, în valoare de peste 8,4 milioane de lei.

De asemenea, se află în construcţie un spaţiu comercial de aproape 1,66 milioa-ne de lei, un centru comercial cu spaţii de birouri (valoarea declarată la autorizare fiind de aproximativ 2,13 milioane de lei), câteva imobile ANL, investiţie de circa 2,77 milioane de lei, un bloc de locuinţe pentru chiriaşii evacuaţi (peste 10,2 milioane de lei), o grădiniţă în valoare de mai mult de 5,57 milioane de lei.

Alte obiective de investiţii pentru care au fost eliberate autorizaţii de construire presupun ridicarea unei clădiri de birouri şi spaţii comerciale, pentru care vor fi cheltuite peste 2 milioane de lei, edificarea unui bloc de locuinţe pentru tineri - circa 1,12 milioane de lei, reabilitarea zonei industriale, care necesită aproximativ 19,89 milioane de lei, precum şi construirea unui imobil de birouri şi spaţii comerciale de peste 1,1 milioa-ne de lei şi amenajarea unei săli de sport la Liceul Diaconovici (651.645 de lei) şi a unei hale pentru depozitare şi birouri, în valoare de aproape 1,3 milioane de lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional