"România a devenit un exemplu global în desfăşurarea etică a profesiei imobiliare"
Piaţa Imobiliară / 11 octombrie 2022
Ţara noastră a devenit un exemplu global în desfăşurarea etică a profesiei imobiliare, este de părere Alina Aeby, Coordonator Global NAR® (National Association of Realtors®) pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa.
Printre altele, domnia sa ne-a precizat, în cadrul unui interviu, că piaţa imobiliară trece printr-o corecţie, dar că imobiliarele rămân un bun şi o investiţie palpabilă, înţelese uşor de către o varietate de investiori şi, nu în ultimul rând, o necesitate.
NAR® este cea mai mare asociaţie imobiliară din lume, cu peste 1,5 milioane de membri.
(Interviu cu Alina Aeby, Coordonator Global NAR® pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa)
Reporter: În contextul în care ne aflăm la graniţa dintre o pandemie şi un război şi pe fondul unei creşteri accentuate a inflaţiei, dobânzilor şi preţurilor utilităţilor şi carburanţilor, în ce punct se află piaţa imobiliară din SUA?
Alina Aeby: Piaţa imobiliară rezidenţială din SUA a înregistrat creşteri seminificative, de peste 20%-30% în timpul pandemiei, mai ales în ceea ce priveşte casele. Inventarul redus şi dobânzile mici au dus la situaţii cu oferte multiple şi preţ de cumpărare mult peste preţul cerut. În momentul de faţă, inventarul este încă scăzut, dar ratele dobânzilor şi scăderea pieţei de valori duc la o decelerare a preţurilor. Lawrence Yun, Economistul-Şef al NAR, a preconizat că, în 2022, volumul vânzărilor de locuinţe va fi cu 13% mai scăzut faţă de 2021 şi preţurile caselor vor creşte cu 11%. Locuinţele de genul condominium/apartamente vor înregistra aprecieri mult mai scăzute. În ceea ce priveşte sectorul, acesta va continua un ritm scăzut de absorbţie, având în vedere ratele ridicate ale dobânzilor şi inflaţiei.
Reporter: Toţi analiştii preconizează că urmează o criză imobiliară. Cât de curând estimaţi că va fi această criză?
Alina Aeby: Schimbările se resimt deja, atât în SUA, cât şi la nivel global, dar nu este o criză comparabilă cu cea din 2008-2009. Criză este alimentată în special de ratele mari ale dobânzilor şi inflaţiei, pe fundalul unei crize de distribuţie de materiale, a războiului din Ucraina şi preţurilor crescute din energie. Este posibil ca preţurile să se stabilizeze şi să rămână reduse în următorii trei ani.
Reporter: Cât de pregătită este piaţa imobiliară din SUA să treacă printr-o nouă recesiune?
Alina Aeby: De data aceasta, mult mai bine echipată financiar. Ultimii zece ani au fost înfloritori pentru piaţa imobiliară americană, bazaţi pe credite cu acoperire, o piaţă de valori perfomantă şi o apreciere reală.
Reporter: Cum apreciaţi că evoluează piaţă imobiliară din Europa în general şi cea din România în particular?
Alina Aeby: Cu toate că inflaţia este galopantă, dobânzile creditelor imobiliare sunt mai reduse în Europa şi România, cel puţin pentru moment. Europa şi România vor urma trendul global descendent sau cel puţin stagnant. Alţi factori care vor afecta piaţa imobiliară locală sunt reprezentaţi de criză şi de întârzierile de livrare ale materialelor de construcţii, de preţurile mărite ale combustibililor şi de prelungirea războiului.
Reporter: Sunt investitori americani interesaţi să investească pe piaţa imobiliară din România?
Alina Aeby: Investiţiile SUA în piaţa imobiliară românească au fost modeste în 2021, potrivit unor statistici, de numai 2 milioane de euro, iar aceasta pare o cifră prea modestă raportat la cel mai mare investitor în România, care este Austria, cu 323 milioane de euro. Un posibil motiv ar putea fi şi lipsa de promovare internaţională a pieţei româneşti.
Reporter: Ce atuuri şi ce neajunsuri consideraţi că are piaţa noastră imobiliară?
Alina Aeby: Atuuri: o piaţă care nu şi-a atins potenţialul investiţional maxim şi care încă înregistrează o lipsă de locuinţe, deşi are un surplus de spaţii comerciale. Neajunsuri: decelerarea veniturilor, inflaţia, posibile fluctuaţii mari de curs valutar.
Reporter: Cum caracterizaţi evoluţia preţurilor din sectorul imobiliar, la nivel global?
Alina Aeby: Aproape fiecare ţară a înregistrat creşteri la nivelul preţurilor şi al volumului tranzacţional în ultimii ani. Dobânzile mici, creditele imobiliare relativ uşor de accesat şi piaţa muncii solidă au influenţat cererea imobiliară în mod pozitiv.
Reporter: Care dintre segmentele pieţei (retail, rezidenţial, industrial, birouri) se bucură de cea mai mare cerere în SUA?
Alina Aeby: Rezidenţial, în special casele, care sunt mai greu de construit (multe state încurajează densitatea mai mare).
Reporter: Care sunt tendinţele pe piaţa imobiliară (smart home, inovaţii tehnologice etc.)?
Alina Aeby: Pandemia a determinat re-evaluarea spaţiilor private şi publice. Conceptul de "healthy home", cu sisteme superioare de filtrare, sanitare, re-aranjarea şi decuplarea spaţiilor de locuit, spaţiile exterioare, eficienţa sunt trenduri care continuă.
Reporter: Ce perspective credeţi că are sectorul imobiliar, la nivel global?
Alina Aeby: Piaţa imobiliară trece printr-o corecţie, dar imobiliarele rămân un bun şi o investiţie palpabilă, înţelese uşor de către o varietate de investiori şi, nu în ultimul rând, o necesitate.
Reporter: Ce v-a determinat să veniţi în România?
Alina Aeby: România a devenit un exemplu global în desfăşurarea etică a profesiei imobiliare, prin implicarea APAIR, asociaţie a căror membri continuă să pună România pe hartă şi să atragă atenţia altor profesionişti internaţionali, traineri şi în cele din urmă investitori. Evenimentele de pe 14-15 septembrie la Bucureşti- NAR Global Summit şi conferinţa "The Art of Real Estate" - au adus în România invitaţi din peste 15 ţări, de pe patru continente. Contează, de asemenea, că sunt româncă şi direct interesată să contribui la elevarea standardelor profesionale imobiliare în România, a imaginii ţării, precum şi la atragerea investiţiilor străine.
Reporter: Mulţumim!